Låter du vovven pussa dig? Därför bör du sluta med det genast
Många av oss djurvänner bortser gärna från att hunden kan ha ätit allt från sopor till andra djurs bajs, eller att katten eller hunden tvättar sig själv ÖVERALLT med sin egen tunga – och låter dem pussa oss (även i ansiktet).
Läs även: Studie: Därför är det bra att växa upp med hund eller katt
Och problemet är inte bara att det är lite ofräscht när vi tänker efter, utan att det faktiskt kan ha dödliga konsekvenser.
National Geographic berättar om Julie McKenna, som 2007 tvingades amputera halva vänstra benet, halva högerfoten samt alla sina fingrar och tår efter att ha låtit sin terrier slicka på en liten brännskada hon hade på foten.
Detta efter att hon genom hundens saliv fått i sig bakterien Capnocytophaga canimorsus och hamnat i septisk chock.
I vanliga fall påverkas inte friska personer, tack vare att vår hud och vårt immunsystem skyddar oss. Men våra skydd kan rämna – det ser vi bland annat genom att 10-15 procent av hundbett blir infekterade, och samma siffra för kattbett är upp till 50 procent. En studie om bakterien visade att 26 procent av smittade människor avlider av infektionen.
Omkring en fjärdedel av alla hundar och många katter har den här bakterien i sin saliv, men de blir inte sjuka av den. Anledningen att till att människor blir det tror forskarna beror på våra bakteriella ekosystem skiljer sig så mycket från djurens.
Läs även: 10 tecken på att du älskar din hund mer än din man
– Våra bakteriefloror överlappar bara till 15 procent med hundars och katters, berättar Floyd Dewhirst, bakterieexpert från Harvard för National Geographic. Djurens däremot överlappar till åtminstone 50 procent.
Hur ska man då skydda sig från husdjurens potentiella hälsofaror? Enligt veterinären Kathryn Primm är det bästa att undvika att få in djurens saliv i ditt eget system – exempelvis hålla dem borta från dina sår. Och glöm inte din egen hygien:
– När ditt djur har slickat på dina händer är det en bra idé att tvätta dem, säger hon till National Geographic.
Läs även Undvik förkylningen – sluta röra vid de här sakerna
Och kom ihåg att små barn och äldre ofta har känsligare immunsystem!
Källa: National Geographic Foto: IBL
Läs även 13 saker att tänka på första gången du besöker nyblivna föräldrar
Artikeln publicerades först på MåBra.