Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''
tv-serier

Verkliga historien bakom Netflixserien ”Genombrottet”

07 jan, 2025
AvLou Mikko
Fotografnetflix
Genombrottet har premiär på Netflix 7 januari
Dubbelmordet i Linköping I 16 år förblev dubbelmordet i Linköping olöst. Tack vare banbrytande användning av dna-tekning lyckades en släktforskare till sist spåra den skyldige – och nu har den osannolika historien blivit till serie. Genombrottet har premiär på Netflix den 7 januari.
– Det känns lite overkligt, säger den riktiga släktforskaren Peter Sjölund, som skrivit boken bakom manuset.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Krimfallen som skakade SverigeBrand logo
Krimfallen som skakade Sverige

Den 19 oktober 2004 strax före klockan åtta på morgonen attackerades Mohamad Ammouri, 8, i ett bostadsområde i Linköping som han passerade på väg till skolan. Språkläraren Anna-Lena Svenson, 56, som var på väg ut från en närliggande port blev vittne till händelsen, och försökte troligtvis ingripa när hon själv blev knivhuggen.

Kvinnan hann berätta för sjukvårdspersonalen att gärningspersonen var en ung man. Men trots att polisen hittade både mordvapnet och dna-spår skulle moden förbli olösta i 16 år.

Kriminalserien Genombrottet kretsar kring släktforskaren som hjälpte polisen att fånga mördaren med hjälp av dna-teknik. Serien har premiär på Netflix den 7 januari 2025 och bygger på boken Genombrottet: Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping skriven av den verkliga forskaren – Peter Sjölund – tillsammans med journalisten Anna Bodin.

Annons

I huvudrollerna ser vi Peter Eggers som polischef och Mattias Nordkvist som släktforskare. Regissör är Lisa Siwe som bland annat ligger bakom filmatiseringen av I taket lyser stjärnorna.

Netflix Genombrottet
Genombrottet är en miniserie i fyra delar om dubbelmordet i Linköping. Foto: Netflix

Nya metoden blev vändningen

Dubbelmordet 2004 sände chockvågor genom Linköping och berörde hela Sverige på djupet. Polisen höll 7 000 förhör, testade fler än 5 000 personer, och fick in 13 000 tips utan att nå fram till mördaren.

Vändningen kom 2019 när polisen i USA lyckats gripa och döma en av landets värsta seriemördare. ”Golden State Killer” begick minst 13 mord och 63 våldtäkter under 70- och 80-talen utan att åka fast. Genom att använda sig av släktforskares databaser för dna kunde polisen till sist spåra och gripa gärningsmannen efter 40 år. Den nya metoden var helt revolutionerande och gav nytt hopp till polisen i Sverige.

Åttaåriga Mohamad Ammouri blev mördad på väg till skolan. Foto: Jack Mikrut/TT
Polisen i Linköping arbetade med mordet i 16 år. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Han löste dubbelmordet – efter 16 år

Det är här som dna-släktforskaren Peter Sjölund kommer in. Han började samarbeta med utredarna och fick tillgång till gärningsmannens dna-profil som laddades upp i en av de största kommersiella databaserna i USA. Provet som inte gett några resultat i den svenska polisens register fick nu flera hundra matchningar.

Annons

Sedan började själva släktforskningen – en omfattande kartläggning av de bästa matchningarnas släktträd. Efter fem veckor lyckades man ringa in två bröder, varav den ena visade sig vara mördaren.

Dna-spåren ledde till fram en man vid namn Daniel Nyqvist. Han var 21 år gammal när brotten begicks och hade hunnit fylla 37 när han dömdes den 1 oktober 2020. Tingsrätten bedömde att han led av en allvarlig psykisk störning och straffet blev därför rättspsykiatrisk vård. Mannen erkände det brutala dubbelmordet redan under de första förhören och överklagade inte domen till hovrätten.

Peter Sjölund släktforskaren bakom boken ”Genombrottet” som blir Netflix-serie
Peter Sjölund är släktforskare och har skrivit boken Genombrottet: Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping tillsammans med journalisten Anna Bodin. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Utredningen blir Netflix-serie: ”Känns lite overkligt”

När Femina pratar med släktforskaren och dna-experten Peter Sjölund har han precis kommit hem till Härnösand igen efter att ha spelat in en podcast om Genombrottet i Stockholm. Han är spänd inför premiären av Netflix-serien, men tycker samtidigt att det känns surrealistiskt.

Annons

– Det känns lite overkligt att en skådespelare ska spela mig, men jag tycker han gör det fantastiskt bra. Mattias Nordkvist är en otroligt bra skådespelare, säger Peter Sjölund.

Hur skulle du beskriva karaktären som tittarna får se?

– Det verkar vara en mix av en väldigt lugn norrlänning och en aning överfokuserad, nästan fanatisk, släktforskare.

Stämmer det med verkligheten?

– Jag var superfokuserad de här fem veckorna när jag höll på. Det blev bara mer och mer ju närmare jag kom. Jag brukar säga att det jag höll på med var släktforskning på steroider och det har de fångat riktigt bra.

Hur förändrades ditt liv efter utredningen?

– Vi hade aldrig sett så många pärmar någonsin, ingen av oss. Det var Sveriges näst största mordutredning efter Olof Palme. Jag tror att pressmeddelandet om att mannen var gripen gick ut klockan 09.01, och vid 09.02 exploderade min telefon helt hysteriskt. Jag förstod att det skulle bli uppmärksammat, men jag hade nog inte kunnat föreställa mig hur mycket.

Annons

Har du träffat anhöriga till offren Mohamad Ammouri och Anna-Lena Svenson?

– Jag kommer aldrig glömma rättegången när Mohamads storasyster sa att gärningsmannen hade begravt deras familj levande i sexton år. Då förstod jag hur de haft det, att de aldrig riktigt kunnat slappna av. När jag skrev boken träffade vi familjen hemma i deras kök. Det var en väldigt stark upplevelse. Vi hade med oss en tolk så att mamman som inte pratat i media innan berätta om vilken fin pojke Mohamad var.

Vad hoppas du tittarna tar med sig av serien?

– Ta ett dna-test. Alla pusselbitar är viktiga och om man själv testar sig kanske man kan bidra med en liten bit matchande släkt-dna och fånga in en mördare i framtiden.

Annons