Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

30 år av Vänner – här är seriens mest ikoniska ögonblick

30 aug, 2024
AvAino Oxblod
Fotograftt.
Tv-serien Vänner
30 år har gått sedan sitcomen Vänner hade premiär, och blev ett fenomen över hela världen.
I dag har serien en ikonstatus som få kan mäta sig med, och får nya fans för varje år som går.
Feminas reporter Aino Oxblod guidar igenom tv-seriens mest älskvärda ögonblick!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 av de bästa reunionbilderna från våra favoritserier och filmerBrand logo
5 av de bästa reunionbilderna från våra favoritserier och filmer

I'll be there for you, like I've been there before

Få sitcoms har fått en lika cementerad ikonstatus som 90-talsserien Vänner. Det har i år gått 30 år sedan de sex vännerna Monica, Rachel, Phoebe, Chandler, Joey och Ross först såg dagens ljus, och sedan dess har de varit en självklar del av miljontals människors liv världen över.

Efter tio omtyckta säsonger hade de sex skådespelarna inte bara nått superstjärnestatus – de tjänade också rekordstora miljonbelopp för varje avsnitt. För många kom beslutet att lägga ner Vänner för gott därför som en chock, eftersom det fortfarande fanns så mycket pengar att tjäna. När seriens sista avsnitt sändes i maj 2004 sa skaparen Marta Kauffman: ”Njut av de tio säsongerna av den här underbara serien, de kommer att vara för evigt”.

Annons

Det fick hon rätt i. 20 år har passerat sedan de sex vännerna i New York – som under seriens gång gick från att vara vilsna singlar till att både gifta sig och få barn – sa hej då, men serien har levt vidare genom sina fans. Med hjälp av repriser och, på senare år, streamingtjänster har Vänner fortsatt nå nya generationer av tittare, samtidigt som de gamla trotjänarna fortsätter kolla om på sitcomen, gång efter gång.

2020 gjorde de sex skådespelarna ett återföreningsavsnitt i samband med lanseringen av streamingtjänsten HBO Max, som också hade köpt rättigheterna till Vänner. I återföreningen mindes de numera till åren komna stjärnorna tillbaka till Vänner-tiden, och gästades av andra återkommande skådespelare från serien. Det timmeslånga avsnittet blev en enorm succé som slog rekord och drog in fler prenumeranter till streamingtjänsten i USA än alla filmer under 2021.

Vänner
Vänner är en av de mest framgångsrika sitcom-serierna någonson. Foto: PF1

Den 28 oktober 2023 gick Chandler Bing-skådespelaren Matthew Perry bort, bara 54 år gammal. I rollen som den evigt sarkastiska och punchline-spottande Chandler hade Matthew Perry drivit in fler skratt än någon annan till humorserien, men på det privata planet kämpade han från tidig ålder med missbruksproblem, något han var öppen med under större delen av sin karriär. Att en man som skänkt så mycket glädje åt andra själv var fast i ett sådant mörker är en sorg, och efter hans för tidiga död blev det tydligt hur mycket han betytt för både sina kollegor likväl som tittarna.

Annons

Vänner har blivit en självklar del av populärkulturell historia. Även om du inte har följt serien, eller ens tyckt om den, kommer du känna igen den klassiska soffan på fiket Central Perk, eller ha hört frasen ”we were on a break”. Men för de inbitna tittarna är serien väldigt mycket mer än så.

I'll be there for you, 'cause you're there for me too

Jag såg Vänner för första gången strax innan serien lades ner, när jag var 10 år gammal. Jag lånade dvd-boxar av en klasskamrat på mellanstadiet och förälskade mig i de roliga och varma vännerna. De blev mina vänner också. I över 20 år har de nu hållit mig sällskap – ibland som trygg kompanjoner genom tunga perioder, och ibland bara som problemfri avslappning. Emellanåt har serien fått vila några år innan jag sett om den igen, men ibland har jag startat om säsong 1 precis efter att ha sett klart säsong 10.

Vänner för nybörjare!

Jennifer Aniston – Rachel Green

Courteney Cox – Monica Geller

David Schwimmer – Ross Geller

Matthew Perry – Chandler Bing

Lisa Kudrow – Phoebe Buffay

Matt LeBlanc – Joey Tribbiani

234 avsnitt mellan 1994 och 2004

Vann 6 Emmys och fick över 200 prisnomineringar genom åren

Annons

Så sent som under våren såg jag och min man, som jag introducerade för serien för massor av år sedan, om alla tio säsonger igen – och skrattade lika högt åt favoritskämten som om det var första gången. Visst, vissa teman och skämt är givetvis förlegade, men om man tar lite hänsyn till att det är mellan 20 och 30 år sedan alla avsnitten spelades in, så håller serien förvånansvärt bra.

