Trendar: Se ''Dagen som förändrade allt'' Mitt liv Livet med barn Kärlekshistorier BUP-upproret Våld i nära relationer

Frågorna kring Helénmordet som aldrig fick några svar

29 nov, 2020
FotografJENNY LEYMAN, TT.
Med SVT-serien Jakten på en mördare har det uppmärksammade mordet på 10-åriga Helén kommit upp till ytan igen.
Det uppmärksammade mordet på flickan skulle gäcka polisen i närmare 15 år innan man hittade mördaren – men än i dag finns det obesvarade frågor.
Mördaren Ulf Olsson dömdes i både tingsrätt och hovrätt, men erkände aldrig brottet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
4 krimfall som skakat världenBrand logo
4 krimfall som skakat världen

Den 20 mars 1989 försvinner 10-åriga Helén Nilsson i skånska Hörby, när hon är på väg till en lågprisaffär för att träffa två kompisar. Sex dagar senare hittas hon död i en skogsdunge, nedstoppad i en soppåse.

En stor polisinsats sattes in så fort hon försvunnit, men trots det skulle dröja 15 år innan Heléns familj skulle få veta vem som tagit livet av 10-åringen. Även om man vid obduktionen av flickan kunde säkra dna-spår i form av sperma på hennes kropp, så var tekniken inte tillräckligt utvecklad för att sätta dit någon med den bevisningen.

I den dramatiserade SVT-serien Jakten på en mördare får tittarna följa utredningen på Hélenmordet och mordet på Jannica Ekblad. Serien, som släpper nytt avsnitt på SVT Play varje söndag, är byggd på Tobias Barkmans reportagebok med samma namn.

Utredningen om mordet på Helén Nilsson blev ett av de mest uppmärksammade i svensk kriminalhistoria. Den 10-åriga flickan blev utsatt för extremt grova brott, och ska ha levt i flera dagar i fångenskap hos mördaren, så många ifrågasatte hur polisen inte kunde ha kraftsamlat så att den skyldige kunde dömmas.

Annons

Det skulle komma att dröja till 2003 innan polisen får en dna-profil på sperman som hittats i Helén, och har något att jämföra med dna-prov från misstänkta. Man har då året innan fått in ett tips till polisen om att en Ulf Olsson kan vara intressant för fallet, och han läggs till som en av de sista på listan över misstänka att testa dna på. 2004 lämnar den då 52-åriga Ulf Olsson dna-prov – och grips kort därefter, då det överensstämmer med dna-profilen.

Ulf Olsson erkände aldrig mordet på Helén

Men trots de tydliga fysiska bevisen mot honom så vägrar Ulf Olsson erkänna mordet på Helén eller Jannica. I stället hävdar han genom rättegångarna både i tingsrätten och hovrätten att han blivit drogad och att någon hållit honom i livremmen för att göra de rörelser som krävdes för att lämna dna där han gjort på flickan.

– Jag misstänker att jag blivit drogad, men någon närmare förklaring kan jag inte ge, sa Ulf Olsson i en intervju med Kvällsposten i samband med domen.

Annons

På grund av mördarens inställning fanns det flera frågor som aldrig fick några svar. Familjen fick aldrig veta varför han gjort som han gjort, eller hur Heléns sista dagar i livet såg ut.

Han döms för människorov, grov våldtäkt och mord på Helén Nilsson samt mord på Jannica Ekblad, både i tingsrätten och hovrätten. I hovrätten ändras domen till sluten rättspsykiatrisk vård, från livstids fängelse.

2010 valde Ulf Olsson att ta sitt eget liv, inlåst på det rättspsyk i Sundsvall som han dömts till i hovrätten. Han skrev då på sin blogg att han inte såg någon mening med att leva om han ändå skulle vara inlåst. In i det sista hävdade han sin oskuld.

Läs mer:

Amanda dödade sina två barn – tog en dusch efteråt

Gravida Ellen, 24, brändes levande i bil

Annons