”Riket” tillbaka efter 25 år – Persbrandt ersätter ikonen
Med Riket Exodus fortsätter och avslutar Lars von Trier sin internationellt uppmärksammade kultklassiker från 90-talet med en stjärnparad av skådespelare som Mikael Persbrandt, Ida Engvoll, David Dencik, Tuva Novotny och Alexander Skarsgård.
Men går det att upprepa succén utan Ernst-Hugo Järegård?
”Med plutonium tvingar vi dansken på knä. Här: Danmark, utskitet av kalk och vatten. Och där: Sverige, hugget i granit. Danskjävlar. Danskjävlar!”
Vem kan glömma hur Ernst-Hugo Järegård stod på taket till Rigshospitalet i Köpenhamn och vrålade ut sitt hat mot grannlandet i den i dag klassiska monologen.
Han gjorde det som överläkaren Stig Helmer i de två första säsongerna av Lars von Triers åtta avsnitt långa tv-serie Riket. Serien visades uppdelad i två säsonger, den första kom 1994 och den andra 1997. Men det sista avsnittet, den 22 november 1997, slutade i många frågetecken och en ung Lars von Trier utlovade i eftertexterna en fortsättning.
Men den kom aldrig, trots att det fanns ett manus.
Orsaken var att Ernst-Hugo Järegård avled 1998 och att Kirsten Rolffes, som hade den viktiga rollen som fru Drusse, gick bort två år senare. Det ansågs omöjligt att berätta vidare utan dessa två viktiga karaktärer.
Men nu, 25 år senare, är det dags.
Lars von Trier avslutar serien
Med Riket Exodus avslutar von Trier sin kultförklarade serie som på ett oefterhärmligt sätt kombinerar såpopera, skräck och komedi. In i det sista är projektet topphemligt och för att Femina ska få intervjua de medverkande, krävs medgivande av produktionsbolaget Zentropa.
– Att jobba med Lars är en ynnest jag önskar alla skådespelare. Friheten framför kameran, tilliten han ger dig, det fantastiska manuset. En gåva jag är ödmjukt tacksam inför, säger Mikael Persbrandt som är den som kommer att vråla ”danskjävlar” den här gången. Persbrandt gör rollen som Stig Helmers son, överläkaren Helmer Jr (som kallas Halmer, eftersom han anses vara en halv Stig Helmer) och säger att det både är en ära, och stora skor att fylla.
– Jag försöker inte vara bättre än ”min far”. Bara annorlunda. Det jag minns mest från den förra omgången är den furiösa klippningen, de fantastiska skådespelarna med Ghita Nørby och inte minst Ernst-Hugo i spetsen. Både genialt skrämmande och roligt, säger Mikael Persbrandt.
Ungefär så som recensionerna och reaktionerna lät när det begav sig.
Lars von Trier som skulle få sitt stora internationella genombrott med Breaking the Waves 1996, var fortfarande ett relativt okänt namn när Riket fick sin första säsong. Hans film The element of crime hade förvisso vunnit teknikpriset i Cannes 1984 men serien om Rigshospitalet gav svallvågor även utanför Norden.
The Guardian beskrev Riket som en ”fantastisk mix av chock och satir” medan branschtidningen Variety såg en ”en galen, Twin Peaks-liknande blandning av svart komedi, såpa och lågbudgetskräckfilm”.
Mikael Persbrandt ersätter
I en intervju med danska Weekendavisen i våras utvecklade den danske regissören själv sina teorier om hur den suggestiva serien kunde få sånt genomslag för över två decennier sedan – och hur han tänkte kring valet av Mikael Persbrandt som ”Ernst-Hugo Järegård”:
– Jag hade föreställt mig en riktig svensk-svensk som ersättare för Stig Helmer, men hans första replik i manuset blev ”vem fan är den bögjäveln” och så var vi på det persbrandtska spåret…han är kirurg och är på Riket för att hitta sin far och det går givetvis helt fel.
– Att Riket blev så populär berodde på att den är baserad på några klichéer och mina skämt, som är så gamla och dumma, att en större publik uppskattar dem.
Allt kunde hända i Rigshospitalets korridorer och katakomber där det bland personalen fanns konflikter som överträffar dem i amerikanska såpoperor. Avsnitt fyra i senaste rundan slutade till exempel med att att en kvinna i en blodig scen födde en vuxen Udo Kier med en gigantisk och grotesk kropp.
Den tyska stjärnan Kier, som dessutom är gudfar åt Lars von Triers dotter, är en av skådespelarna som återkommer i nya säsongen. Det gör också trion Sören Pilmark, Peter Mygind – och Ghita Nørby, Danmarks grand old lady inom film. Den i dag 87-åriga aktrisen som spelade narkosläkaren Rigmor Mortensen, kvinnan som hade någon sorts kärleksrelation med Stig Helmer, återkommer i samma roll i Riket Exodus. Huruvida det blir som mor till Helmer Jr och exakt hur udda det blir att Mikael Persbrandt, 58, spelar 25-åring återstår att se.
”En dröm i uppfyllelse”
Framförallt blir Lars von Triers final på Köpenhamns sjukhus en svensk stjärnparad. Förutom Mikael Persbrandt, axlar Tuva Novotny rollen som läkaren Anna, Alexander Skarsgård spelar advokat på Rigshospitalet, David Dencik är Bosse, ledare för Swedish Anonymous, Alba August är medicinstuderande och Ida Engvoll gör karaktären som hackaren Kalle.
Något hon själv beskriver som en dröm som går i uppfyllelse.
