Kvinnan från Texas opererade käken – vaknade med brittisk dialekt: ”Inte jag”
Hon hade drabbats av den sällsynta diagnosen kända som Foreign Accent Syndrome.
– Jag tänkte bara: “Det här är inte jag. Det låter inte som jag. Jag vill inte att det ska vara så här”, har hon tidigare berättar för nyhetssajten Inside Edition.
Det finns många kända risker och olika komplikationer som kan uppstå, när man undergår en operation. Men att vakna upp med en helt ny dialekt tillhör inte vanligheten.
Men icke desto mindre var det precis det sällsynta syndromet som trebarnsmamman Lisa Alamia, från Texas, drabbades av. När hon vaknade upp ur narkosen efter en käkoperation talade hon nämligen med brittisk dialekt – trots att hon aldrig ens besökt Storbritannien.
Texaskvinnan vaknade upp med brittisk dialekt efter operation
Det var i december år 2015 som Texaskvinnan Lisa Alamia undergick en käkoperation för att åtgärda ett besvärligt överbett. Men när hon vaknade upp ur narkosen efter operationen, skulle hennes liv ha förändrats på mer än ett sätt.
Överbettet var borta, men i stället hade hon drabbats av ett sällsynt syndrom – och lät inte längre som sig själv.
Lisa, som föddes och har levt i Texas hela sitt liv, var van vid sin karakteristiska södra Texasdialekt, så när hon vaknade upp efter operationen 2015 och pratade perfekt brittiska precis som en Londonbo, blev hon djupt förvirrad.
– Jag tänkte bara: “Det här är inte jag. Det låter inte som jag. Jag vill inte att det ska vara så här. Vad hände precis?” Det var många frågor helt enkelt, berättade hon för den amerikanska nyhetssajten Inside Edition ett halvår efter operationen.
Hon fortsätter med att poängtera att hon aldrig besökt vare sig England eller ens Europa. Vilket bara gav upphov till ytterligare förvirring.
Sällsynta syndromet gäckade hennes neurolog
Snart skulle Lisa diagnostiseras med det sällsynta syndromet vid namn Foreign accent syndrome (FAS).
– Jag var skeptisk först, så klart, i mina försök att avgöra om henne tillstånd var på riktigt. Vi ville försäkra oss om att det inte handlade om en psykisk störning, säger hennes neurolog till sajten.
Men diagnosen är på riktigt, även om den är extremt ovanlig. Sedan 1907 har endast 100 fall rapporterats, enligt uppgifter som Daily Mail tog del av 2021.
Kvinnans svåra livsomställning: ”Det är inte fejk”
Under intervjun med sajten berättar Lisa om den stora livsomställningen. Hon förklarar att hon ofta ifrågasätts för att fejka sin dialekt.
– Det är inte fejk. Det är ett registrerat syndrom, men eftersom det är så pass ovanligt är det fortfarande väldigt få som hört om det. Folk väljer hellre att tro: ”åh, hon fejkar”.
Sedan den livsomvälvande operationen har Lisa gått till en talpedagog för att försöka träna bort det brittiska uttalet, så att hon så småningom kan känna sig som sig själv igen. Hon förklarar att hon känner sig hoppfull.
Se hela Inside Editions nyhetsinslag med Lisa här nedan: