Lättlagat – grundrecept på pajdeg
GRUNDRECEPT PÅ PAJDEG
(4–6 personer)
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk iskallt vatten
Beredning: Blanda snabbt ihop ingredienserna (för hand eller i en matberedare) och kavla ut degen tunt. Klä en smord pajform med degen och skär bort överflödet. Nagga botten med en gaffel och ställ in formen i frysen ca 20 min. Ta ut pajformen och ställ in den direkt i 200° varm ugn och förgrädda pajskalet i 5–7 min. Gör man så här halkar kanterna inte ner så mycket.
LITE MAGRARE
En lite lättare variant på pajdeg.
(4–6 personer)
3 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl mager kesella
TIPS!
Pröva att blanda ner olika smaksättningar i degen, till exempel: finhackade örtkryddor, rivet citronskal, torkad och smulad chili, curry
SUGEN PÅ MER PAJ? HÄR ÄR VÅRA GODASTE RECEPT:
Medelhavspaj med fikonsallad
Rotfruktspaj
Laxpaj med potatis & tomatsallad
Frasig räkpaj
RECEPT PÅ SÖTA PAJER:
Äppelpaj med vispgrädde
Äppelkaka med toscatäcke
Av JAN-ERIK HAGBOHM. Foto COLOURBOX.