Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: Se ''Dagen som förändrade allt'' Mitt liv Livet med barn Kärlekshistorier BUP-upproret Våld i nära relationer

Marie Björk: "Alla vinner på ett jämställt föräldraskap"

07 feb, 2019
AvMalin Karlberg
Marie Björk
I Femina.se:s artikelserie "Min hjärtefråga" möter vi eldsjälar som kämpar för att göra världen bättre. Här har vi träffat journalisten Marie Björk, som jobbar för ett föräldraskap där mamman och pappan är lika delaktiga och som är författare till boken "Vi ska ha barn: Handbok i jämställt föräldraskap".
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Min hjärtefråga Femina

Sverige må vara ett av världens mest jämställda länder, men det finns ett område där vi tenderar att ta ett stort kliv tillbaka: när vi blir föräldrar. Vi må tro att vi lever i en jämställd kärleksrelation, men när en baby kommer in i bilden hamnar vi lätt i traditionella könsroller där mamman tar huvudansvaret för barnet – och pappan hamnar utanför.

Ofta finns jämställdhetsproblemen i relationen redan innan barnet kommer, menar journalisten Marie Björk, som skrivit boken Vi ska få barn: Handbok i jämställt föräldraskap (Forum), som släpptes 2018. Men de blir ännu tydligare när vi blir föräldrar.

– Innan man får barn gör man mycket utan att reflektera, men när man blivit mamma inser man att det blir svårare att vara den som är projektledare hemma. I föräldraskapet tenderar vi att inspireras av tidigare generationer, som våra egna föräldrar. Det gör att vi färdas ännu fler år tillbaka i tiden jämställdhetsmässigt, säger hon.

Annons

I dag mår allt fler kvinnor dåligt, lider av stressproblem och blir sjukskrivna på grund av utmattningssymtom. Och såväl fackförbunden som Försäkringskassan har börjat förstå att det inte bara beror på stressiga arbetsplatser – utan har minst lika mycket att göra med bristen på avlastning i hemmet, menar Marie Björk.

– Den kopplingen har inte gjorts lika uttalat tidigare. Det hjälper faktiskt inte att bli avlastad på jobbet om hemsituationen också är krävande. Det går inte att jobba heltid och ta helhetsansvaret hemma, då går man sönder – vilket många kvinnor gör i dag.

Många rutiner sätts under föräldraledigheten

Marie Björk har länge brunnit för – och kämpat för – jämställdhet mellan könen, men det var när hon blev gravid som hon fick idén att skriva en handbok för hur man blir mer jämställda som föräldrar.

– Jag trodde att en sådan bok redan skulle finnas, men det gjorde den verkligen inte, konstaterar Marie.

Annons

En av de största fallgroparna är föräldraledigheten, som ofta sätter ribban för hela föräldraskapet. Pappornas dagar ökar förvisso, men enligt Försäkringskassan tar mammorna fortfarande ut drygt 70 procent av alla föräldradagar.

– Många tänker att de ska vara föräldrar resten av livet, så det spelar inte så stor roll att mamman tar hela föräldraledigheten. Men den är ingen parentes där man plötsligt ska bli jämställda efteråt – då är många mönster, rutiner  och anknytningsmekanismer redan satta. Man förstår inte vidden av vad det gör med relationen och föräldraskapet att pappan bara ska träffa barnet på helgerna de första 1-2 åren, säger hon.

Marie Björk
Journalisten och författaren Marie Björk har ett starkt engagemang för feminism och jämställdhet och brinner för att göra jämställdhetsfrågan tillgänglig och inkluderande.

Det handlar dock inte sällan om att mamman vill ta hela föräldraledigheten själv och nästan ser detta som en rättighet, efter att ha gått igenom en graviditet och förlossning. Många mammor menar att de inte vill behöva vara ifrån sina barn under bebistiden.

Annons

– Men varför tar du för givet att din man vill vara ifrån barnet? Det är ett egoistiskt tankesätt som inte gynnar vare sig kärleksrelationen eller barnet, menar Marie Björk.

