Lättlagat – medelhavspaj med fikonsallad
LÄS MER: Grundrecept på pajdeg
MEDELHAVSPAJ MED FIKONSALLAD
(4–6 personer)
1 sats pajdeg
1 msk olivolja
1 purjolöksbit, 5–7 cm
1 påse färsk bladspenat (65 g)
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
100 g italiensk salami, kan uteslutas
ca 20 svarta oliver
150 g fetaost
1 dl riven parmesanost
2 ägg
2 dl grädde
Till servering: fikonsallad, se recept här under.
Beredning: Förbered pajskalet enligt grundreceptet. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs tunt skivad purjolök, bladspenat och skivad vitlök mjukt utan att bryna. Salta och peppra. Fördela fräset i det förgräddade pajskalet. Blanda tunt skuren salami med svarta oliver, smulad fetaost, parmesan, ägg och grädde. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen i pajskalet. Blanda försiktigt med en gaffel. Ställ in i 175° varm ugn och grädda i ca 35 min eller tills smeten har stannat. Låt pajen svalna i ca 20 min. Servera tillsammans med fikonsalladen.
FIKONSALLAD
4 färska fikon
1 moget päron
1/2 dl rostade valnötter
1 endiv
20 g rucolasallad
2–3 msk olivolja
Beredning: Klyfta fikonen och blanda med tunna klyftor av päronet, grovhackade valnötter, tunt skuren endiv, rucola och olivolja. Smaka av och tillsätt ev en nypa socker.
SUGEN PÅ MER PAJ? HÄR ÄR VÅRA GODASTE RECEPT:
Rotfruktspaj
Laxpaj med potatis & tomatsallad
Frasig räkpaj
RECEPT PÅ SÖTA PAJER:
Äppelpaj med vispgrädde
Äppelkaka med toscatäcke
Av JAN-ERIK HAGBOHM. Foto PETER KAM.