Trendar: NostalgiI rampljusetLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträtt

Alvas bror Lucas misshandlades till döds – berättar om sorgen

17 jul, 2024
AvAino Oxblod
FotografMattias AHlm/SR.
Alva Sparrevik Sommar i P1.
Alva Sparreviks bror Lucas skulle snart börja andra året på gymnasiet när han misshandlades svårt på en fest, och så småningom avled av sina skador.
Nu berättar Alva i Sommar i P1 om sorgen efter sin bror, och hur man som anhörig överlever det ofattbara.
– Det har varit en resa genom smärta och sorg, men också genom styrka och överlevnad, säger hon i Sommar i P1.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Att förlora en närstående - Bianca Salmings rådBrand logo
Att förlora en närstående - Bianca Salmings råd

Natten den åttonde augusti 2023 vaknar Alva Sparrevik av sin mammas skrik. Hon tittar förvirrat på mobilen som visar att klockan är fyra på morgonen, innan mamman kommer in och förtvivlat berättar att Alvas lillebror Lucas blivit svårt misshandlad och förts med ambulanshelikopter till sjukhus.

Bara några timmar tidigare hade Lucas ringt sin storasyster från festen och varit glad – men sedan dess har något hemsk hänt. När familjen anländer till Karolinska universitetssjukhuset med poliseskort får de först vänta i flera timmar medan Lucas opereras, innan de till slut får gå in till hans sjukhusrum. 16-åringen är blåslagen och har stygn i huvudet.

– Jag skriker förtvivlat att det är min lillebror. Hur kan någon göra så här mot dig? Det svartnar och jag faller bakåt, och blir fångad av sjuksköterskor som bär ut mig, säger Alva Sparrevik i Sommar i P1.

Annons

Systern berättar om lillebroderns tragedi

Lucas 22-åriga storasyster Alva är årets lyssnarvärd i Sommar i P1, och berättar den 17 juli om sin lillebror Lucas tragiska öde. Efter att ha stått upp för en vän som några veckor tidigare blivit attackerad och krävt en ursäkt å vännens vägnar blev Lucas själv så svårt misshandlad av en annan tonåring att han hamnade i koma. Gärningsmannen, som då bara var 15 år gammal, slog Lucas hårt i huvudet med skaftet på en kniv, och fortsatte sedan slå och sparka honom på marken medan Lucas bad om ursäkt och bad honom att sluta.

Alva Sparrevik Sommar i P1
Alva Sparrevik berättar om sin lillebror Lucas liv och tragiska slut.Foto: Mattias Ahlm

Lucas tillbringade ungefär en månad i respirator, och hann under tiden också fylla 17 år, innan han gick bort.

– Svaret var att det inte fanns något av Lucas längre. Det var bara en respirator som höll igång honom. Lucas dog den kvällen han blev nedslagen. Utan sin familj. Hans sista ögonblick var fyllda av skräck och dödsångest, säger Alva i Sommar i P1.

Annons

Lucas död har engagerat många – efter hans bortgång arrangerades ett fackeltåg med tusentals deltagare, och när han begravdes var kyrkan fullsatt. Prästen gav Lucas det nya smeknamnet ”Lucas Lejonhjärta” efter Astrid Lindgrens älskade bok, på grund av civilkuraget han uppvisat sin sista kväll i livet.

Rättegången blev en besvikelse för familjen. Trots alla vittnen till dådet dömdes pojken inte för mord utan vållande till annans död, och fick med hänsyn till sin unga ålder till 10 månaders ungdomsövervakning. Lucas mamma Åsa har i tidningar och tv kritiserat beslutet, och verkar nu för en Lex Lucas – hon vill se lagförändringar och förändringar i samhället för att inte fler barn ska dödas av andra barn.

”Smärta och sorg”

I Sommar i P1 beskriver Alva stödet från vänner efter tragedin, men trycker också på att vi som samhälle behöver bli bättre på att prata om döden och att våga hjälpa de i sorg utan att de ber om det.

Annons

– Det senaste året har förändrat mig på sätt jag aldrig hade kunnat föreställa mig. Det har varit en resa genom smärta och sorg, men också genom styrka och överlevnad. Jag står här nu, inte bara som Lucas storasyster, utan som ett vittne till en verklighet som ingen borde behöva uppleva men som tyvärr allt för många gör just nu, säger Alva Sparrevik i sitt sommarprat.

Sommar i P1 sänds i P1 kl. 13.00–14.30 med repris på kvällen. Poddversioner publiceras kl. 07.00 i appen Sveriges Radio Play och på sverigesradio.se.

Evas son dog när han nekades hjälp hos 112: "Då rasade min värld"Brand logo
Evas son dog när han nekades hjälp hos 112: "Då rasade min värld"
Annons