Kristin Enmark togs som gisslan – blev gravid med Clark Olofsson
– Snälla rara söta gulliga, Olof. Jag har varit socialdemokrat i hela mitt liv, och jag ber på mina bara knän att du ska lösa situationen genom att ringa till poliserna och säga till dem att de ska släppa rånaren med hans pengar och Clark och Elisabeth och mig. För vi är inte rädda för dem och då kommer allt att gå bra. Jag är faktiskt besviken på dig. Jag vill åka, det är ingen som står här och hotar mig.
Orden är Kristin Enmarks. Mannen hon ringer till är Olof Palme, Sveriges statsminister. Kristin är 23 år gammal och en av de personer som tagits som gisslan i Kreditbanken, under Norrmalmstorgdramat i augusti 1973. I hela 42 minuter talar Kristin Enmark i telefon med Palme. Gång på gång ber hon om att få fly tillsammans med rånaren och Clark. Det är inte dem hon är rädd för, menar hon. Det är polisen.
Vem myntade Stockholmssyndromet?
Kristin Enmarks beteende, att börja sympatisera med sin gärningsman, ska senare få ett namn: Stockholmssyndromet. Begreppet myntades av Nils Bejerot, psykiatern som assisterade polisen under rånet.
I sin bok Jag blev Stockholmssyndromet – Valvet, föraktet och min kärlek till Clark Olofsson har Kristin Enmark öppet berättat om sina upplevelser de där skräckfyllda augustidygnen i början av 1970-talet. Minnena lever kvar, trots att det gått nästan 50 år sedan dess. Kristin berättar för Hemtrevligt om den där dagen då rånaren, Janne Olsson, kom in på hennes arbetsplats, där hon arbetade med lån. Rånaren var förklädd med skokräm på kinder, lösmustasch, leksaksglasögon och peruk.
– Han viftade med sin k-pist och en stor kniv, och jag trodde att jag skulle dö. Jag tänkte: Är det så här det slutar?
Kristin fortsätter:
– Sedan har jag en minneslucka. Nästa bild är hur jag sitter på en stol med bundna händer och fötter. När Clark Olofsson släntrade in på banken – i blå manchesterbyxor, halvlångt hår och skägg – hade han en lugnande effekt både på rånaren Janne, poliserna och gisslan.
– För mig blev Clark en trygghet – mitt hopp om att få leva. Jag var i chock – och där kom en man som sa att han skulle se till att inget ont skulle hända mig. Jag satte en gloria på honom.
Hur slutade Norrmalmstorgdramat?
Det var ju nämligen så att rånaren ville förhandla med polisen. Han krävde att Clark Olofsson skulle tas till banken. Annars skulle han skjuta gisslan. Det blev som Janne Olsson ville. Clark Olofsson kom till Kreditbanken. I utbyte hade han fått ett löfte om belöning i form av förkortat straff – om han lyckades lugna rånaren och rädda samtliga i gisslan.
Kristin Enmark förklarar för Hemtrevligt att hon, förstås, vet att Clark hade en egen agenda.
– Men den trygghet han gav mig överskuggar det. Hade han inte funnits för mig de där dygnen hade jag tagit betydligt större skada än vad jag gjorde.
– Det kan låta underligt, det förstår jag – men det är omöjligt att föreställa sig hur det känns att vara under dödshot. Och så finns det någon där som visar en omsorg. Det växte ett starkt band mellan oss.
Norrmalmstorgsdramat avslutades lyckligt, trots allt. Janne Olsson greps. Clark Olofsson fördes åter till fängelset. Men för Kristin Enmark var livet förändrat. För alltid. Hon klarade inte att arbeta kvar på banken. Istället började hon på socialhögskolan. Ungefär samtidigt kom ett brev av Clark Olofsson.
Blev gravid med Clark Olofsson
– Vi började brevväxla. Först var det vänskapliga brev. Men sedan smög sig en sexuell underton in.
– Jag blev förälskad, och vi planerade att träffas.
I Netflix-serien om Clark Olofsson, kallad Clark, spelas Kristin Enmark av Alicia Agneson. Clark är en ganska skruvad filmatisering av brottslingens liv och leverne – och hans många kvinnor. Men då det kommer till den här historien, historien om Kristin, så överträffar verkligheten dikten. Relationen med Clark inleddes under en av Olofssons permissioner. Kristin och han möttes och checkade in på ett hotell.
– Det var en häftig passion, pang bara. Jag var jättekär.
Paret sågs sporadiskt. Men då Clark utbildade sig Journalisthögskolan i Stockholm 1979 började de ses mer. I samband med det väcktes Kristins längtan efter barn. Hon frågade Clark om han ville ha ett med henne. Svaret? Ja! Kristin blev gravid. Men förlorade sitt barn efter att ha drabbats av utomkvedshavandeskap.
Så lever Kristin Enmark i dag
Efter det avslutade de sin relation. Vänskapen har dock bestått och då Kristin släppte sin bok för några år sedan skickade Clark ett brev. Han skrev: ”Jag hoppas att dina ord blir emottagna med vänlighet och allvar och förståelse.”
– Jag ser honom som en av de viktigaste personerna i mitt liv, säger Kristin till Hemtrevligt.
Kristin Enmark är i dag 72 år gammal. Hon har i många år arbetat som terapeut och hon bor i Stockholm. Hon har tidigare varit gift, med Hasse, och har en vuxen son, Adam.