Lättlagat – frasig räkpaj
LÄS MER: Grundrecept på pajdeg
FRASIG RÄKPAJ
(4–6 personer)
1 rulle färsk smördeg, brukar finnas i kyldisken
100 g philadelphiaost
1 dl crème fraiche
salt och peppar
Fyllning:
200 g skalade räkor
1/2 rödlök
2 mogna avokador
2 msk riven pepparrot
5 minitomater
75 g färska champinjoner
50 g löjrom eller stenbitsrom
dillvippor
crème fraiche
nymalen svartpeppar
Beredning: Klä en smord pajform med smördegen, låt stå i frysen i ca 10 min. Blanda philadelphiaost med crème fraiche, salta och peppra. Bred ut blandningen i pajskalet. Ställ in i 175° varm ugn och grädda tills pajskalet har fått lite färg, 15–20 min.
Fyll pajskalet med räkor, tunt skuren lök, avokado i mindre bitar, riven pepparrot, tomatklyftor och skivade champinjoner. Garnera med rom, dillvippor och några små klickar crème fraiche. Ta ett par tag med svartpepparkvarnen över. Servera.
Först publicerat i Femina nummer 1 2012. Av JAN-ERIK HAGBOHM. Foto PETER KAM.
SUGEN PÅ MER PAJ? HÄR ÄR VÅRA GODASTE RECEPT:
Medelhavspaj med fikonsallad
Rotfruktspaj
Köttfärspaj med fänkålscrudité
Laxpaj med potatis & tomatsallad
RECEPT PÅ SÖTA PAJER:
Äppelpaj med vispgrädde
Äppelkaka med toscatäcke