Trendar: Se ''Dagen som förändrade allt'' Mitt liv Livet med barn Kärlekshistorier BUP-upproret Våld i nära relationer

Sussie Balsom startade Benji's för att ge sonen ett riktigt jobb

23 okt, 2020
AvBirgitta Lindvall Wiik
FotografTheresia Köhlin
Benjamin har downs syndrom och när han behövde ett arbete startade mamma Sussie Balsom en krog. Nu har hon, Benjamin och hans assistent Love Lidström dragit igång en arbetsförmedling för att fler människor med funktionsvariationer ska få jobb!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Egentligen är restaurang Benji's på Kungsholmen i Stockholm stängd för dagen, men ikväll låter Sussie Balsom, 54, dörren vara öppen – nu när hon ändå är här. Strax kommer sonen Benjamin som varit hos tandläkaren med sin personlige assistent Love Lidström, 38.

Det dröjer heller inte länge innan en av stammisarna, Danne Reimer, tittar in. Han jobbar i kvarterets cykelverkstad och uppskattar sin nya kvarterskrog: ”De har supergod lasagne!”.

Sussie ler och nickar.

Vi fick en annan pojke än vi hade förväntat oss, men han var frisk, glad och utvecklades som han skulle

– Vi har full rulle nu under luncherna – fastän vi bara har varit igång ett år. I början stöttade släkt och vänner verksamheten, nu behövs det inte längre, säger hon.

Att hon skulle öppna en krog hade hon aldrig kunnat föreställa sig för tio år sedan. Sussie är egentligen sjukgymnast men nu behövde hennes son Benjamin ett jobb och Sussie kände att det var kul med något helt nytt.

Detta är Downs syndrom

  • Downs syndrom orsakas av en extra kopia av kromosom 21.

  • Sannolikheten att få ett barn med Downs syndrom ökar med moderns ålder.

  • Ungefär hälften av alla barn med syndromet har också ett medfött hjärtfel och nästan alla har en intellektuell funktionsnedsättning.
  • Den påverkar inte känslor och känslomässiga behov.
  • Personer med Downs syndrom åldras ofta tidigare än andra, medellivslängden är ungefär 60 år.

Källa: svenskadownforeningen.se

Annons

Misstänkte Downs syndrom

Benjamin föddes för snart 23 år sen och barnläkaren sa direkt att han misstänkte att Benjamin hade Downs syndrom. Det syntes tydligt.

– När jag vaknade efter snittet kunde jag också se att Benjamin hade det typiska utseendet och det är klart att det blev en chock. Men det gick över ganska snabbt, säger Sussie och berättar att hon och pappa Paul, 56, blev lättade av beskedet att Benjamin inte hade något hjärtfel – vilket är vanligt hos barn med Downs syndrom.

– Sedan var det bara som det var, fortsätter Sussie. Vi fick en annan pojke än vi hade förväntat oss, men han var frisk, glad och utvecklades som han skulle. Vi fick ett bra stöd från familj och vänner och vardagslivet rullade på, med den skillnaden att vi nu hade två barn istället för ett.

Storebror Sebastian var ett år gammal när Benjamin föddes och sen kom lillebror Alex när Benjamin var drygt ett år. Ytterligare sju år senare föddes den yngste lillebrodern Tim.

Annons

Individ som alla andra

Benjamin var tidigt en busig kille med glimten i ögat. Han var påhittig och det hände att han både stack hemifrån och rymde från fritids.

– Fram tills högstadiet fick vi ständigt ha ett extra öga på honom. Men jag vill inte att folk ska tro att alla med Downs syndrom är påhittiga och busiga. Jag minns att jag själv i början tittade på människor med samma syndrom och funderade på om det var så Benjamin skulle bli. Personer med diagnosen är individer med olika personligheter – precis som alla andra! säger Sussie.

Benjamin och hans personliga assistent Love gillar att jobba ihop.

När Benjamin gick sista året på gymnasiet besökte han en rad olika dagliga verksamheter som kommunen kunde erbjuda. Frågan var vad han skulle göra efter studenten. Men Benjamin tycker inte om att bli tvingad att göra saker som han inte känner sig motiverad till. Love tog sig an Benjamin efter gymnasiet och lät honom utvecklas utifrån sina egna intressen.

Annons

– Jag hade hoppat in som personlig assistent medan jag pluggade och när det här erbjudandet kom valde jag att tacka ja, säger Love som pluggat till socialpedagog, byggingenjör och redigerare.

Love har hunnit jobba i flera olika branscher, men till största delen har han jobbat på skola och i ungdomshem.

– Har man en gång jobbat med ungdomar så går det inte att bara lämna dem, konstaterar Love – vars jobb som personlig assistent kommit att växa till så mycket mer än för de flesta.

Riktigt jobb

Nu gällde det att skapa en vettig sysselsättning för Benjamin. Målsättningen var att han skulle ha ett riktigt jobb, precis som alla andra. Allt började med ett ambulerande kafé. Benjamin och hans kompis Egon fick sälja fika vid olika idrottsevenemang. Utifrån det väcktes idén om att ha ett eget ställe inne i stan.

– Vi började kika efter lokaler och hittade den här, säger Sussie och sveper med armen över deras lilla restaurang.

Annons

Hon och Love kom på att det skulle vara roligare att servera mat och dryck än bara kaffe och kaka och när de fick alkoholtillstånd så var saken klar.

