Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: Se ''Dagen som förändrade allt'' Mitt liv Livet med barn Kärlekshistorier BUP-upproret Våld i nära relationer

Härskarteknikerna du ska se upp för på jobbet

08 maj, 2018
AvSofia Börjesson
Se upp för härskartekniker på jobbet, här är exempel på härskartekniker.
Känner du dig förminskad eller osynliggjord på jobbet? Förminskar du dig själv genom att avsluta meningar med "eller vad vet lilla jag"? Genom att förstå vilka härskartekniker du kan utsättas för på jobbet blir de lättare att hantera. Här följer några olika exempel på just härskartekniker.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Begreppet ”härskartekniker” myntades redan på 1940-talet av den norska psykologen och filosofen Ingjald Nissen, men det skulle dröja till slutet av 70-talet innan begreppet blev känt. Det var nämligen då som den före detta politikern tillika socialpsykologen Berit Ås påbörjade sin forskning kring härskartekniker på jobbet, som hon menade var exempel på partiarkala strukturer.

Läs även: Stressexperten: Så kan du må bra även på jobbet

Idén fick Berit Ås under sin tid som politiker då hon satt i möten med män som på olika sätt signalerade att det hon hade att säga var oviktigt. Hon skrev ned fem olika härskartekniker som hon ville att kvinnor skulle lära sig för att kunna hjälpa varandra genom att hålla upp det antal fingrar som symboliserade vilken härskarteknik som användes.

I dag ser de flesta på härskarteknik som något som kan utföras av såväl män som kvinnor, och det är många som vittnar om att de har utsatts för det på jobbet. Här är 9 vanliga typer av härskartekniker som du bör se upp med på jobbet.

Annons

9 olika härskartekniker på jobbet

Projiceringsmetoden

Du framför kritik men plötsligt vänds den tillbaka till dig själv, och du får skulden för det du har klagat på. Du har lättat ditt hjärta men efter att ha utsatts för projiceringen känns det bara värre.

Hierarkimetoden

Den som utsätter någon för hierarkimetoden använder gärna sin position för att trycka ner andra. Det kan till exempel vara en chef som fattar beslut utan att låta andra vara delaktiga, eller en kollega som anser att du är i för låg rang för att ta egna initiativ. Men det kan även vara någon som utnyttjar sin låga status för att inte behöva göra något.

Tidsmetoden

Du får höra att du är för ung eller för gammal eller att du är oerfaren på grund av att du är nyare i arbetsgruppen än kollegan som använder härskartekniken.

Komplimangmetoden

Den som använder komplimangmetoden har alltid en agenda. Hen ger dig komplimanger men ber dig i nästa andetag att göra något som du inte vill. Till exempel: ”Du är så himla duktig, kan inte du göra det här?”

Annons

Stereotypmetoden

Istället för att ses som en person blir du reducerad till en stereotyp, till exempel till ditt kön eller ditt utseende, och härskaren använder de fördomar som finns att tillgå för de olika stereotyperna. Uppgifter tilldelas också efter stereotyper: män får bära tunga saker och kvinnor får koka kaffet till exempel.

Martyrmetoden

Din kollega eller chef försöker spela på strängar som kan skapa medlidande eller skuldkänslor, och hen vänder gärna konstruktiv kritik till att alla är emot henom.

Osynliggörande

Du tar upp en idé på ett möte men får inget gehör, den härskande kollegan pillar på mobilen, bläddrar i en bok eller ser allmänt onintresserad ut. Men, efter en tid kommer kollegan med exakt samma idé, din idé, och får dessutom hyllningar av gruppen.

Självförvållad härskarteknik

Självförvållad härskarteknik är den som du utövar mot dig själv. Du kanske avslutar meningar genom att säga ”eller vad vet lilla jag” eller genom att på annat sätt förminska dig själv.

Annons

Uteslutningsmetoden

Du kanske inte blir medbjuden på fredagsölen efter jobbet, eller så märker du hur stämningen i rummet förändras när du börjar prata. Du känner dig inte som en i gänget och blir inte insläppt.

Känner du igen dig i någon av situationerna? I Elaine Eksvärds bok ANNONS Härskarteknik: den fula vägen till makt förklarar hon att det är viktigt att du inte låter dig provoceras av härskarteknikerna. Blir du arg riskerar du nämligen att förlora kontrollen över samtalet. Istället är det viktigt att försöka få personen att inse vad den gör, på ett lugnt och sansat sätt.

Elaine Eksvärd menar också att de flesta någon gång har utövat härskartekniker, även om de inte är medvetna om det. Så rannsaka dig själv och bli mer medveten om hur ditt beteende kan påverka andra.

Källor: Elaine Eksvärd – Härskarteknik: den fula vägen till makt, Ledarna, Chef

Läs även:

Isabel Boltenstern: Jag blev psykiskt nedbruten av min chef

Annons