Trendar: Se ''Dagen som förändrade allt'' Mitt liv Livet med barn Kärlekshistorier BUP-upproret Våld i nära relationer

11 riktigt peppiga saker som hände under 2018

20 dec, 2018
AvSofia Börjesson
Goda nyheter 2018.
Ännu ett år har passerat och det innebär inte bara att tiden har gått framåt – det har även utvecklingen. Vi har tagit flera steg mot en mer human värld, vare sig du är kvinna i Palestina eller världens minsta räv. Här är elva goda nyheter från 2018.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När man ser till de alarmerande pushnotiserna om ytterligare en dödsskjutning eller ett försvunnet barn är det lätt att tro att det händer övervägande dåliga saker i världen. Man kanske till och med tappar lite hopp.

Men i själva verket har det hänt en hel drös fantastiska saker i världen under 2018; flera kvinnofientliga lagar har slopats; världens minsta räv är inte längre utrotningshotad; självmord minskar och den första kvinnan någonsin tilldelades guldbollen.

Här, för att ingjuta hopp inför året som kommer, har vi listat några av de peppigaste sakerna som hände under 2018 – för allt är verkligen inte bara misär.

Färre begår självmord

Under de senaste 15 åren har antalet självmord i Sverige minskat med omkring 20 procent – och detsamma gäller i större delen av EU. Faktum är att antalet självmord i världen har minskat med 38 procent sedan den högsta siffran rapporterades i mitten av 1990-talet.

Annons

Minskningen beror på flera saker. Bland annat har kvinnors ökade frigörelse och självständighet i Kina och Indien lett till att färre kvinnor tar sina liv. Samtidigt har alkoholkonsumtionen i Ryssland minskat och självmorden där i takt med den.

Mini-räven inte längre utrotningshotad

Världens minsta räv, Santa Cruz Island fox.
Världens minsta räv, Santa Cruz Island fox, är räddad! Foto: IBL

Världens sötaste, förlåt jag menar minsta, räv – Santa Cruz Island fox – lever på en ögrupp utanför Kaliforniens kust. Arten minskade så kraftigt att den utrotningshotades efter att vildsvin kommit till öarna, och 2002 påbörjades aktioner för att rädda arten som plötsligt var nere på ett enstaka hundratal.

Annons

2018 uppmättes populationen till över 2000 rävar, och ön är numera fri från främmande arter för första gången på 150 år. Den lilla räven är med andra ord inte längre utrotningshotad, och det är tack vare hjälporganisationernas outtröttliga arbete.

Första kvinnan fick guldbollen

För första gången någonsin delades det klassiska fotbollspriset Ballon d’Or (guldbollen) ut till både en manlig och en kvinnlig fotbollsspelare. Vinnare av 2018 års guldboll blev den unga norskan Ada Hegerberg, 23, som spelar i franska Olympique Lyonnais.

300 barnsoldater friades

Fler än 300 barnsoldater befriades i Sydsudan i början av året, och av dessa var 87 flickor som systematiskt utsatts för sexuella övergrepp. Man räknar med att det finns omkring 18 000 barnsoldater i Sydsudan, och arbetet med att befria barnen pågår fortfarande.

Homosexualitet inte längre olagligt i Indien

Homosexuellt par kysser varandra på öppen gata i Indien.
I år kunde indierna för första gången gå i Pride-tåget som icke-kriminella enligt lag. Foto: IBL

Den 150 år gamla lagen tillika kolonialresten, sektion 377, slopades i Indien. Det innebär att det numera inte längre är olagligt att vara homosexuell, och man riskerar inte längre livstids fängelse om man ligger med någon av samma kön.

Annons

Könsstympning minskar kraftigt

Andelen könsstympade flickor under 14 år i Afrika har minskat kraftigt de senaste 20 åren. Den största minskningen har skett i Östafrika som har gått från omkring 70 procent 1995 till enbart 8 procent 2016.

Samtidigt som könstympningen når rekordlåga nivåer investerar biståndsorganisationer ytterligare mångmiljonbelopp i lokala initiativ i afrikanska länder som arbetar med att stoppa könsstympning.

Tunisien kriminaliserar rasism

Al Jazeera-dokumentären Tunisias Dirty Secret (2016) visade hur utbredd rasismen i Tunisien är, och särskilt utsatta är svarta tunisier och migranter. Hittills har det inte varit olagligt att diskriminera någon på grund av hudfärg i Tunisien, men nu är det alltså ändring på det. Tunisien blev nämligen i år det första landet i Arabvärlden att kriminalisera rasism.

Framsteg för transpersoner i Pakistan

I maj 2018 trädde en ny lag i kraft i Pakistan som ska garantera transpersoners mänskliga rättigheter och förbjuder diskriminering. Pakistanierna får nu själva ange sin könsidentitet i sina officiella dokument, och kan välja mellan man, kvinna eller både och.

Transpersoner i Pakistan.
Transpersoner som protesterar i Pakistan 2016. Foto: IBL

Lagen innebär bland annat att transpersoner får rätt att ärva och delta politiskt, samt att diskriminering från arbetsgivare, vårdinstanser, utbildningsorgan och privata företag förbjuds.

Annons

Palestina slopar ”gift dig med din våldtäktsman-lag”

För ett par år sedan florerade kampanjen ”A white dress doesn’t cover the rape” i vilken libanesiska kvinnor poserade i blodiga bröllopsklänningar. Syftet var att uppmärksamma den grymma lag som berättigade våldtäktsmän att gifta sig med sina offer.

Efter kampanjen upphävdes lagen i Libanon, Jordanien och Tunisien – och i år slopades den även i Palestina. Nu uppmanar Human Rights Watch fler länder att göra samma sak, bland annat Algeriet, Bahrain, Kuwait, Syrien och Libyen.

Tigerpopulationen ökar i Nepal

För mindre än tio år sedan var antalet vilda tigrar i Nepal nere på kritiska nivåer då det endast återstod 121 tigrar. Ett globalt mål sattes upp: tigrarna skulle fördubblas till antalet till år 2022, bland annat genom insatser mot tjuvjägare.

Under 2018 rapporterade hjälporganisationerna om att tigerpopulationen har ökat till 235 tigrar, och det betyder att det globala målet snart har uppnåtts.

Annons

Rwanda och Etiopien får jämställda regeringar

Etiopien fick sin första kvinnliga president, Sahle-Work Zewde, i år. Samtidigt presenterades den nya regeringen – där hälften av ministerposterna tilldelats kvinnor. Några dagar senare kungjorde Rwanda att de ämnade att göra samma sak.

– Fler kvinnor i beslutsfattande roller har lett till en minskning av könsdiskriminering och könsrelaterade brott, sa Rwandas president Paul Kagame till AP.

Läs mer:

13 svenska kändisar som klev in i rampljuset 2018

Avicii, Lill-Babs och 22 andra kändisar som lämnade oss 2018

Annons