Mamman till siamesiska tvillingarna: Kommer aldrig sära på dem
Men nu fem år senare mår de sammanväxta döttrarna bra, och familjen har beslutat att aldrig operera dem.
– Rädslan att de ska dö är för stor, säger hon till Closer.
Chelsea Torres och maken Nick hade redan äldsta sonen Jaysin när Chelsea blev gravid med tvillingar. När läkaren kom med beskedet att barnen i magen var siamesiska tvillingar som var hopvuxna blev mamman livrädd för att barnen skulle dö i magen. Hon fick veta att risken för missfall var stor.
– Jag hade läkarbesök varje vecka och kände att läkarna verkligen ville att jag skulle ta bort dem, men jag kunde inte förmå mig att göra det, jag ville ge dem en chans. Nick och min familj stöttade mig helt, säger hon i en intervju med Closer.
Läkarnas inrådan till föräldrarna
I vecka 20 kunde de se exakt hus fostren i magen satt ihop, och upptäckten att de inte delade några vitala organ som hjärta, lungor eller hjärna gjorde att Chelsea och Nick fick upp hoppet lite om sina barn.
I vecka 36 togs barnen ut med kejsarsnitt, och Chelsea var fortfarande rädd för att behöva ta farväl av sina barn, som hon inte trodde skulle överleva. Efter bara fem dagar på sjukhuset fick föräldrarna grönt ljus att åka hem med sina bebisar.
– Vi funderade på att separera dem tidigt och ha förlossningen på ett sjukhus som kunde genomföra ingreppet. Men vi blev avrådda, de sa åt oss att vänta. Nick och jag var väldigt sköra då, vi visste inte vad vi gjorde, säger Chelsea och fortsätter:
– Jag minns att läkaren sa: ”Vad är poängen med att sära på två delar som är hälsosamma och göra dem till två 'trasiga' delar”. De sa att om vi delade på dem skulle de leva men behöva stomipåse och vård dygnet runt.
Kommer aldrig sära på tvillingarna
Idag är tvillingarna Carter och Callie fem år, och har väldigt tydliga personligheter. De har också fått ett småsyskon i Mykah, 2.
– De är fem nu och mår toppen. De lär sig gå och älskar att simma. Carter är den som tar kommandot, och bossar med sin syster, och Callie är med tillbakalutad. Men blir hon frustrerad så får vi veta det.
Om man vill separera siamesiska tvillingar är det rekommenderat att göra det innan de fyllt fyra, för att de läker bättre och inte minns att de suttit ihop. Men för Chelsea och Nick har det inte varit värt risken att dela på dem, och nu kommer tvillingarna fortsätta leva sitt liv ihop.
– För tillfället mår de jättebra, de är så glada flickor, de är bästa vänner. Varför skulle jag riskera att förlora det?
7 fakta om siamesiska tvillingar
- Bakgrunden till namnet kommer från de thailändska bröderna Chang och Eng Bunker, som föddes 1811 och var sammanväxta vid bröstbenet. De turnerade runt som "De siamesiska tvillingarna". Siam var Thailands dåvarande namn.
- Siamesiska tvillingar sitter oftast ihop i bröstet eller bålen men det finns även andra variationer.
- Det finns fler kvinnliga än manliga siamesiska tvillingar. Uppskattningsvis är att cirka 70% av alla som födds är kvinnor.
- Eftersom siamesiska tvillingar räknas som identiska kan de inte föddas med olika kön.
- Doktor Harold Voris utförde den första framgångsrika separationen av ett siamesiskt tvillingpar på Mercy Hospital i Chicago 1955.
- Att få siamesiska tvillingar är ovanligt. Det uppstår ungefär en gång per 200 000 födslar i världen.
- I Sverige födds det ett siamesiskt tvillingpar ungefär vart tionde år.