8 böcker av kvinnliga författare som alla borde läsa
114 personer har mottagit Nobelpriset i litteratur, och av dem har endast 14 varit kvinnor. Men det betyder givetvis inte att kvinnor inte har skrivit fantastiska böcker.
Därför vill vi passa på att uppmärksamma några riktigt bra böcker i olika genrer av kvinnliga författare.
Brev till en nybliven förälder – Chimamanda Ngozi Adichie
Detta feministiska manifest på femton punkter är från början ett brev som författaren Chimamanda Ngozi Adichie skrev till sin vän som just fått barn. Hon hade nämligen bett författaren om feministiska råd kring hur hon ska tänka nu när hon ska uppfostra sin dotter.
Tjänarinnans berättelse – Margaret Atwood
Ni som har hänförts och förskräckts av HBO-serien The Handmaid’s Tale borde passa på att köpa boken som serien bygger på. Denna dystopiska roman om patriarkat och förslavning av kvinnor har fängslat läsare sedan boken släpptes 1985.
Kallocain – Karin Boye
Nio år före George Orwell gjorde dundersuccé med boken 1984 skrev Karin Boye sin dystopi, Kallocain, som handlar om hur staten försöker kontrollera människor genom övervakning, avlyssning och sanningsserum.
Det mest förbjudna – Kerstin Thorvall
Denna bok som skildrar kvinnlig sexualitet ledde till stor debatt när den kom ut 1976. Moralpanik utbröt och författaren Kerstin Thorvall fick utstå en hel del utskällningar. I dag räknas den som en av våra främsta svenska klassiker.
Ett eget rum – Virginia Woolf
I denna essä från 1929 beskriver Virginia Woolf vikten av att kvinnan måste ha pengar och ett eget rum om hon ska kunna skriva romaner. Det hela tar avstamp i kvinnor och mäns olika förutsättningar och har blivit en banbrytande bok för kvinnorörelser världen över.
Maken – Gun-Britt Sundström
Maken är något så ovanligt som en bok om kärlek – helt utan romantiseringar. Vardagslivet för ett par, maktbalansen och de skiftande känslorna – allt som vi känner till från det vi kallar livet, men som vi så sällan får läsa om.
Flickan och skulden – Katarina Wennstam
Den här boken från 2002 har blivit högaktuell på nytt i och med den pågående debatten om våldtäktsdomar. I den senaste utgåvan har författaren dessutom lagt till två intervjuer med kvinnor, och vi får därmed en uppdaterad syn på hur det är för kvinnor att gå igenom en rättegång efter att ha våldtagits.
Egenmäktigt förfarande – Lena Andersson
Ännu en bok som har blivit högaktuell igen, särskilt efter metoo-rörelsens många vittnesmål om, inte minst, högst ansedda kulturmän. Här är en berättelse från 2013 om makt och besatthet, och om hur lätt vi bedrar oss själva i vår önskan att bli älskade.