Larmet: Läkare diskriminerar överviktiga – utsätts för fat-shaming

04 jun, 2021
FotografTT.
Mer än hälften av vuxna med övervikt har någon gång blivit utsatta för fat-shaming och diskriminering på grund av sin vikt när de besökt sin läkare.
Det visar en studie som har gjorts i länder som Storbritannien, USA och Tyskland, skriver Unilad.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
10 vanliga kroppsbesvär vid stressBrand logo
10 vanliga kroppsbesvär vid stress

Fat-shaming – alltså att man som överviktig person får skämmas över, eller blir diskriminerad på grund av, sin vikt – är ett utbrett problem i samhället. Nu visar en omfattande studie att läkare som yrkesgrupp är en betydande del i stigmatiseringen kring vikt.

En forskningsstudie som har gjorts i Australien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Storbritannien och USA, med närmare 14 000 medverkande, visar att fler än hälften av alla vuxna har blivit utsatta för fat-shaming av sin läkare, skriver Unilad.

Studien stärker det som redan kommit fram i amerikansk forskning, där man tidigare har kunnat se att fördomar och stigma kring övervikt är utbrett inom läkaryrket, och visar att det är ett problem som är globalt och inte amerikanskt.

Annons

Forskarna: Måste tas krafttag mot fat-shaming

De medverkande fick fylla i enkäter, och 56-61 procent upplevde att de stigmatiserades på grund av sin övervikt, medan två tredjedelar av deltagarna i varje land rapporterade att de blivit utsatta för fat-shaming av en läkare.

Forskningsstudien visar också att de som mådde dåligt över sin egen vikt också var mindre benägna att söka sig till läkare överhuvudtaget för andra problem, för att de upplevde sig bli diskriminerade. Deltagarna menar också att läkarna lyssnar och respekterar dem mindre, och att man får sämre läkarvård vid övervikt.

Forskarna bakom studien drar nu slutsatsen att all data visar på de negativa konsekvenserna kring viktstigma inom sjukvården, och trycker på betydelsen av att kollektivt ta ett krafttag internationellt för att göra något åt problemet, skriver Unilad.

Annons