Viveca Sten om...
Vad läser du själv för typ av böcker? Har du någon favoritförfattare?
Linus
– Jag läser allt möjligt, från biografier till historiska romaner och memoarer, men undviker mina kära deckarkollegor när jag själv är i en skrivperiod. I sommar ska jag läsa Jung Chans nya bok om den sista kejsarinnan av Kina och nu har jag precis börjat på ”Nyckeln”, den sista delen i Engelsforstrilogin.
Har ingen fråga utan ville vara säga till dig att du är en toppen författarinna! Älskar böckerna om Sandhamn! Tack för all spänning och glada stunder med dina böcker! Fortsätt skriva många böcker till!!! Tack så jättemycket!
Med vänliga hälsningar Annica Brihall
Jag har hört att en del författare har ett favoritord eller ett uttryck som de alltid har med i varje bok – har du också ett sådant?
Karolina
– Nej, det kan jag inte påstå. Däremot blir jag ofta förtjust i vissa uttryck i en viss bok. I femte delen av Morden i Sandhamn, I stundens hetta, använde jag orden skakade på huvudet 42 (!) gånger. Då är det tur att det finns en funktion i Word som gör att man kan söka på upprepningar 🙂
Hur lång tid tar det för dig att skriva en bok? Har du krav från förlaget att du ska komma ut med nya böcker med jämna mellanrum?
”Skrivklådan”
– Det tar ca ett år för mig från ax till limpa. Då har jag skrivit ett synopsis ca 1-2 år i förväg och under skrivprocessen skriver jag om manus ungefär 5-6 gånger från början till slut. Dessutom läser jag igenom manus ungefär lika månger till innan det går till tryck. Jag bestämmer själv hur ofta jag ska ge ut en ny bok men hittills har det passat bra med en om året.
Hur mycket research gör du innan du sätter dig ner för att skriva?
/Gerd
– Vanligtvis gör jag ungefär hälften i förväg och hälften medan jag skriver eftersom det alltid dyker upp nya frågor under processens gång. Men jag är oerhört noga med fakta och dubbelkollar allting genom mitt nätverk av poliser, rättsmedicinare, försvarsadvokater och åklagare som jag har byggt upp under åren.
Händer det att du tittar på tv-serien Morden i Sandhamn?
/Catharina
– Det gör jag alltid! Jag läser manus i alla dess versioner och har kontakt med manusförfattarna och producenten hela vägen inför produktionen.
Vad krävdes för att du skulle satsa på att bli författare på heltid? Och innan dess, hur fick du ihop skrivandet med ett jobb?
/Jenny
– Jag skrev mina första fyra böcker medan jag jobbade som chefsjurist på Posten. Då skrev jag sent på kvällarna och tidigt på mornarna och i alla möjliga pauser, på båtar, flyg och tåg. Till slut, när författarskapet bara växte och växte, insåg jag att jag hade faktiskt två heltidsjobb. Och det gick ju inte – man måste faktiskt sova ibland 🙂 Dessutom ville jag inte att mina barn skulle uppfatta mig som en mamma som bara jobbade hela tiden, jag ville vara en närvarande mamma som fanns där för dem.
Får du någonsin skrivkramp och i så fall – vad gör du då?
Elisabeth
– Faktiskt inte. Jag tillhör skolan som tänker att det är viktigare med perspiration än inspiration. Skämt åsido, vad jag menar är att man måste vara discplinerad och skriva även om man tycker att det är svårt och tar emot. Jag skriver och skriver om tills det blir bra.
Var hittar du inspiration till dina karaktärer? Hämtar du idéer och karaktärsdrag från personer i din egen omgivning?
Renée
– Jag blandar och ger. Alla mina karaktärer är påhittade men som författare har jag stora öron och när jag hör eller ser något intressant i omgivningen kan det slinka med i böckerna (skratt)
Har du någonsin funderat på att skriva något annat än just deckare?
Lars
– Min första kokbok kom den 15 maj. Den heter Skärgårdssommar – matbok från havsbandet och är en ljuvlig bok som jag gjort tillsammans med skärgårdsfotografen Jeppe Wikström. Det är en blandning av fantastiskt vackra skärgårdsbilder, härlig mat från olika öar runt Sandhamn, och små betraktelser som jag har skrivit om livet och människorna i havsbandet. Det var ett riktigt hjärteprojekt att göra den här boken och få dela med sig av det vackra skärgårdslandskapet som jag har omkring mig.
Hur tar en bok sin början? Har du skissat upp hela handlingen innan eller växer den fram efterhand?
”Nyfiken”
– Jag börjar alltid med ett synopsis som jag skriver något år innan jag börjar med själva manus. I mitt synopsis beskriver jag hela historien, från början till slut inklusive nya karaktärer och deras huvuddrag. Det ger struktur åt arbetet och hjälper mig att sätta igång. Dessutom får jag bra överblick över vart Morden i Sandhamn ska ta vägen.