Så bra är Lena Anderssons nya bok – och 8 andra nyheter
Lena Andersson blickar skarpt men ömt på människorna
Lena Andersson är på strålande humör när hon tar sig an några studier i mänskligt beteende. Hon vill inte kalla resultatet roman, ej heller en samling noveller eller berättelser, hellre då ”moraliteter”, men det är en term som (enligt Andersson) tagits ur bruk.
Här förekommer ett antal fiktiva karaktärer, kvinnor i olika åldrar som på olika sätt förhåller sig till sina kroppar, låter sig betraktas och betraktar andra, som lyssnar till vad som sägs mellan raderna i samtal, som längtar efter att beröras, samtidigt rädda för beröring.
Berättelserna hänger samman, karaktärer ur olika berättelser korsar ibland varandras spår. Där finns Märta, med en ganska prosaisk inställning till kärlek, ”För du vet ju att kärlek bara är elektroner i hjärnan eller nåt sånt där, en psykos med god prognos, en vanföreställning som man tar sig ur bara man låter bli att ge den näring.” Märtas dotter Amanda, som ärvt mammans något rultiga lår, plågas av det. Hon blir rasande över Märtas råd att acceptera sitt utseende, ”Er generation har haft skitvärderingar som vi nu får lida för. Man ska inte behöva acceptera sig själv!”
Anderssons blick är skarp, men inte utan ömhet. Det är allt som oftast synd om människorna – men underhållningsvärdet i att studera dem är stort!
Studie i mänskligt beteende av Lena Andersson (Polaris) - ROMAN
Marklund skriver fram ett vackert Norrland
Liza Marklund tar oss i början till tiden i Torne Lappmark då ”Laxen lekte, furorna stretade mot den låga himlen och vattnet strömmade så som det gjort sedan Skapelsen”. På ena sidan älven slår sig Långströmmarna ner, en släkt av smeder generationer bakåt. På andra sidan, Stenströmmarna, bördiga från handelsmän vid kusten och med fint folk i släkten, en ättling har en gång verkat som hov-predikant vid Gustav Vasas hov. De båda släkterna drar inte jämnt, och när ett lik en dag (något sekel senare) flyter upp ur Kallmyren utanför lilla samhället Stenträsk med bröstkorgen genomborrat av en påle, flyter också gamla konflikter upp till ytan. Poliskommissarie Wiking Stormberg, som nyligen genomgått en svår behandling mot cancer, finner kopplingar mellan liket som legat över trettio år i myren, till den egna släkten och ett ouppklarat inbrott på LKAB:s lönekontor på sextiotalet där tjuvarna kom över nästan en miljon i kontanter.
Marklund älskar sitt Norrland, skriver fram ett lika vackert som plågat landskap, där människor fulla av längtan och kärleksdrömmar faller samman och drivs till brutala handlingar. Komplexa karaktärer och elegant intrig, Marklund levererar spänning på hög nivå!
Stormberget av Liza Marklund (Piratförlaget) - KRIMINALROMAN
Fler läsvärda tips!
Systrarna av Jonas Hassen Khemiri (Albert Bonniers förlag) - ROMAN
Jonas Hassen Khemiri återkommer efter hyllade Pappaklausulen (2019) med en mäktig familjesaga som kretsar kring de märkliga systrarna Mikkolas (Ina, Evelyn och Anastasia) öden och äventyr i en virvel av livskriser och kärlekshistorier – med kopplingar till Jonas familj. 723 sidor läsglädje!
Empusion av Olga Tokarczuk (Albert Bonniers förlag) - ROMAN
Olga Tokarczuks första roman sedan Nobelpriset 2018 (pikant pastisch på Thomas Manns Bergtagen), där manliga patienter på ett sanatorium för lungsjuka diskuterar kvinnors (under-lägsna) väsen alltmedan mörka (kvinnliga) krafter samlar sig i skuggorna. Skräckfylld underhållning på högsta nivå!
All min kärlek av Agnes Lidbeck (Norstedts) - ROMAN
Rafflande häxbrygd av kärlek, vänskap och politik – i en kvartett: läkaren Petra, gift med juristen Johannes, journalisten Julia, motvilligt dragen till Axel, representant för ett politiskt parti hon avskyr. Handlingen hoppar mellan 2010-tal och ett framtida 2030-tal med hotad demokratin. Komplext, innerligt!
En bondes död av Negar Naseh & David Sandström (Romanus) - SPÄNNINGSROMAN
En ung bonde hittas ihjäl-frusen utanför sin gård i Västerbotten, hans gravida fru hittar honom. Det är upptakten till ett klurigt glesbygdsdrama där utredaren Marita Widmark får gräva djupt i gamla konflikter bland byborna. Fin debut i spänningsgenren av författarduon Negar Naseh och David Sandström.
Pockettips
Skuggkungen av Maaza Mengiste (Tranan)
Stark och inspirerande historia om Hirut, barnflickan hos en officer i Etiopien 1935, som när Mussolinis soldater invaderar landet, blir en av de kvinnliga soldater som kämpar mot fascismen.
Sömmerskan och friheten av Karin Härjegård (Printz)
Helena gräddar våfflor på ett våffelbruk i Härjedalen. Lite tilltufsad av livet ser hon en möjlighet till förändring när ett filmteam från Stockholm plötsligt dyker upp i bygden. Fin feelgood med underliggande stråk av sorg.
Slugger av Torbjörn Flygt (Polaris)
Tredje delen i Torbjörn Flygts romansvit efter inledande Underdog och Outsider. Hjälten Johan Kraft har blivit till en medelålders, tunnhårig familjejurist som funderar över det liv som blev. Varm och sorglustig berättelse om en man och ett land i förändring under tre decennier.