7 saker att se över – för att kickstarta ekonomin och sparandet
Januari är igång och ett nytt år har börjat. Många sätter upp nyårslöften om ett hälsosammare och rikare liv. Att bli bättre på att spara pengar är ett vanligt nyårslöfte, men även ett som kan kännas utmanande, eftersom januari för många är den ”fattigaste” månaden på året.
Och det finns mycket oro inför året ur ett ekonomiskt perspektiv. Enligt en undersökning från YouGov är mer än var tredje person orolig för sin privatekonomi 2018. Oron grundar sig i en rädsla för att inkomsten ska minska, att man ska förlora jobbet och att räntorna kommer stiga mycket, skriver Metro.
Oavsett nyår eller inte så är det alltid bra att ta tag i sin ekonomi – och det är aldrig för sent heller. Men vad ska man göra för att komma igång efter decembers konsumtionshets och utgifter? Här listar vi sju saker du bör göra för att komma igång med sparandet – och lyckas hålla i det!
Läs också: 6 saker du aldrig ska göra med dina pengar – trots att andra gör det
1. Se över dina avtal och abonnemang
Om du inte redan har gjort det till en vana så är det dags att göra det – se över alla dina avtal och abonnemang minst en gång per år. Vad betalar du för tv, internet, el och i ränta på dina lån? Har du något du kan klara dig utan, som du kan byta ut eller förhandla om? Jämför och var inte rädd för att förhandla eller höra dig för hos konkurrerande bolag och banker!
2. Börja investera mer
Låt inte sparpengarna samla damm på ett sparkonto med nollränta. På sparkontot kan du ha pengar som behövs som buffert inom de närmaste åren, men för långsiktiga besparingar finns det flera alternativ som är bättre än det traditionella sparkontot hos storbankerna. Räntan på Investeringssparkonton, ISK, höjdes vid årsskiftet, men enligt sparekonomer är det fortfarande det förmånligaste och enklaste sättet att investera och få pengarna att växa på lång sikt.
”ISK-kontot är fortfarande bästa tänkbara kontot för mina sparpengar. Det gäller särskilt aktie-, global- och blandfonder i ett ISK-konto. Undvik däremot dåliga räntefonder där, eftersom där blir nog skatten dyrare än förtjänsten”, skriver sparekonomen Claes Hemberg på sin blogg på Avanza.
Läs också: 8 sätt att äta billigare – och få mer pengar över!
3. Gör en budget
Om du inte har en budget sedan tidigare är det hög tid att göra en. Om du redan har en budget bör du se över den i samband med att du ändrar avtal och abonnemang. Kanske kan du utmana dig själv med att dra ner i andra utgiftsposter också? Det behöver inte röra sig om mycket, men några kronor här och där växer fort till en ansenlig summa. Ta hjälp av appar eller traditionell bokföring för att hålla koll på vart pengarna går och löpande kunna göra förändringar om det behövs.
4. Gör en detox – för din konsumtion
Inför köpstopp i samband med att du håller en vit månad, detoxar eller helt enkelt startar det året. Utmana dig själv att använda det du redan har, låna av vänner och laga det som går sönder.
5. Leta nya inkomstkällor
Det behöver inte röra sig om ett extrajobb, utan kan vara så enkelt som att sälja oanvända prylar och plagg för att få in lite extra i hushållskassan. Om du har tonårsbarn kan du uppmuntra dem till enkla extrajobb som hund- eller barnpassning för att de ska kunna dryga ut månadspengen på egen hand.
Läs också: Så blir du av med onödiga vardagsutgifter – och får mer pengar över
6. Om du handlar – shoppa smart
Kolla upp rabattkoder, cashback-sajter och kundklubbserbjudanden innan du köper något och gör det till en bestående vana. På så vis kan du konsumera smart när du behöver göra det. Se dock upp för fällan att lockas till merköp enbart för att få en rabattkod. Skippa avbetalningar med räntor och ta inga konsumtionslån – spara istället till det du vill ha.
7. Sätt upp sparmål och ha en plan!
Utmana dig med en plan och motivera dig själv med ett mål. Kanske vill du åka på en härlig resa, kunna köpa en större lägenhet eller investera mer? En tydlig plan och ett mål gör det enklare att spara, men lägg det på en rimlig nivå. Kanske ökar du sparandet med 10 kronor varje vecka eller så har du en fast summa som du lägger undan varje månad – testa dig fram för att se vad som fungerar för dig. En automatisk överföring som sker när lönen kommer in på kontot kan vara att föredra om du ofta glömmer bort sparandet och konsumerar först.
Behöver du fler spartips för vardagen? Här hittar du 40 spartips – som du kan börja med redan i dag!
Källor: Metro, Avanza, Aftonbladet, Buffert, Dina Pengar
Foto: Shutterstock