Coronapassen kommer 1 juli – här är allt du behöver veta
Digitaliseringsministern Anders Ygeman reder ut vad som gäller för passen.
– Vi hoppas efter ett tag att vi kan använda det i större delen av världen, säger han i Nyhetsmorgon.
Allt eftersom vaccineringen mot covid-19 framskrider i Sverige och i världen så börjar man ta fram lösningar för hur världen ska kunna bli som vanligt igen och öppna upp. Ett steg för att vi ska kunna röra oss globalt igen är de digitala covid-pass som nu tagits fram, och ska börja gälla från 1 juli.
Digitaliseringsminister Anders Ygeman gästade Nyhetsmorgon i TV4, och klargjorde vad som gäller. Här är allt man behöver veta om passen!
Vad fyller ett vaccinationsbevis för funktion?
De som har ett vaccinationsbevis eller covidpass kommer kunna resa till de andra länder som har godkänt användande av covidpass, utan att sitta i karantän eller testa sig före avresa.
Vilka kan få coronapass?
– De som är fullvaccinerade i första hand, naturligtvis. Men det går också att få passet om du har varit sjuk och därmed har antikroppar. Antikroppar ska vara giltigt 10 månader bakåt är EU-förslaget. Det gäller att man har varit det ganska nyligen, säger Anders Ygeman.
Även de som inte har vaccinerat sig eller har antikroppar kommer kunna resa med passet, om de testar sig inom 72 timmar före avresa.
Hur får man tag i sitt vaccinationsbevis?
Passen utfärdas digitalt av E-hälsomyndigheten, och kommer att gå att ladda ner till flera olika appar i mobilen. Man kan också skriva ut det för att ha det på papper, om man så föredrar.
– Du laddar ner det i den app du väljer, och kan använda det i din telefon. Det kan vara en app från ett reseföretag eller i din digitala plånbok. Det går också att skriva ut det och få det avcheckat. Det blir lite krångligare, men det går för de som vill ha det på papper, säger Anders Ygeman i Nyhetsmorgon.
Vart kommer man kunna resa med covidintyget?
I första hand är det inom EU det kommer gå att resa med covidpasset, men man jobbar för att utöka områdena i världen, och samordnar med andra länder, förklarar Ygeman i TV4.
– Det kommer fram olika vaccinationsbevis i olika delar av världen. Vi har svenska intressen med i flera av de här projekten, för att kunna säkerställa att vi kan använda våra pass där och att deras pass ska kunna användas här. Det handlar exempelvis om Commonwealth-gruppen med Singapore och Australien, USA. Vi hoppas efter ett tag att vi kan använda det i större delen av världen.
Men bara för att landet man vill resa till ligger inom EU är det ingen garanti att man får resa dit.
– Det mottagande landet kan fortfarande sätta upp egna restriktioner, även inom EU. Man får en rekommendation av EU, men ett land kan sätta upp en egen restriktion, så man ska vara säker innan man åker
Vad gäller för barn?
– Enligt EU-förslaget ska barn upp till sex år slippa det överhuvudtaget, och barn som är minderåriga och reser med sina föräldrar där båda är vaccinerade, de ska inte heller behöva det.
Kommer coronapassen användas i andra sammanhang?
Just nu utreder man också om vaccinationsintygen ska användas även inom andra typer av sammanhang än resor, som fotbollsmatcher eller konserter. Det är nu utlagt på Folkhälsomyndigheten att ta fram ett förslag på vad som ska gälla.
– Vi jobbar för att ha lagstöd att använda dem, men om vi får en väldigt positiv utveckling, så kanske vi kan göra de här evenemangen även utan vaccinationsbevis.