Roy Andersson hamnar på rehab i ny dokumentär – orden om alkoholismen
Den hyllade regissören Roy Andersson öppnar upp och berättar om sin tunga arbetsprocess i nya brittiska dokumentären Being a human person.
I dokumentären hamnar Roy Andersson på rehab en period för sitt alkoholmissbruk – men vägrar samtidigt bli helnykterist.
– Jag står fast vid vad jag sagt. Man skapar inga mästerverk nykter, har han sagt till Aftonbladet.
Kritikerrosade regissören Roy Andersson, 78, har sällan gjort intervjuer under sin långa karriär, men i den brittiska dokumentären Being a human person av Fred Scott låter han tittarna komma in på djupet.
Roy Andersson slog igenom 1970 med En kärlekshistoria, och har under 2000-talet släppt fyra filmer som alla blivit hyllade och prisade. Men processen bakom filmskapande är tung för regissören.
– Det är både mentalt och fysiskt svårt att göra en film, speciellt på mitt sätt. Ibland gör man misstaget att tro att ett glas whisky ska hjälpa en att slappna av och känna efter, säger Roy Andersson i dokumentären.
Roy Andersson tar in på rehab i Being a human person
Roy Andersson har tidigare varit öppen med att han har alkoholproblem, och i Being a human person visas hur Roy under en kort period tar in på rehab för att ta tag i sina alkoholproblem. Dokumentären är inspelad under de tre år som Roy skapade Om det oändliga, som hade premiär 2019.
– När Roy tillät mig att ställa frågor om de mörkare sidorna av det han upplevde vid sidan av filmskapandet, då kände jag att jag hade fått hans förtroende, säger Fred Scott till Kulturnyheterna.
2019 berättade Roy Andersson om sin kamp med alkoholproblem, och under Venedigs filmfestival samma år fick han sitta i rullstol eller gå med käpp, samtidigt som han gjorde reklam för Om det oändliga.
Roy Anderssons långfilmer
- 1970 – En kärlekshistoria
- 1975 – Giliap
- 2000 – Sånger från andra våningen
- 2007 – Du levande
- 2014 – En duva satt på en gren och funderade på tillvaron
- 2019 – Om det oändliga
– Det är ju ingen hemlighet, det skäms jag inte för, att jag har haft alkoholproblem. Men det är på bättringsvägen, sa han till Aftonbladet 2019, och erkänner att hans två döttrar – som båda är psykläkare – är oroliga för honom.
Roy Andersson: Därför vägrar jag bli nykterist
Döttrarnas oro till trots så vägrar han bli helnykterist – han tror helt enkelt konsten kommer ta skada av det. Samtidigt menar han att övriga hälsan inte nödvändigtvis blivit sämre på grund av alkoholen, utan att han skulle kunna träna sig piggare.
– Jag står fast vid vad jag sagt. Man skapar inga mästerverk nykter. Alla jävla spiknyktra personer… de förstår inte att man blir mer avspänd, inte så prestigefylld, stel eller nervös om man dricker, säger han och fortsätter:
– Ena höften har jag haft problem med från och till i tio år. På senare år också artros i högeraxeln. Det lär gå att träna bort.
Dokumentären Being a human person går nu att se på SVT Play.