Då får man vaccineras – det gäller för coronavaccinet
Men vad gäller egentligen, och när kan man räkna med att få bli vaccinerad?
Ungefär ett år efter att covid-19-viruset började få spridning i Kina kunde vaccineringen mot sjukdomen påbörjas. I Sverige fick de första personerna vaccinet i mellandagarna, och nu rustas det för att kunna vaccinera så många som möjligt så snabbt som möjligt.
Svenska vaccinsamordnaren Richard Bergström är övertygad om att alla som vill bli vaccinerade ska ha fått vaccinet innan midsommar i år.
– Jag kan inte säga när vi når flockimmunitet, det får du fråga epidemiologer om. Men jag är övertygad om att hela Sveriges befolkning kommer att ha erbjudits vaccin innan midsommar, säger Bergström till Aftonbladet.
Vad får man för skydd av vaccinet?
Efter att ha vaccinerats med två doser tar det upp till en vecka innan man har ett fullskaligt skydd. Vaccinen ger skydd mot allvarlig sjukdom, men alla som vaccineras kommer inte få ett heltäckande skydd – något som gäller för alla sorters vaccin, inte bara det mot covid-19.
Eftersom vaccinet inte är testat på barn, och barn generellt inte blir allvarligt sjuka av viruset, så har Folkhälsomyndigheten valt att avvakta vaccinering av barn. I vissa fall kan det dock göras undantag. Inte heller gravida rekommenderas att vaccinera sig i nuläget.
Vaccinet är och kommer förbli kostnadsfritt för alla som vill vaccinera sig.
Så sker vaccineringen mot covid-19 i Sverige
Vaccineringsarbetet i Sverige är uppdelat i fyra faser, där vi just nu befinner oss i fas ett. I fas ett är det de som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst som vaccineras. Man ska också vaccinera personal inom vård och omsorg som jobbar nära dessa personer, och de vuxna som lever med personer bor på särskilda boenden eller har hemtjänst.
Fas två beräknas påbörjas i februari, och där ska alla som vill över 70 år vaccineras, och de allra äldsta ska prioriteras. fas två innefattar också personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter, samt personer över 18 år som får hjälp i form av personlig assistent eller dylikt.
Därefter inleds fas tre, som i nuläget inte har något beräknad starttid. Där erbjuds alla vuxna mellan 18 och 69 år vaccin, som tillhör en riskgrupp. Exakt vilka riskgrupper som gäller är inte formulerat av Folkhälsomyndigheten än.
I den avslutande och fjärde fasen får resten av den vuxna befolkningen vaccinera sig.
Så fördelas vaccinen i landet
De olika regionerna i landet får olika många vaccinationsdoser, beroende på befolkningsmängd och hur många i området som ska prioriteras i vaccineringen. Under vecka 53 fördelades 78 000 vaccindoser över landet, och under vecka 1 har siffran stigit till 87 750.
Hur arbetet med att vaccinera ser ut kommer vara olika i olika delar av landet – det är nämligen regionerna som själva bestämmer hur de vill lägga upp det.
I fas ett har de som vaccinerats blivit kallade till vaccination. Hur det kommer se ut i fas 2-4 är ännu oklart.
Fler vaccin mot covid-19 på väg
Det är flera olika läkemedelsbolag som har tagit fram vaccin mot covid-19. Sedan tidigare är Pfizers och Biontechs vaccin godkända, och det var de två som användes när vaccinationerna började i Sverige den 28 december. De kommande veckorna tros även AstraZenecas och Modernas olika vaccin godkännas av EU.
Än så länge vet man inte hur länge vaccinet kommer hålla i kroppen, och man kan bara garantera nio månaders immunitet än så länge – eftersom det är så länge sedan de första testpersonerna fick vaccinet. Vaccinen tros också ge starkare antikroppsskydd än om man fått antikroppar efter att ha blivit sjuk i corona.
Källa: Folkhälsomyndigheten, Expressen
Läs mer:
Smittspåraren Birgittas corona-larm: Många som ångrar glöggfesten nu