Lättlagat – laxpaj med potatis & tomatsallad
LÄS MER: Grundrecept på pajdeg
LAXPAJ MED POTATIS
(4–6 personer)
1 sats pajdeg
800 g potatis av mjölig sort
1 stor gul lök
65 g färsk spenat
1 msk olivolja
salt och peppar
1 knippa dill
100 g kallrökt lax
300 g laxfilé i bit
2 ägg
2 dl grädde
Till servering: tomatsallad, se recept nedan.
Beredning: Förbered pajskalet enligt grundreceptet. Tips! Till den här pajen är en form med avtagbar kant bäst.
Koka potatisen nästan mjuk med skalet på, ca 10 min. Låt svalna något så att det lätt går att dra av skalet. Skär potatisen i 5–7 mm tjocka skivor. Fräs finskuren lök och spenat i lite olivolja tills spenaten börjar mjukna. Salta och peppra.
Lägg ett lager med potatis i det förgräddade pajskalet. Krydda lite lätt med salt och peppar. Lägg spenat- och lökfräset ovanpå. Strö hackad dill över. Fördela den kallrökta laxen ovanpå och sedan tunt skivad lax. Lägg en rad av skivad potatis mot pajformens kant. Blanda ägg och grädde och häll det i formen. Salta och peppra. Ställ in i 175° varm ugn och grädda i ca 45 min eller tills äggstanningen stannat. Låt svalna till ljummen och servera i bitar tillsammans med tomatsalladen.
TOMATSALLAD
300 g tomater, gärna i olika färger
1 rödlök
1/2 dl hackad persilja
2 tsk råsocker
1/2 dl olivolja
1–2 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
Beredning: Skölj och klyfta tomaterna. Blanda med hackad lök, persilja, socker, olivolja och vitvinsvinäger. Smaka av med salt och peppar.
SUGEN PÅ MER PAJ? HÄR ÄR VÅRA GODASTE RECEPT:
Medelhavspaj med fikonsallad
Rotfruktspaj
Frasig räkpaj
RECEPT PÅ SÖTA PAJER:
Äppelpaj med vispgrädde
Äppelkaka med toscatäcke
Av JAN-ERIK HAGBOHM. Foto PETER KAM.