Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Läkaren: "Vissa tror att de kan få barn så länge de har mens"

22 okt, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Många väntar i dag med att skaffa barn tills de har pluggat klart och tagit sina första steg på karriärstegen. Men den dagen man vill skaffa barn kan det bli svårt. Vi har pratat med två experter som ger sin syn på saken.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Redan när vi går i skolan får vi lära oss att akta oss för att bli gravida. Det viktiga då är att vi ska få rätt preventivmedel och att vi får lära oss hur man undviker att bli med barn. Och när vi sedan senare i livet vill bli gravida går det inte alltid så lätt som man tror.

– Helt krasst går vi i skolan när man är barn och då får vi lära oss att det är sjukt lätt att bli gravid. Och de flesta vill ju inte bli gravida när de är 14 heller. Sedan går man ut skolan och går på universitet och läser kanske ekonomi och då lär vi oss ju inte mer om vår fertilitet än det vi lärde oss i skolan. Vi lämnas i tron att vi ska akta oss för att bli gravida. Och plötsligt är man i en situation där det inte är så enkelt som man kanske trodde, säger Emma Karling Widsell, barnmorska och en av författarna till boken Ditt fertila liv.

Därför väntar många med att skaffa barn

Emma Karling Widsell och IVF-läkaren Carolina Tristen skrev boken för att det skulle finnas ett lättillgängligt och lättförståeligt redskap för kvinnor som ska kunna hjälpa dem att förstå hela sitt fertila liv, från puberteten till klimakteriet – och allt där emellan.

Carolina Tristen och Emma Karling Widsell, författarna till Ditt fertila liv.
Carolina Tristen och Emma Karling Widsell, författarna till Ditt fertila liv.

Bland annat skriver de om kvinnor som väntar med att skaffa barn tills de är närmare 40 år gamla och de problem som kan dyka upp då.

Annons

– Vi känner oss inte så gamla i dag när vi är 40. Man tycker att man ser fräsch ut, är vältränad och pigg och går på fest. Man tycker inte att man är gammal så varför skulle det här vara ett problem, säger Emma Karling Widsell.

Medelåldern att bli mamma är nästan 30 år

Carolina Tristen menar att vetenskapen har tagit stora steg framåt när det gäller att hjälpa kvinnor att kunna få barn senare i livet men att det inte betyder att det finns någon garanti.

– Många har en lite för stor tilltro till att det blir enkelt när det finns IVF och annan hjälp. Visst finns hjälp att få i form av IVF och donerade ägg och spermier, men det är ingen garanti. Man ska nog akta sig för att vänta för länge, framför allt om man önskar att få fler barn, säger hon.

I dag är medelåldern för att få barn första gången i Sverige drygt 29 år. I storstadsområden är den ännu högre, i Stockholm är den nästan 32 år. Det låter kanske inte så gammalt, men om man betänker att en kvinnas fertilitet börjar gå ner vid 35 års ålder är inte marginalerna jättestora. Fertiliteten försvinner förstås inte direkt, men det är en påtaglig förändring.

Annons

– Många kvinnor tror att de kan få barn så länge de har mens, men det har inte bara med cykeln att göra. Äggen är programmerade att dö och ta slut, så även om du har ägglossning och mens när du är 52 år är äggen av väldigt dålig kvalitet, säger Carolina Tristen.

Emma Karling Widsell fyller i:

– Då kan man ju undra varför man fortsätter att ha cykler om man inte kan få barn. Men östrogenproduktionen är starkt förknippad med hälsa och är positivt på många sätt för kvinnor, inte bara för att det ska kunna bli en graviditet.

Sedan får man ju inte heller glömma att vi fortfarande är grottmänniskor rent biologiskt. Och om man går så långt tillbaka i tiden dog de flesta kvinnor före klimakteriet, så då var det inte ett problem att äggen var av dålig kvalitet.

Du kan bli med barn direkt när du slutar med p-piller

Många som i dag väntar länge med att försöka skaffa barn har förstås inte en tanke på att det kan bli ett problem att få barn när de väl känner sig redo, när utbildningen är klar och man har tagit de första stegen på karriärstegen. Många har dessutom ett preventivmedel som helt tar bort mensen och då är det inte så lätt att märka att cyklerna blivit kortare eller ojämna, vilket är två signaler om att fertiliteten börjar gå ner.

Annons

– Om du slutar äta p-piller så tar det inte flera månader innan din cykel är igång igen. Du kan mycket väl få ägglossning inom två veckor och sedan kan du bli gravid, säger Carolina Tristen.

– Om det går tre, fyra eller fem månader och du fortfarande inte har fått din mens så är det förmodligen ett problem som har maskerats av att du har ätit p-piller. Det är en jättevanlig myt att det ska ta lång tid efter att man har slutat med p-piller, säger Emma Karling Widsell.

Att skaffa barn sent ökar riskerna

Att vänta med att skaffa barn kan inte bara göra det svårare att faktiskt bli gravid, det ökar också riskerna, både för mamman och barnet.

– Risken att drabbas av missfall, högt blodtryck och havandeskapsförgiftning ökar säger Carolina Tristing.

Man har också jämfört mammor i åldern 20–25 år och 40–42 år och sett att risken att behöva sättas igång vid förlossningen, långdragna förlossningar och komplikationer ökar hos den äldre gruppen. Även i gruppen som behöver hjälp i form av IVF så är chanserna till lyckade försök större ju yngre man är.

– Sedan finns ju förstås den gruppen som får barn sent för att de inte hittat någon att skaffa barn med. De som verkligen inte vill vänta eller att tiden ska gå. De hade kanske jättegärna försökt tidigare, säger Emma Karling Widsell.

Boken Ditt fertila liv.

ANNONS Här kan du köpa boken Ditt fertila liv.

 

Läs mer: 

Från graviditet till förlossning – så mycket påverkas av dina gener

Allt du undrar om sex efter graviditeten – barnmorskan svarar

Flyga som gravid – så sent få du resa under en graviditet

 

Annons