Ross, Rachel, Monica, Chandler, Joey och Phoebe i Vänner.
Ross, Rachel, Monica, Chandler, Joey och Phoebe fortsätter engagera fans världen över Foto: Lance Staedler

Vänner-avsnitten alla borde ha sett

I min vardag refererar jag till Vänner minst någon gång i veckan – min hjärna tar gärna hjälp av ögonblick från serien för att uttrycka något jag tänker eller känner. Här har jag samlat avsnitten som grävt sig lite extra djupt in i i hjärnbarken genom åren – och som jag tycker att alla borde ha sett!

Annons

The one where everyone finds out

Det här är Vänner-avsnittet som har allra högst betyg på Imdb (Internet movie data base) – och det finns god anledning. Efter att Monica och Chandler smugit runt med sin kärlek i en halv säsong når hemlighetsmakeriet sin kulmen i ett chicken race mot Phoebe och Rachel. Sitcom går knappt att göra roligare!

The one where Paul's the man

Efter att ha förlorat ett vad mot Matthew Perry under inspelningen av actionkomedin The whole nine yards gjorde Bruce Willis ett gästspel under några avsnitt av Vänner. I det här avsnittet stjäl dock Ross-skådespelaren David Schwimmer showen med en uppvisning i fysisk komedi.

The one where Ross is fine

Allmänna åsikten är att Vänner blev tråkigare mot de sista säsongerna, men jag håller absolut inte med. Ross reaktion när hans av-och-på-kärlek Rachel börjar dejta bästa vännen Joey är både mänsklig och gapskratt-framkallande. Inget talar för att man mår bra som att upprepa ”I'm fine” i falsett.

Annons

The one with the prom video

Ross och Rachel är ett av tv-historiens mest välkända och omtyckta kärlekspar, men det tar över 1,5 säsong innan de blir tillsammans. Det är först när Rachel på en bortglömd hemmavideo får se hur Ross försökte hjälpa henne ur en knipa redan på gymnasiet som hon inser att de hör ihop. Avsnittets fras ”he's her lobster” är garanterat något som citerats på Vänner-fans bröllop genom åren.

The one with Chandler in a box

Av någon anledning lyckades Vänner ofta extra bra med avsnitten som sändes kring Thanksgiving – flera av mina favoritavsnitt har Thanksgiving-tema. Den här när Chandler straffas för otrohet genom att sitta i en låda, och Monica dejtar sonen till sitt ex är ett av de mer absurda, men väldigt, väldigt roligt.

Vänner
The one with Chandler in a box är ett klassisk Thanksgiving-avsnitt. ©Warner Bros/Courtesy Everett Collection

The one with the rumour

Apropå Thanksgiving... Det här är nog ett av seriens allra kändaste avsnitt, mycket på grund av att Jennifer Anistons dåvarande make Brad Pitt gör ett gästspel som en man som hatar Jennifers rollfigur Rachel. Men oavsett deras historia är det ett väldigt roligt och citatkompatibelt avsnitt.

Annons

The one with Monica's thunder

Minst ett avsnitt per säsong har inget kulissbyte, utan utspelar sig bara i de två lägenheterna där majoriteten av vännerna bor – och konstigt nog är de ofta bland de bästa avsnitten. Det här avsnittet när Chandler och Monica har förlovat sig innehåller så mycket guld att det är svårt att välja det bästa, men mitt val faller på 31-åriga Joey som ska spela en 19-åring. ”Sup with the wack playstation sup”.

The one after the Superbowl: Part 1

Som svensk är det lite svårt att greppa hur stort sportevenemanget Superbowl är i USA, men det här avsnittet som sändes direkt efter Superbowl 1996 blev seriens mest sedda, och gästades av Hollywoodstjärnor som Julia Roberts och Jean-Claude Van Damme. Det är dock inte därför jag håller det som en favorit – stjärnan i avsnittet är Phoebe Buffay som sjunger opassande låtar för barngrupper på biblioteket. Den om farmorn som dör nynnar jag på med jämna mellanrum.

Se 5 av 90-talets popstjärnor då och nuBrand logo
Se 5 av 90-talets popstjärnor då och nu
Annons