Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: Se ''Dagen som förändrade allt'' Mitt liv Livet med barn Kärlekshistorier BUP-upproret Våld i nära relationer

11 saker du bör diskutera med din partner – innan ni skaffar barn

07 feb, 2019
AvMalin Karlberg
saker att diskutera innan ni får barn
Hur vill ni dela upp föräldraledigheten – och vilka typer av förändringar behöver ni göra för att välkomna ett barn i ert liv? Här listar vi 11 viktiga punkter att diskutera med din partner, innan ni blir föräldrar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En kärleksrelation ställs inför en stor förändring – och tuffa prövningar – när ni bestämmer er för att skaffa barn. Skilsmässostatistiken visar att många par separerar under småbarnsåren, men ett sätt att öka chanserna att relationen överlever är att sträva efter ett jämställt föräldraskap där ni tar lika mycket ansvar.

Därför är det viktigt att – redan innan barnet föds – prata igenom vad ni har för tankar kring det stundande föräldraskapet, hur förväntningarna på det nya livet med barn ser ut och vad ni vill vara för typ av föräldrar.

Författaren och journalisten Marie Björk, som skrivit boken ANNONS Vi ska ha barn: handbok i jämställt föräldraskap, listar en rad viktiga diskussionsfrågor i sin bok.

Här är 11 saker du behöver prata med din partner om – innan ni blir föräldrar:

1. Hur ser ni på era roller som föräldrar, hur vill du vara som mamma/pappa?

Genom att prata igenom era förväntningar på ert eget – och varandras – föräldraskap kan ni stämma av hur pass synkade uppfattningar är. Det ger er även en chans att fundera igenom vad ni behöver göra för att kunna bli de typer av föräldrar som ni vill vara.

Annons

2. Har ni några förebilder vars föräldraskap ni vill efterlikna?

Ofta är det våra egna mammor och pappor som ligger närmast till hands när det gäller föräldraförebilder. Men det är värt att ha i åtanke att de tillhör en äldre generation med föräldranormer och könsroller som kan uppfattas som omoderna i dag.

3. Finns det något i er relation som ni tror kommer att förändras efter att ni fått barn?

När ett eller flera barn kommer in i bilden förändras er familjekonstellation och relationen sätts på prov. Därför är det viktigt att redan på förhand ha pratat igenom de förändringar som ligger framför er.

4. Om ni har några fritidsintressen, hur tänker ni att ni ska kunna fortsätta med dem efter att ni blivit föräldrar?

Tränar din partner tennis tre kvällar i veckan? Brukar du resa iväg på skidresor och yogaretreats ett par gånger om året? Det kan vara värt att diskutera hur ni bäst förenar det nya familjelivet med era egna hobbies, intressen och behov av egentid.

Annons

5. Finns det något gällande era yrkesval och arbetstider som kan påverka er möjlighet att vara närvarande föräldrar?

Många föräldrar går ner i arbetstid när barnen börjar i förskolan, andra kan behöva byta från skiftjobb till mer regelbundna arbetstider, jobba hemifrån i större utsträckning – eller anlita hjälp för att få vardagspusslet att gå ihop. Diskutera vad som skulle vara det bästa upplägget för er.

6. Hur skulle ni vilja vara föräldralediga om ni fick bestämma?

Majoriteten av föräldradagarna tas fortfarande ut av kvinnan, trots att föräldraledigheten ofta sätter ribban för hela föräldraskapet. Fundera över vilken typ av uppdelning som passar er bäst.

7. Hur kan ni göra för att få tid till varandra och ert kärleksliv?

För att hålla liv i kärleksrelationen är det viktigt att ni inte ”bara” blir mamma och pappa, utan också ser till att få tid för varandra som partners.

Annons

8. Har ni förberett er på kostnader som rör barnet och dess behov?

Ett barn innebär ökade utgifter – från barnvagnar och bilbarnstolar till blöjor, leksaker och kläder som ständigt blir urväxta. Har ni tagit höjd för dessa i er hushållsbudget?

7. Hur kan ni se till att fortsättningsvis ta lika stort ansvar för utgifter som rör familjeliv och barn? Behöver ni några särskilda regler och rutiner för att det ska kunna upprätthållas?

”Om utgifter som rör graviditet och barn tas från mammans konto kan ni inte uppnå jämställdhet i er relation”, skriver Marie Björk i sin bok. ”Ni kan inte likställa ansvaret för utgifter som rör barnet med till exempel ansvaret för utgifter som rör hemmet. De utgifter som rör barnet bidrar också till en kunskap om barnets behov, vilket gör att den som inte har hand om det lätt hamnar på efterkälken och till slut inte vet vad barnet har för storlek eller var kläderna ligger någonstans, och viktigast av allt – denna förälder bidrar inte till det ständiga behovet av nya kläder.”

Annons

10. Känner ni att ni har olika förväntningar på er som föräldrar, beroende på om ni är mamma eller pappa?

Även om ni anser er vara jämlikar i er relation kan omgivningens förväntningar vara allt annat än jämställd – ni kan få väldigt olika bemötande av såväl vänner som BVC-sköterskor, förskolepersonal och arbetsgivare.

11. Vad kan ni göra för att motverka förlegade könsnormer gällande föräldraskap?

Genom att bli medvetna om att det fortfarande finns gammalmodiga normer i samhället kan ni också förbereda er på hur ni ska bemöta dem.

Psst! Läs även vår intervju med Marie Björk om fördelarna med ett jämställt föräldraskap och hur du når dit.

Läs mer:

Checklista: Så får ni en jämställd relation

6 saker du behöver veta om din partner

Annons