Internationella mensdagen – menskoppen och andra revolutionerande prylar
På fredag den 28 maj är det Internationella mensdagen världen över. Vi listar revolutionerande mensprylar som alla haft en effekt på samhället och stigmat kring mens.
Internationella mensdagen: Menskopp
Menskoppen är en uppfinning som fungerar som ett typ av mensskydd. Menskoppen förs in i slidan och där ansamlas mensen under dagen. Den här uppfinningen är ett mer hållbart alternativ till engångsprodukter, såsom bindor och tamponger, eftersom att koppen töms och görs rent under dagen.
Den här menskoppen kommer från kända märket Satisfyer. ANNONS Finns i flera färger här.
Internationella mensdagen: Menstrosa
Menstrosan är en ny och helt klart revolutionerande uppfinning som gör blodveckan mindre jobbig. Trosan kan nämligen helt eller delvis ersätta mensskydd. ÄVen denna uppfinning är ett mycket mer hållbart alternativ till intimprodukterna som kommer i engångsförpackningar.
Har du inte hunnit testa menstrosan än? ANNONS Klicka hem ett 2-pack här.
Internationella mensdagen: Deo för underlivet
Mycket av stigmat och tabun kring mens i samhället handlar om att det är ohygienskt och luktar illa. Mens är ju faktiskt något av det mest naturliga i hela världen och man behöver absolut inte dölja den, men vill man maskera doften finns numera deo som sprayas i underlivet och som återställer pH-balansen.
Den här deon kommer från DeoDoc och ANNONS finns att köpa här.
Internationella mensdagen: Värmekudde mot mensvärk
Värmekudden är kanske inte någon revolutionerande uppfinning, men ack så viktig att ha där hemma om du är en av dem som upplever mensvärk. Värmekudden placeras över området för värken och hjälper till att lindra det allra värsta smärtan.
Här är en värmekudde som fylls med varmt vatten. ANNONS Klicka hem den nu.
Internationella mensdagen: Peeling för hormonella finnar
En del får hormonella finnar under mensen och under ägglosningen. Ja alltså halva månaden... inte så roligt helt enkelt. Den här syrabehandlingen från Paula's Choice är en bästsäljande produkt som hjälper till att motverka de hormonella finnarna. ANNONS Köp den här.
Internationella mensdagen: Intimservetter
Intimservetter är alltid bra att ha till hands, särskilt när man är på resande fot. Dessa wipes kommer från ACO och passar för känsliga underliv. ANNONS Finns att köpa här.
Internationella mensdagen: Intimtvål
Intimtvålen är en annan produkt som hjälper till att återställa pH-balansen i underlivet, vilket hjälper till att motverka dålig lukt. Den här tvålen kommer från RFSU. ANNONS Köp här.
Internationella mensdagen: Kosttillskott vid riklig mens
Om man har riklig mens förlorar man mycket av kroppens järn i blodet som kommer ut under mensblödningen. Då kan man behöva äta tillskott för att tillföra mer järn till kroppen. Ferronol är ett populärt och receptfritt preparat för mensrelaterad järnbrist. ANNONS Du kan köpa det här.
Internationella mensdagen: Trosskydd
Trosskydd är en mindre binda som är mer bekväm att bära under dagen. Bindan är en uppfinning som faktiskt kan spåras tillbaka enda till 1800-talet. Då bar man bindan som ett bälte och alltså inte i trosan som vi gör nu. Den första engångsbindan kom på 1940-talet. DeoDoc har tagit fram ett ekologiskt trosskydd. ANNONS Köp här.
Internationella mensdagen: Tamponger
Tampongen är kanske det mensskydd vi mest av allt associerar med mensen. När uppfinningen kom på sent 1920-tal blev det snabbt ett populärt intravaginalt mensskydd. Dessa tamponger från märket Ellen hjälper till att förbättra bakteriekulturen i underlivet. ANNONS Klicka hem här.
Varför är det viktigt att prata om mens?
Det är ingen hemlighet för kvinnor världen över att det finns en tabu och ett stigma kring mens. Tabun går att spåra tillbaka till Antikens Grekland då Aristoteles kallade blodet för 'ont'. Det är alltså en ålderdomlig struktur i samhällssystemet. För att förändra den strukturen behöver man prata om mens - kunskap bryter tabun!
Hur många procent av världens befolkning har mens?
1,5 miljarder kvinnor och flickor har mens varje månad, 300 miljoner menstruerar varje dag och nära en fjärdedel av världens befolkning har mens.
Är mens på blodigt allvar?
I västvärlden ses mensen som något jobbigt att prata om, men i världens fattigaste länder kan det vara direkt livsfarligt. 1 av 4 saknar tillgång till en toalett. Hygieniska mensskydd och rent vatten är en bristvara. Bristande hygien kan innebära att mensen orsakar infektioner och sjukdomar. Brist på mensskydd och utbildning är också en anledning till att närvaron i skolan bland flickor minskar, vilket på sikt leder till stora klyftor i jämlikhet mellan kvinnor och män. Mensen är på blodigt allvar!
Hur har dialogen om mens förändrats genom historien?
Under 1600-talet fick menstruerande kvinnor sova i hyddor ute i skogen. De fick heller inte röra vid mat eller redskap i byn. Mens ansågs vara orent och omoraliskt.
Män använde ofta mensen som argument för att bibehålla strukturer i samhället där kvinnan var mindre värd. Kvinnor fick inte utbilda sig i samma utsträckning som män, eftersom att detta sades dra ur kraften ur blodet vilket skulle göra avkomman dålig.
När de första mensskydden kom borde tabun ha utrotats, men stigmat finns kvar än i dag om än i mindre utsträckning. År 2020 blev Skottland första landet i världen att införa gratis mensskydd för kvinnor. Internationella mensskydd och ämnets utrymme i media är också exempel på steg i rätt riktning.
Vad är skillnad på Internationella mensdagen och Menshhygiendagen?
Det är ingen skillnad. Internationella mensdagen är egentligen en försvenskning av Menstrual Hygiene Day, eller Menshygiendagen, som den hette när den infördes år 2014. Dagen finns för att sprida kunskap om menstruation, hygien och för att bryta tabun.
Hur kan jag bidra på ett positivt sätt kring arbetet runt Internationella mensdagen?
- På sociala medier, under hashtagen #BlodigtAllvar, uppmanas människor att anta en utmaning. Utmaningen går ut på att måla fem röda punkter med nagellack på naglarna för att symbolisera hur flickors liv förändras när de får mens. Ta utmaningen till nästa steg genom att swisha fem kronor till Plan Sverige och utmana fem vänner att också anta utmaningen.
- Prata med och utbilda folk i din närhet som utrycker sig okunnigt kring mens och jämlikhetsproblem som följer.
- Skänk pengar till organisationer, som exempelvis Plan International, som har närvaro i länder där man arbetar aktivt för att utbilda och förbättra kvinnohälsa.
Källa: TT, Denise Malmberg, WaterAid, Plan International