Svenska Akademiens kris är över – nu är det polska författarförbundets tur
Svenska Akademien krisade svårt med många avhopp av ledamöter under perioden med Jean-Claude Arnault och åtalet för sexuella trakasserier, med kopplingar till kulturföreningen Forum. Sverige är dock inte ensamt om litterärt krisande, nu har flera namnkunniga författare i Polen lämnat det polska författarförbundet. Med nobelpristagaren Olga Tokarczuk i spetsen har man skrivit under ett öppet brev om utträde ur förbundet.
Orsaken är att det polska författarförbundet, som startades 1989 och var tänkt att stå fritt från politisk inblandning (till skillnad från författarnas situation under tiden då kommunisterna styrde och ställde i Polen), nu valt att samarbeta med det statligt finansierade Litteraturinstitutet. Litteraturinstitutet bildades 2019 av den polska kulturministern Piotr Gliński för att ”stärka de värdefulla författare och poeter som inte klarar sig på den kommersiella marknaden”. Men kritikerna menar att institutet bara är ett sätt att slussa pengar till författare som sympatiserar med regeringspartiet Lag och Rättvisas nationalkonservativa ideologi. Hur det nu är med det, så krisar det i alla fall svårt i Polen, samtidigt som lugnet lägrat sig en smula kring Svenska Akademien.
Nu gör Klas Östergren upp med Akademien
Frågan är dock hur länge? I början av september kommer Klas Östergrens nya roman Renegater ut, där en betydande del av romanen handlar om ”Rapporten”. Denna ”rapport” är en rapport författad av författaren själv, Klas Östergren, om vad som egentligen hände och sades bakom väggarna till Akademien under tiden för krisen.
Östergren, som själv var med, och med tiden hoppade av, känner sig inte längre bunden till tystnadsplikten. Nu har han skrivit en roman som förmodligen blir höstens stora litterära snackis. Ledamöterna i Akademin har vänligt nog getts anonymitet genom att de fått namn av olika sorters gräs, men i denna Östergrens fantastiskt underhållande och med högt skvallervärde ska vi säga ”litterära slåtter”, är de flesta ändå lätt igenkännbara. Fru Timotej, till exempel, är tveklöst Katarina Frostenson, fru Råg definitivt Sara Danius, fru Sloks, Kristina Lugn. Och herr Styvrepe, lätt igenkännbar som Horace Engdahl.
En veritabel läsfest utlovas. Och i Femina nummer 13 kommer en lång och fin intervju med Klas Östergren av Feminas Alexandra Andersson. Håll utkik efter den!
Läs mer:
Matilda Gustavsson avslöjade ”Kulturprofilen”: Jag var lite rädd
Allt du behöver veta om ”Kulturprofilen” Jean-Claude Arnault