Hallå män – här är 17 sätt att sluta sextrakassera kvinnor!
De senaste dagarna har hashtaggen #metoo fyllt alla sociala medier med kvinnors berättelser om sexuella trakasserier och övergrepp. Men kort därefter kom även ropen om männen. Var var männen? ”Alla dessa kvinnor som blivit utsatta, men inte en enda man som utsatt någon?” var en vanlig frågeställning.
Och som ett brev på posten: Hashtaggar som #ihave och #ididit uppstod, under vilka män delade med sig av saker de gjort som de i dag ångrar. Men nu har vindarna börjat blåsa åt ytterligare ett nytt håll. I stället för att bara dela med sig av vad man gjort och ångrar, uppmanas nu män, genom ett viralt inlägg på Facebook, att dela med sig av handfasta tips på hur de själva ska bli bättre män.
[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/ida.ostensson/posts/10155629812175450″]
Inlägget har delats tusentals gånger från olika håll och samlat på sig hundratals kommentarer. Vi har läst dem och plockat ut några av de bästa, mest konkreta tipsen.
Män, så här kan ni göra för att sluta vara en del av problemet:
1. Ifrågasätt dig själv
”Jag ska vara ärlig med mig själv och ifrågasätta egna beteendemönster och hur dessa påverkar människor runtomkring mig. Och så ska jag prata, prata, prata med andra män. Om känslor, om mina tankar kring manlighet, om hur vi kan ta ansvar tillsammans.”
2. Acceptera inte ”boys will be boys”
”Jag jobbar i skolan. Jag tänker inte ursäkta ‘grabbigt’ beteende med ‘boys will be boys’.”
3. Prata med dina ex
”Jag tänker höra med tidigare partners vad de anser om mitt handlande gentemot dem. Jag tänker vara beredd på att inte ifrågasätta svaren utan bara lyssna.”
4. Låt inte sex framställas som något kvinnor ska ”gå med på”
”Att alltid säga ifrån och ge en motbild när sex framställs som en transaktion från en kvinna till en man. Samtycke är inte att ”gå med på” eller ”ställa upp”. Samtycke är att aktivt vilja för sin egen skull!”
5. Se inte sex som en tävling
”Jag ska aldrig mer se sex som en tävling där jag ska vinna mot andra och försöka överlista någon.”
6. Tänk på din plats i det offentliga rummet
”Jag försöker att undvika att göra otrygga situationer mer otrygga. På bussen, sena kvällar. Jag försöker ha en medvetenhet om det utrymme jag tar i det offentliga, och hur mitt agerande kan tolkas av andra.”
7. Var alltid öppen för att omvärdera åsikter
”Alltid sträva efter att lära mig mer, alltid vara beredd att omvärdera mina åsikter och kunskaper. Vara mer ödmjuk.”
8. Berätta för vänner när du gått över gränsen
”Jag ska dela med mig till mina vänner om gånger då jag har gått över en gräns och varför det var fel.”
9. Inte utöva härskartekniker – och påpeka när andra gör det på jobbet
”Jag ska, när mina manliga kollegor använder härskartekniker för att trycka ner mina kvinnliga kollegor, upplysa dem om vad de nyss gjorde.”
10. Reflektera kring hur du bidrar till grabbig jargong
”Jag ska, när det gäller mitt eget beteende idag (alltså nu, i livet och inte något jag gjort förut), göra ett krafttag kring hur jag faller in i och är med och skapar grabbig jargong.”
11. Prata med pojkar som säger att ”tjejer är blä”
”Att varje dag försöka få sina pojkbarn att förstå hur man ska vara mot andra och att diskutera ”tjejer är blä”-attityden varje gång den kommer upp.”
12. Syna sexistiska kommentarer och skämt
”Jag ska fortsätta syna sexistiska kommentarer och ”skämt” varje gång jag ser eller hör det i vardagen, och jag ska fortsätta att med mitt sätt att vara, visa ungdomarna jag jobbar med att det finns alternativ till machostilen som man.”
13. Sluta vara passiv
”Jag ska sluta vara passiv, sluta leva bara i min egna trygga lilla bubbla som man alltid har gjort! Det krävs mycket mod att våga ställa sig upp och sätta ner foten.”
14. Be mina vänner säga åt mig om jag gör fel
”Jag ske be mina vänner att låta mig veta ifall jag gör någonting omedvetet som bidrar till att befästa våldtäktskulturen, så att jag kan sluta med det.”
15. Prata med andra för att hjälpa män inse strukturerna
”Diskutera med kolleger och vänner för att få andra män att förstå att vi, passivt eller aktivt, deltagit i skadliga beteenden och att vi, istället för att skjuta det ifrån oss och distansera oss, accepterar det och lär oss utav det.”
16. Prata jämställdhet på föräldramöten och i idrottsklubbar
”Alltid lyfta frågan på föräldramöten och i barnens idrottsklubbar så vi kan prata med våra barn om jämställdhet, maktordning, ömsesidighet, respekt och samtycke så vi kan hjälpas åt att inte skola in de pojkar som växer upp nu i en skev manlighet.”
17. Aldrig använda nedvärderande uttryck om kvinnor för att beskriva svagheter
”Aldrig mer använda uttryck om kvinnor, kvinnligt kön och så vidare, för att beskriva svagheter. Samt säga ifrån till sexistiskt beteende.”
Läs fler tips eller bidra själv här!
Läs också
Brita Zackari ryter ifrån mot Elisabeth Höglund: ”Får mitt blod att koka”
Genusforskaren: Med #metoo går det inte längre att ignorera övergreppen
Isabella Löwengrip och Stina Wollter om sina sexuella övergrepp
Musse Hasselvall öppnar upp om sina övergrepp mot kvinnor
Artikeln publicerades först på Cafe.se.