Barn mår bättre av fler anknytningspersoner

De goda nyheterna är nämligen att ett jämställd föräldraskap innebär fördelar för alla inblandade – för mamman, för pappan och för barnet.

– Mamman vinner på att få avlastning hemma och kunna ha kvar en del av sitt liv som hon uppskattar – fortsätta träffa kompisar och göra saker hon brinner för. Pappan har allt att vinna på att få ta del av den fantastiska närheten och kärleken med barnet – det där magiska gåvan som gör att mammorna står ut trots allt. Den kärleken är det absolut bästa som finns – och män har gått miste om den i generationer, säger Marie Björk.

Äldre föräldraböcker har mer eller mindre uppmanat pappor att ta ett steg tillbaka i början för att inte ”störa” anknytningen mellan mamma och bebis, men i dag säger barnpsykologerna tvärtom – att det enbart är positivt för barn att knyta an till mer än en person.

Annons

– Det finns absolut inga nackdelar för barnen, utan bara fördelar. Flera anknytningspersoner ger mer trygghet, eftersom hela livet inte vilar på en enda människa.

Dela på ansvaret – och på friheten

Kärleksrelationen gynnas såklart också av att man är jämställda i föräldraskapet – en relation där båda tar lika stort ansvar för barnen innebär färre påfrestningar och en lägre risk för separationer.

– Det är superslitigt att ha småbarn, men det blir mycket lättare om man gör det tillsammans. Känner man att den andre inte alls drar samma lass kan man lätt börja känna en bitterhet, med all rätt. Har man skaffat barn tillsammans och vill leva ihop är det en investering som ökar chansen att relationen håller, konstaterar Marie Björk.

Vad innebär då ett jämställt föräldraskap? Enligt Marie Björk är definitionen att man tar lika stort ansvar för barnet och känner barnet lika väl.

Annons

– Först när man vet vad barnet behöver, både praktiskt och känslomässigt, kan man på allvar börja dela på ansvaret. Sen behöver inte uppdelningen vara exakt, man kan ändå ha ansvar för olika områden. Men uppdelningen kan inte vara att den ena tar hand om alla barnomsorgssysslor och den andra handlar, lagar mat och fixar i trädgården. Det upplägget gynnar vare sig föräldraskapet eller barnet.

Det är minst lika viktigt att båda får lika mycket frihet.

– Det är en stor kontrast att gå ifrån att inte ha barn till att ha barn – det är som ett frihetsberövande. Men när man verkligen stöttar varandra och är ett team kan man ha kvar en del av sitt liv som man uppskattar: hitta på saker med kompisar och fortsätta göra saker man brinner för. Då tar man också med sig otroligt mycket glädje och kärlek hem.

 

Marie Björks 11 tips för ett jämställt föräldraskap:

• Se er båda som precis lika viktiga föräldrar.
• Lita på varandra.
• Ägna lika mycket tid åt barnet.
• Ta lika stort ansvar för barnet.
• Ha en strategi som ni håller fast vid.
• Lyssna inte på alla andra som vill ge råd och tycka till, ha era egna förebilder.
• Dela på ansvaret för hushållssysslor.
• Var uppmärksam och ifrågasätt könsroller och normer som ni inte vill leva efter.
• Kommunicera ständigt med varandra.
• Våga misslyckas, och hitta tillbaka.
• Se jämställdhet som en lyx ni unnar er – det är ni värda!

KällaVi ska få barn: Handbok i jämställt föräldraskap

Läs även: 11 saker du behöver prata med din partner om – innan ni skaffar barn!

Foto: Gabriel Liljevall

ANNONS Läs mer och köp boken här!

Vi ska ha barn, bok av Marie Björk

Läs även:

Checklista: Så får du en mer jämställd relation

Barnen får inte samma lön – se deras fantastiska reaktion

Magda Gad: ”Varje livsöde jag lyckas förmedla vidare är viktigt

Annons