Trendar: Se ''Dagen som förändrade allt'' Mitt liv Livet med barn Kärlekshistorier BUP-upproret Våld i nära relationer

Hon gör dockor till funktionsnedsatta barn – som ser ut som dem

09 mar, 2022
AvAino Oxblod
FotografFacebook.
För barn är det viktigt att kunna identifiera sig med sina leksaker och sin omgivning – men om man inte ser ut som alla andra kan det vara svårt.
Det ville Amy Jandrisevits ändra på när hon började göra särskilda dockor till barn med funktionsnedsättningar.
”Många barn har aldrig haft möjligheten att se sina söta ansikten reflekterade i en docka”, säger hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
7 beteenden vi kan ha med oss från barndomenBrand logo
7 beteenden vi kan ha med oss från barndomen

Som barn är det viktigt att kunna spegla sig i sin omgivning, men om man inte ser ut eller fungerar som alla andra så kan det bli svårt. För barn med funktionsnedsättningar eller sjukdomar av olika slag har det varit omöjligt att hitta leksaker och dockor som ser ut dom dem.

Men det har dockmakaren Amy Jandrisevits sett till att ändra på. Hon gör nämligen specialbeställda dockor till barn som har funktionsnedsättningar, som de kan identifiera sig med. Med företaget ”A doll like me” har hon velat att fler barn ska känna igen sig i sina dockor.

Annons

På sin Gofundme-sida, där hon får in pengar för att ha råd att göra dockorna, berättar hon om sin motivation till att göra dockorna.

”Jag är en dockmakare som känner att alla barn, oavsett kön, etnicitet, medicinska problem eller kroppstyp, ska kunna titta på ett gulligt dockansikte och se sitt eget”, skriver Amy.

Vill lyfta alla utseenden

Hon jobbar för att dockor ska bli bredare och inte bara föreställa vita barn med blont hår, vilket fortfarande är det allra vanligaste på marknaden. Barn ser ju ut på alla möjliga olika sätt, precis som vuxna, och det vill dockmakaren lyfta.

Annons

Amy började sitt projekt när hon genom sitt yrke träffade många sjuka barn och hade lekterapi med dem – men snabbt märkte att barnen hade svårt att relatera till sina leksaker.

”Många barn har aldrig haft möjligheten att se sina söta ansikten reflekterade i en docka. Det är svårt att säga till ett barn att det är vackert och sedan säga 'men du kommer aldrig se någonting som ser ut som dig'. Jag tror att dockor är ett påtagligt sätt att visa vänlighet”, säger hon.

Ett av alla barn som fått en docka av Amy Jandrisevits är femåriga Peyton Haynes, som har många ärr på kroppen.

– Peyton var utom sig när han öppnade det. Det var det gulligaste någonsin. Han sa ”Kolla, han har mina ärr!” Det var hans initiala reaktion. Han visste att det var hans ärr. Han log från öra till öra, säger Peytons lärare Elisabeth Prendergast, skriver Life shared.

Här är fler barn som är lyckliga över sina nya dockor:

Annons
Annons

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons