Trendar: NostalgiI rampljusetLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträtt

Dna-testet visade familjens hemlighet – hittade sin riktiga pappa

12 jul, 2024
AvAino Oxblod
FotografYoutube.
Dna-testet visade sanningen om Lukes familj.
Under sin uppväxt hade Luke Oliveira-Davies fått höra att han såg annorlunda ut jämfört med resten av sin familj.
Efter att ha gjort ett dna-test kom sanningen fram – mannen han kallat pappa hela sitt liv var inte hans biologiska pappa.
– I det ögonblicket visste jag att min mamma hade något viktigt att säga, säger Luke Oliveira-Davies till The Mirror.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Adoption - det här gäller i SverigeBrand logo
Adoption - det här gäller i Sverige

Det var i november 2019 som Luke Oliveira-Davies bestämde sig för att göra ett dna-test hemma. Under hela sin uppväxt hade han fått höra att han inte såg ut som resten av sin familj, och när folk frågade var han kom ifrån märkte han att de blev förvirrade när han svarade Rochdale, en stad nära Manchester i England.

Men trots det hade han inte räknat med att dna-testet skulle bli början på en helt ny del av hans liv. Testet visade att hälften av hans dna kom från Portugal, Spanien och Västafrika, och när han förvirrat visade resultatet för sin mamma Liz förstod han att allt skulle förändras.

– I det ögonblicket visste jag att min mamma hade något viktigt att säga. Hon slutade genast titta på mig.

Luke och mamma Liz.
Luke och hans mamma Liz under uppväxten.Foto: Youtube.

Liz berättade att hennes make Gary, mannen som Luke i hela sitt liv hade kallat för pappa, inte var hans biologiska pappa. Luke hade i stället blivit till under en semesterromans Liz hade haft med en bartender i Portugal, kort innan hon blev tillsammans med Gary. När Liz upptäckte att hon var gravid var hon osäker på vem av männen som var pappan till barnet, och visste inte förrän Luke föddes att Gary inte var hans pappa. Eftersom relationen med Gary då var så ny valde hon att hålla det hemligt – och så förblev det fram till januari 2020.

Annons

– Mamma hade upplevt press att fullfölja graviditeten, och eftersom ingen ifrågasatte henne om hur jag såg ut, så valde hon att inte säga något. Det fanns en naturlig vilja att ha en familj och slippa kaos i deras liv, så hennes beslut var inte tagit i illvilja. Men jag tror inte hon trodde att man skulle kunna beställa dna-test på posten 25 år senare, säger Luke till The Mirror.

Hittade sin biologiska pappa – i London

Luke ville hitta sin riktiga pappa, och hittade till slut Carlos, bartendern från portugisiska Albufeira. Carlos tog också ett dna-test som bekräftade att Luke var hans son, och de två kunde träffas som far och son efter alla år, och lära känna varandra. Carlos bor nu i London, där han driver ett kafé.

Lukes pappa Carlos.
Lukes pappa Carlos.Foto: Youtube.

– Att veta mer om mitt ursprung har ändrat hur jag känner om mig själv. Jag känner att jag hör hemma någonstans. Att få en relation till Carlos och höra om mina farföräldrar har gett mig kraft i min egen identitet, säger Luke, som nu har adderat sin farfars efternamn till sitt.

Samtidigt är Luke noga med att poängtera att Gary alltid kommer vara hans pappa.

– Det här har fört oss närmare som familj. Vi ville inte bara sopa det under mattan.

Trots avslöjandet av den stora hemligheten har Liz och Gary hållit ihop.

– Att vara öppen och ärlig är det som har hållit ihop vår familj.

Kändisarna berättar: Därför har vi inte skaffat barnBrand logo
Kändisarna berättar: Därför har vi inte skaffat barn
Annons