Visst kanske det blir lite fel ibland, men vi måste våga tänkte jag

– Ingen av oss har erfarenhet från krogbranschen. Men jag har fyra söner som jag lagat mat åt i 20 år. Visst kanske det blir lite fel ibland, men vi måste våga tänkte jag, skrattar Sussie och intygar att det första dryga året har varit tufft och arbetsintensivt.

Öppnade baren Benji's

De tog över lokalen i oktober 2018 och öppnade Benji's – som fått sitt namn efter Benjamin – några månader senare. Det här är en bar med stor charm och personlig prägel. Alla tre har jobbat med förberedelserna från morgon till kväll. Loves kompisar har byggt sittbänkar och hans mamma bidrar med keramik. Pappa Paul är fysiolog åt fotbollslandslaget och på restaurangens vägg sitter ett signerat gruppfotografi från spelarna. Benjamins bror Sebastian har gjort hemsidan och Sussie har provat ut maträtter. Hon bestämde snabbt att restaurangen skulle vara vegetarisk. Det är ett koncept som har gått hem bland gästerna.

Annons

– Vi gjorde inte någon stor grej av öppningsdagen. Våra vänner kom på provluncher och after work och det var riktigt roligt, säger Sussie och understryker att de ville att det skulle bli ett RIKTIGT ställe. Och det blev det.

Danne Reimer jobbar i kvarteret och käkar gärna Benji’s mat: ”De har supergod lasagne!”.

Sussie, Love och Benjamin driver restaurangen tillsammans och har än så länge inte råd att anställa någon. Sussie lagar all mat och Love och Benjamin fixar städning, servering och tar betalt.

– Jag torkar bord, serverar och tar betalt. Och dricker cola, skojar Benjamin och pekar på flaskan han dricker ur.

Hjälper andra med funktionsvariationer

Parallellt med att trion dragit igång krogverksamheten har idén om att hjälpa fler personer med funktionsvariationer att komma ut i arbetslivet vuxit sig allt starkare. Alla har inte en mamma som kan starta en krog. Därför har Sussie och Love dragit igång företaget Arbetskamraterna, en sorts arbetsförmedling för personer med funktionsvariationer.

Annons

– Projektet var ännu i sin tidiga linda när en kvarterstidning kom hit och intervjuade oss om baren. Vi berättade även om Arbetskamraterna och efter publiceringen tog allt fart, säger Love och berättar att ett produktionsbolag hörde av sig. De ville göra tv av deras projekt.

– Haha, då blev det bråttom. För pilotavsnittets skull knöt vi till oss våra första arbetskamrater för att uppfylla deras jobbdrömmar, berättar Love, som tillbringat en hel dag i en musikstudio tillsammans med Benjamins kompis Alex, vars högsta dröm är att jobba som discjockey.

– Det var häftigt att se honom när han fick lära sig att mixa musik och att scratcha. Han stod i DJ-båset i två timmar och bara njöt, säger Love, som också är på gång med att förverkliga drömmen för en annan av arbetskamraterna. En kvinna som längtar efter att få jobba i en klädbutik.

ICA-Jerry banar väg

Love och Sussie frågar sig varför man ska göra konstruerade arbeten till människor med funktionsvariationer? De har också rätt till en meningsfull vardag och det finns många riktiga jobb som de klarar av.

Annons

Ju oftare människor som Benjamin syns i samhället, desto fler dörrar öppnas

– Ju oftare människor som Benjamin syns i samhället, desto fler dörrar öppnas. När jag träffade Per från Glada Hudik berättade han att bara karaktären ICA-Jerry har, genom sin medverkan i tv-reklamen, gett jobb åt 1000 personer som Jerry och Benjamin, säger Love och konstaterar att han själv träffat många häftiga människor med olika funktionsvariationer.

Sussie håller med och säger att de här människorna till och med kan berika en arbetsplats med sin unika stil. Precis som Benjamin på Benji's – en helt vanlig krog som råkar ha en anställd med Downs syndrom.

Arbetskamraterna – arbetsförmedling för folk med funktionsvariation

Olika förutsättningar – samma dröm. Det är utgångspunkten för verksamheten som bedrivs av Sussie Balsom och Love Lidström. Idén är att ge människor med funktionsvariationer möjlighet att pröva på, eller få en inblick i, ett yrke de drömmer om.

Arbetskamraterna vill vara en länk ut till arbetsmarknaden och man hoppas kunna bidra till allt ifrån prova-på dagar till kortare eller längre anställningar. Företagen får möjlighet att göra en god insats för arbetsplatsen och samhället. Arbetskamraternas verksamhet finansieras med hjälp av sponsorer.

Gillar att klippa video

Arbetet är förstås inte en människas hela tillvaro. När Benjamin inte jobbar gillar han att filma och klippa ihop videor. Det är ett intresse han delar med Love, liksom att gå på stan och lyssna på rock´n´roll. Det är ingen tvekan om att de här killarna har riktigt roligt ihop.

Annons

Sussie ler och säger att Love är drömassistenten för Benjamin. Han har funnits i deras liv i fyra år och under de åren har Benjamin verkligen tagit stora kliv i sin utveckling.

– Vi håller på att göra någonting unikt med Arbetskamraterna, säger Love.

Sussie nickar och fyller i:

– Vi gör det för att det är kul – och självklart! Det här är på riktigt.

Läs mer:

Malin Roos: ”Tegnell, varför får jag inte hjälpa min 13-åring med covidtestet?”

Sanningen om Malou von Sivers namn: ”Jag heter inte Malou”

Fidan, 30, förlorade pappa och lillasyster i corona

Annons