Leif GW Persson: "Hundratals kvinnor berättar samma sak"
Kriminalprofessorn Leif GW Persson konstaterar efter att ha sett programmet att ”Emmas” berättelse är en han har hört många gånger förut.
– Det slutar som det nästan alltid gör, att anmälan läggs ner. Det är mycket sorgesamt alltihopa, säger Leif GW Persson i TV4 Nyheterna.
Den 11 mars häktas den tidigare justitiekanslern Göran Lambertz på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt – men två veckor senare läggs ärendet ner. Lambertz håller då en direktsänd presskonferens från sin trädgård där han inför alla får ge sin bild av vad som hänt. Han nekar att en våldtäkt ägt rum, kritiserar kvinnan som anmält honom och nämner henne dessutom vid namn inför de rullande kamerorna, trots att hon innan dess hade hållits anonym i all mediebevakning.
I Kalla fakta tar nu ”Emma”, juridikstudenten som anmälde sin mentor Lambertz för våldtäkt, till orda. Med hjälp av sms-konversationer och ljudinspelningar ger hon sin berättelse, som skiljer sig från den Lambertz målat upp.
Kriminalprofessorn Leif GW Persson menar att fallet mellan Göran Lambertz och ”Emma” är något han har sett många gånger förut, men med andra personer.
– Hon berättar den historia som hundratals kvinnor berättar varje år när de anmäler en våldtäkt till polisen. Och det slutar som det nästan alltid gör, att anmälan läggs ner. Det är mycket sorgesamt alltihopa, säger han i TV4 Nyheterna.
Leif GW Persson: Ett större problem
GW konstaterar att eftersom den påstådda våldtäkten skett i det privata så saknas det vittnen och annan stödbevisning, något som ofta behövs för att det ska bli en fällande dom.
– Och så finns det två helt motsatta versioner, där den utpekade gärningsmannen säger ”det var hon som ville”, och i det här fallet så säger han det mycket tydligt. Medan hon hävdar att hon har blivit utnyttjad. Han är ju friad, så i den meningen är han oskyldig, men den historia han berättar och den hon berättar, jag har hört den, säger Leif GW Persson.
Leif GW Persson tycker att bristen på fällande våldtäktsdomar tyder på ett större samhällsproblem, snarare än att det skulle handla om att de många våldtäktsanklagelserna inte stämmer.
– Beror det på att offren hittar på allt? Det är svårt att tro det va, eftersom de inte ens vet om varandras existens, men de berättar ändå samma historia. Det visar på någonting som kanske till och med är ett större problem än det enskilda fallet.