Robert Gustafsson om Den osannolika mördaren
I rollen, täckt av avancerad mask, hittar vi Robert Gustafsson – som försvarar att serien pekar ut en person som aldrig dömts.
– Det här är vad polisen påstår. Då vill man ju veta: okej, om ni säger att det var han – hur vad det möjligt i så fall, säger Robert Gustafsson till SVT Nyheter.
Robert Gustafsson spelar huvudrollen i höstens mest omdiskuterade svenska serie – Netflix-produktionen Den osannolika mördaren, baserad på journalisten Thomas Petterssons reportagebok med samma namn. I boken och serien pekas Stig Engström ut som statsministern Olof Palmes mördare, och det är rollen som Engström som Robert Gustafsson axlat.
Men att han skulle tacka ja var långt ifrån självklart.
– När jag fick frågan ville jag först tacka nej. Det här är något som har varit belastande och ganska jobbigt. Palmemordet har förföljt mig sedan den där kvällen, säger Robert Gustafsson till Aftonbladet.
Robert Gustafsson är nämligen en av personerna som befann sig på Sveavägen på mordnatten, den 28 februari 1986. Komikern gick på samma bioföreställning som paret Palme, och ska till och med ha knackat statsministern på axeln när han skulle lämna salongen, för att imponera på sina vänner.
Robert Gustafsson såg Palme på mordnatten
Skådespelaren menar att han såg män med walkie talkies på Sveavägen samma kväll, och har ondgjort sig över att hans vittnesmål inte har tagits på allvar av polisen. Det är känslor han kanaliserat in i sitt porträtt av Stig Engström.
– Att som vittne inte bli hörd eller sedd eller tagen på allvar. För mig var det här ett sätt att komma närmare och förstå lite mer av och framför allt förstå vem den här utpekade Stig var. Lite smått terapeutiskt var det på något sätt, säger han till tidningen.
Serien har ifrågasatts då den pekar ut Engström som mördaren, trots att han har dömts, och inte heller lever och kan försvara sig. Bara 19 procent av Sveriges befolkning tror att Engström var mördaren, visar en undersökning enligt SVT Nyheter.
– Vi pekar ut en teori. Det här är vad polisen påstår. Då vill man ju veta: okej, om ni säger att det var han – hur vad det möjligt i så fall? Då försöker vi intellektualisera kring detta och försöka förklara hur det är möjligt att en människa kan begå den här handlingen och ljuga så pass länge och gäcka polisen på det sättet. Ja, på det här sättet möjligtvis i så fall, säger Robert Gustafsson till SVT.