Linn drabbades av en stroke när hon var 20 år – berättar om symtomen
Det var under midsommarhelgen 2018 som Linn Larsen, i dag 24 år gammal, kände att något var konstigt. Hon kände sig yr.
– Jag vaknade på morgonen, efter att ha firat med mina vänner, och kände mig lustig. Jag bestämde mig för att åka hem, berättar Linn.
Väl hemma märkte Linns mamma att något var fel, hemskt fel.
– Jag tappade talet och förmågan att kontrollera min kropp. Min mamma ringde efter ambulans men på grund av min unga ålder så ville dom inte ta med mig, så det tog en väldigt långt tid innan jag kom in till sjukhuset.
”På strokeavdelningen fick jag lära mig allt på nytt”
På sjukhuset konstaterade man att Linn hade drabbats av en stroke. Under denna tid var hon medvetslös, från och till. Stroken var massiv, med fem proppar uppdelat på båda sidorna av hjärnhalvorna.
– På strokeavdelningen fick jag lära mig att gå och prata. Jag fick, i stort sätt, lära mig mycket på nytt. Även under min utskrivning så fick jag tillbringa många dagar på rehab.
Stroken påverkar Linn än i dag, fyra år senare.
– Jag har många dolda men: dålig motorik i min högra sida, nervsmärtor, minnessvårigheter, hjärntrötthet och afasi. Det krävs mer planering i mitt liv i dag än vad det hade gjort om jag hade varit frisk.
Linn berättar att hon alltid gillat att träna och att leva hälsosamt. Hon lyfter Hjärt-Lungfondens arbete, och forskningen, som viktigt i kampen för att sprida ordet om, och för att bättre förstå, hjärt- och kärlsjukdom.
– Både för att uppmärksamma sjukdomarna men också för att studierna kan göra skillnad för oss redan drabbade – och även för att minska antalet som drabbas.
Det här är en stroke – fakta och symtom
Stroke är syrebrist i hjärnan som orsakas av en blodpropp i ett av hjärnans kärl (hjärninfarkt) eller av ett brustet blodkärl (hjärnblödning). Vanliga symptom är plötslig förlamning och känselnedsättning i kroppens ena sida, talsvårigheter och förlust av synfält. Yrsel, huvudvärk, illamående och kräkningar är andra symptom. Nästan hälften av de drabbade har svårt att svälja i det akuta skedet. I Sverige drabbas ungefär 26 000 personer varav 6 300 avlider av en stroke (hjärninfarkt eller hjärnblödning) varje år.