Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Shani Boianjius Det eviga folket är inte rädda

30 nov, 2013
AvFemina
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Shani Boianjius Det eviga folket är inte rädda (Natur & Kultur)

Med israeliska Shani Boianjius debutroman Det eviga folket är inte rädda (Natur & Kultur) förstår jag varför. De israeliska kvinnorna hade just muckat från två års militärutbildning, nu for de runt i världen för att ta igen all tid som gått förlorad.

Shani Boianjius huvudkaraktärer är vännerna Yael, Avishag och Lea, som växer upp i en israelisk by nära gränsen till Libanon. Efter gymnasiet blir de inkallade till militärtjänst. Yael blir skytteinstruktör och lär unga män att träffa rätt.

Avishag arbetar som gränsvakt och ser ibland hur sudanesiska flyktingar, som försöker ta sig över gränsen från Egypten, blir skjutna av vakter. Lea är militärpolis vid en gränspostering.

De tre drömmer om killar, om sex, om livet efter militärtjänsten. De är ungdomar i en värld där våldet är närvarande varje dag, en verklighet väldigt långt borta från svensk vardag. Boianjiu skriver med en energi som sprudlar och med en massa humor, all djävulskap till trots. Världen må vara eländig men en roman som den här ger hopp!

Annons