Nu kommer Ulla-Maria Anderssons bok – ett år efter hennes död
Starkt och mycket modigt om den egna döden
Vad gör man när man får veta att man snart ska dö? Den frågan ställer sig författaren Ulla-Maria Andersson när hon får ett sådant besked. En akut smärta i bröstet visar sig vara en aggressiv cancertumör i ena lungan, och efter en tid av undersökningar hittar läkarna metastaser runtom i kroppen. Ingen räddning finns att få.
Ulla-Maria har just skrivit klart den första boken i en serie historiska romaner (om den egna släkten), början på nästa bok ligger på skrivbordet. Hon inser att den aldrig kommer att bli klar. Hon är sextiofem år, har en dotter och två barnbarn, som hon nu kommer att dö ifrån. Insikten är svår att ta till sig. ”Kunna planera och förbereda sig praktiskt, känslomässigt och mentalt. Går det ens? För vad är det vi ska förbereda oss för? Ingen vet ju vad döden är.”
Hon bestämmer sig för att skriva en dagbok om den sista tiden i livet, ”Kanske kan den ge tröst, till andra som befinner sig i livets slutskede, andra som är anhöriga till någon som fått liknande besked.” Men först av allt, tillåta sig att reagera, ”Gråta, skrika, böna, be, förbanna och låta allt som vill och behöver komma ut få göra det.” Ulla-Maria skriver starkt, gripande och mycket modigt. Hon gick bort den sjunde januari 2023.
Medan tid fanns av Ulla-Maria Andersson (Norstedts) - Självbiografiskt
Hisnande vacker hyllning till det förflutna
Norska författaren Ingeborg Arvola tar oss till Lappland där Brita Caisa Seipajaervi vintern 1859 spänner skidorna på fötterna och stakar sig den långa vägen från Finland till Norge tillsammans med två söner, den ena i tonåren, den andra så liten att han får åka i släde.
Boken är en roman, men den bygger på en karaktär och sanna händelser i Arvolas släkt. Brita har tvingats i kyrkotukt efter att ha fått barn med två män utan att ha varit gift. Nu drömmer hon om ett annat liv vid kusten, där havet sägs koka av fisk. Brita är vacker, arbetsam och har förmågan att läka, ett arv från morfadern som sågs trollkunnig.
Arvolas Brita är den som för berättelsen framåt, men Arvola skriver också fram ett hisnande vackert landskap och dess historia, som blir till en hyllning till det förflutna, lappmarkens kväner, samer och finnar, män och kvinnor i dagligt slit sida vid sida i kampen för överlevnad. Hon skriver om livsglädje och rusande lust, när Brita möter mannen Mikko, ”mitt hjärta håller takten, jag har aldrig varit vackrare än jag är för Mikko, som så här, sedan finner vi djupet i varandra, strålar, brinner, sprakar, rinner varandra till mötes som droppar på ett blad, ett litet gny. Mitt eller hans. Mitt eller hans”.
Ingeborg Arvola får Finnmarken att flamma som aldrig förr!
Kniven i elden av Ingeborg Arvola (Albert Bonniers förlag) - Roman
Läsvärda tips för våren
Det här är Babylon av Safiya Sinclair (Bazar) - Biografi
Safiya växer upp på Jamaica där pappan är rastafari (en nyreligiös socialpolitisk rörelse). Smink är förbjudet, håret måste bäras i tvinnade flätor, döttrar ska giftas bort. Safiya lyckas mot alla odds bryta sig loss, bli författare och professor i litteratur i USA. Poetiskt, kraftfullt om en hisnande livsresa!
Den hemlige gästen av Nita Prose (Albert Bonniers förlag) - Spänningsroman
Här kommer uppföljaren till Nita Proses hyllade debut Städerskan från 2022. Molly Gray är fortsatt städerska på ansedda Regency Grand Hotel, när en berömd deckarförfattare en dag faller ner död i tesalongen ställs Molly inför en ”smutsig byk” av mörka hemligheter. Välstädad kriminalgåta av bästa märke!
Det brinnande bladet av Katrine Engberg (Forum) - Kriminalroman
Brottsutredaren Liv Jensen har flyttat från Ålborg till Köpenhamn. I väntan på ett jobb på mordroteln frilansar hon som privatdetektiv, där hon får hand om ett ”cold case”, ett mord på en kulturjournalist för tre år sedan. Spännande, elegant intrig, med skarp udd mot danskt kulturliv och dagspolitik.
Kvinnor utan barn: om reproduktion och livets mening av Sara Martinsson (Weyler) - Essä
Efter sin fyrtioårsdag frågar sig Sara Martinsson om hon vill ha barn? Hon har aldrig känt någon längtan efter det. Hon bestämmer sig för att gå på djupet med frågan, historiskt och kulturellt. Vad händer med en kvinna som inte vill bli mamma? Klokt och spännande om livsval med hög social laddning!
Månadens pockettips
Det sanningen döljer av Anna Tell (Wahlström& Widstrand)
Brottsutredaren Hedvig Lilja åker till Karlstad för ett fall där en polis som utrett tjuvskytte av varg har blivit mördad. Intrikat intrig, komplexa karaktärer och Klarälven gnistrande av sol – härligt het högspänning!
Simmarna av Julie Otsuka (Albert Bonniers förlag)
En brokig samling människor simmar regelbundet i en simhall. En av dem är Alice, en äldre kvinna på väg in i demens. Vi får möta hennes tankar, och dotterns, som ångrar att hon inte kommit mamman närmare innan det blev försent.
Som har inget redan hänt av Niklas Rådström (Albert Bonniers förlag)
Ett läkarbesök visar att Niklas Rådström fått en akut blodcancersjukdom. Tre dagar senare får han sin första cellgiftsbehandling, länge svävar han mellan liv och död. Starkt och gripande om hur livet kan förändras från en dag till en annan!