Linnéa Claeson ska samla in en miljon till våldsutsatta kvinnor
Genom en privat insamling ska hon försöka få in en miljon kronor som ska gå till insatser mot kvinnovåld i nära relationer och kvinnors rättigheter.
– Det känns akut att göra något konkret, säger Linnéa Claeson till Femina.
Enligt Brottsförebyggande rådet inkommer varje år runt 27 000 anmälningar om våld i nära relationer till polisen. Men mörkertalet är stort, bara 20 procent uppskattas polisanmäla och endast 10 procent av sexuella övergrepp anmäls.
Varje år dödas 19 kvinnor till följd av mäns våld.
Även coronapandemin har påverkat våldet mot kvinnor - såväl i Sverige som globalt har det under pandemin larmats om utökat våld i hemmet och högre tryck på kvinnojourer och kriscentrum.
Linnéa Claeson, jurist och kvinnorättsaktivist, startar nu en privat insamling åt organsiationen Kvinna till Kvinna i syfte att engagera så många som möjligt i kampen för kvinnors rättigheter.
– Hela det här året har det blivit ännu tydligare att i kris så är det ju kvinnor och barn som blir extra utsatta, och därför känns det extra viktigt och akut att göra något konkret, säger Linnea Claesson till Femina.
– Vi lever i en tid då flickor och kvinnor blir misshandlade, våldtagna och mördade, bara för att de är kvinnor. Det är en sanning i Sverige och överallt annars, och det har blivit ännu tuffare än innan. Antingen kan vi försöka göra något eller så kan vi göra ingenting alls, det är bara så enkelt. Det här är ett av mina försök att tillsammans bidra till en tryggare värld.
Vill få ihop en miljon kronor på ett år
Målet är att få ihop en miljon kronor via Swish och starten gick på midsommarafton.
Redan på två timmar hade 500 000 kommit in till insamlingen.
– Anledningen till att vi valde just midsommar är för att vi vill lyfta upp att under högtider trappas våldet upp och att våldet mot kvinnor finns överallt, runtomkring oss.
På kvinnatillkvinna.se går det att följa insamlingen och se hur pengarna kommer att göra skillnad.
– Pengarna kommer gå till juridisk hjälp och kunna få kunskap om sina rättigheter och att ta tillvara på dem, utbildning och få faktisk möjlighet att försörja sig. Att få skydd och psykologiskt stöd som tyvärr är en en stor del av mäns våld mot kvinnor.
Hoten på Instagram
Linnea Claeson har också talat ut flera gånger om hur hon konstant blir utsatt för kränkningar och hot i sina sociala medier.
– Jag tror inte att det finns någon kvinna som har gått igenom livet utan att få ovälkomna närmanden, obehag eller varit rädd när man gått hem.
– Dels får jag otrevliga meddelanden, både hot, kränkningar, trakasserier, rent hat, ryktesspridning för att misskreditera vilket är tråkigt. Folk kommer alltid att försöka trycka ner en ung, kvinnlig röst i offentligheten, men det är inte kul alla dagar.