– Jag har alltid beundrat Lars von Trier. Han är världens bästa regissör och det är en ynnest att få vara i hans värld. Hilarious. Det har varit enormt att få jobba med honom. Han kan vara prestigefylld, det har han rätt att vara, men han är inte låst, säger Ida Engvoll och berättar att hon såg de två tidigare säsongerna när hon var yngre och gick på teaterskolan. Hon såg dessutom om alla tidigare avsnitt inför inspelningen av säsong 3.
Hennes karaktär är med i alla delarna om inte i en ”känslomässigt bärande roll”.
Så hur var inspelningen?
– Det var både rakt och improviserat. En upplevelse. Generellt fantastiskt, konstaterar Ida Engvoll.
En som vet mer än de flesta hur det är att jobba med Lars von Trier är Stellan Skarsgård. Första gången var med Breaking the Waves och samarbetet fortsatte med bland annat Dogville, Melancholia och Nymphomaniac. Enligt Skarsgård den äldre har det varit både en fröjd och en bra skola att vara ständig partnmer till den kontroversielle danske regissören.
– Första gången med Breaking the Waves var en revolution. Han gjorde sig av med all teknik, tog bort alla restriktioner och jag kunde göra vad som helst framför kameran. Det var en total frihet. Att filma med Lars är som att ha semester. Men jag har blivit bortskämd efter att ha arbetat med honom. Jag ställer större krav på frihet med andra regissörer nu, säger Stellan Skarsgård och adderar:
– På inspelningarna är det absolut icke-hierarkiskt och en oerhört familjär stämning. Det är helt bisarrt att man ibland beskyller honom för att ha en dålig kvinnosyn. Det är ju tvärtom. Och bara för att en karaktär råkar illa ut innebär inte det att det faller tillbaka på skådespelaren. Ingen skriver bättre kvinnoroller än Lars. Han har blivit en mycket kär vän. Jag älskar honom.
Går i pappas fotspår
Stellan Skarsgård hade en liten roll som advokat i andra säsongen av Riket och skulle egentligen ha gjort comeback i Exodus-projektet men när inspelningen av Star Wars-serien Andor drog ut på tiden, tvingades han tacka nej. Rollen togs istället över av hans äldste son Alexander Skarsgård, som dock har en liten roll och bara var på inspelningen en enda dag.
Men Exodus har också varit drabbat av svårigheter. Lars von Trier har under de senaste åren varit märkbart sjuklig. När undertecknad träffade honom i Köpenhamn för några år sedan skakade hans händer. I augusti i år meddelade Zentropa att regissören har diagnostiserats med Parkinsons sjukdom.
Möjligen bidrog sjukdomen till att det blev ännu viktigare att få till avskedet.
– Jag har gett mig själv uppgiften att det ska bli ett slut. De åtta trådarna i Riket ska avslutas. Och det har inte varit lätt. Jag vill ju gärna göra det besvärligt för mig själv, eller hur?, sa regissören i intervjun med Weekendavisen.
Riket Exodus har premiär på Viaplay den 9 oktober och då får vi svar på alla frågor: Håller porten till helvetet på att öppnas, hur förvaltar Mikael Persbrandt arvet efter Ernst-Hugo Järegård och kommer en tredje del att kännas relevant 2022?
Frågan går till Feminas kulturredaktör Emma Gray Munthe som svarar:
– Jag håller Lars von Trier väldigt högt som regissör. Han har alltid haft förmågan att genuint chocka och skrämma, fånga mänsklighetens sorgligaste och finaste sidor och vara rätt kul samtidigt. Om han bara ser till att hålla sig långt borta från de barnsliga ”anti-PK”-provokationerna han ibland ägnar sig åt tror jag absolut att han kan ro hem projektet Exodus.
Vad hände med skådespelarna från Riket 1 och 2?
Ernst-Hugo Järegård (överläkaren Stig Helmer)
Gick bort 1998, 70 år gammal. Dödsorsaken var blodcancer och han valde att hålla sin sjukdom hemlig. Ernst-Hugo Järegård var en av Sveriges mest hyllade skådespelare, känd både från Dramaten, film och flertalet tv-serier. Hans maka Karin avled samma år och de hade tillsammans en son, Johannes Järegård, som gjorde dokumentären Aktörens läte om sin far.
Som kuriosa kan nämnas att Ernst-Hugo Järegård var en stor beundrare av Frank Sinatra och en klädsnobb av rang som gärna bar gärna kostymer av favoritdesignern Armani.
Ghita Nørby (narkosläkaren Rigmor Mortensen)
En av Danmarks mest kända och hyllade skådespelare – och en av stjärnorna som återvänder i Lars von Triers Riket Exodus.
Ghita Nørby, 87, har vunnit en rad priser, däribland fem Bodils (Danmarks motsvarighet till Guldbaggen). Bland de 167 roller hon gjort syns bland annat Sången om den röda rubinen, Matador, Den goda viljan, Pensionat Oskar och Maria Larssons eviga ögonblick.
Privat har den danska aktrisen varit gift fyra gånger och har en son.
Udo Kier (Storebror)
Är liksom svenske Stellan Skarsgård ständig skådespelare hos von Trier och spelade i Riket 1 och 2 den groteske Lillebror. Nu återkommer han som Storebror.
Tyske Udo Kier har 275 roller listade på filmdatabasen Imdb och har arbetat med storheter som Alexander Payne, Gus van Sant, Dario Argento och Rainer Werner Fassbinder. Den sista har han också haft en kärleksrelation med.
Mer kuriosa: Udo Kier är gudfar åt Lars von Triers dotter.
Søren Pilmark (Jörgen Krogshöj)
Återkommer också till Rigshospitalet i Köpenhamn för Rikets sista del.
Tidigare stora roller återfinns i Taxa, Blinkande lyktor, Lykke, Kon-Tiki, Downsizing, Vikings och Atlantic crossing.
Är 67 år gammal, gift med Susanne Pilmark och pappa till tre barn.