Trendar: Se ''Dagen som förändrade allt'' Mitt liv Livet med barn Kärlekshistorier BUP-upproret Våld i nära relationer

14-åring födde trillingar – sjuksköterskan adopterade tonåringen

02 okt, 2024
AvSara Ericsson
FotografInstagram
Sjuksköterskan adopterade tonårsmamman och hennes trillingar
När 14-åriga Shariya Small stod ensam med sina för tidigt födda trillingar, blev sjuksköterskan Katrin Mullen hennes oväntade räddning.
– Jag har sett henne blomstra till en mycket engagerad förälder, säger Katrin Mullen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Charlotte Kalla om att dansa gravidBrand logo
Charlotte Kalla om att dansa gravid

Hon var bara 14 år gammal när hon upptäckte att hon var gravid – ett uppdrag hon kände sig helt oförberedd för. Som för många i hennes ålder låg det långt in i framtiden.

– Jag tänkte att jag inte ville vara mamma just nu, berättar hon för People.

Vid det första ultraljudet kom nästa chock, hon var gravid med trillingar och i augusti 2020 föddes de redan i vecka 26. Genomsnittsgraviditeten för trillingar är 33-34 veckor, enligt Kunskapstöd för vårdgivare.

På grund av att barnen föddes så tidigt behövde trillingarna vårdas på sjukhus och Shariya Small var ensam tillsammans med sina barn.

– Jag kände inte att jag kunde relatera till de andra mammorna på avdelningen, berättar Shariya.

Sjuksköterskan blev hennes räddning

Under sjukhusvistelsen lärde hon känna sjuksköterskan Katrin Mullen, som själv var tonårsmoder när hon som 16-åring adopterade bort sin bebis för nästan 30 år sedan.

Annons

Katrin blev ett viktigt stöd för Shariya, hon förstod verkligen vad hon gick igenom.

– Jag ville att hon skulle veta att jag var tonårsmoder och att jag visste hur skrämmande det var, säger Katrin.

Fem månader efter födseln kunde döttrarna Sarayah och Serenitee och sonen Samari lämna sjukhuset. Men innan familjen lämnade bytte Shariya och Katrin nummer med varandra för att fortsatt hålla kontakten.

– Vi hördes varje dag och ibland grät hon i telefonen, berättar sjuksköterskan Katrin.

Blev oroad för barnens hälsa

I de dagliga uppdateringarna från Shariya blev Katrin orolig. Hon insåg att den unga mamman inte hade något stöd hemifrån och att hon stod inför utmaningen, med tre små bebisar helt ensam.

I samband med Shariyas 15-årsdag beslutade sig Katrin för att besöka henne. Hon bodde då hos en släkting och vid besöket verkade allt först förhållandevis bra. Men några veckor senare, under ett Facetime-samtal såg Katrin, att sonen Samari inte mådde bra. Hon bad om att få besöka familjen och blev den här gången tilldelad en annan adress. Nu bodde familjen på soffan hos Shariyas moster.

Annons

Sonen behövde uppsöka läkare, men Shariya hade ingen som kunde passa döttrarna när de åkte till sjukhuset. Katrin ställde upp och passade flickorna.

Socialtjänsten kopplades in

Väl på sjukhuset upptäckte läkarna att sonen var undernärd och Socialtjänsten kopplades in – Shariya och hennes tre barn skulle placeras i familjehem. Tonårsmamman var snabb med att uttrycka sin önskan om att få bo hos Katrin.

Socialtjänsten kontaktade Katrin och berättade om Shariyas önskan.

– ­­ Jag visste att det skulle vara omöjligt att hitta ett familjehem som skulle ta emot dem alla fyra. Ingen skulle ta emot en tonårsmamma och hennes för tidigt födda trillingar, berättar Katrin.

Adopterade tonårsmamman

Två dagar senare flyttade Shariya och hennes tre barn in hos Katrin. Efter 668 dagar som tillfälligt familjehem adopterade Katrin Shariya och hon blev hennes dotter.

Annons

– Jag hade ingen annan att kalla mamma, nu var jag inte ensam längre. Jag behöver inte göra allting själv, sade Shariya i samband med adoptionen.

När Shariya fick hjälp av sin adoptivmamma kunde hon fullfölja sin gymnasieutbildning. Hon planerar nu att studera vidare till socialarbetare vid Marian University.

– Jag vill hjälpa andra tonårsföräldrar, jag tror att jag skulle kunna vara till stor hjälp, säger Shariya till People.

Katrin är glad över att vara farmor till trillingarna

– De ger mig en sådan glädje, de får mig att le och skratta varje dag.

Men finast av allt är hur hon sett Shariya växa som mamma.

– Jag har sett henne blomstra från en rädd tonåring som inte visste hur hon skulle göra detta till en toppenmamma. Hon är så engagerad som förälder, säger Katrin.

Matilda blev livshotande hjärtsjuk – vårdades av barndomsvännenBrand logo
Matilda blev livshotande hjärtsjuk – vårdades av barndomsvännen
Annons