Tips hur du bäst rustar dig för rean
Chockpris, fyndläge, allt ska bort, rabatter och extrapris. Det är lätt att dras med i köpyran. Visst finns det en hel del klipp att göra i reatider, men det gäller att se upp för fallgroparna.
Jeanette Hauff är sparekonom på Skandia och ekonomiforskare vid Göteborgs universitet. Hon säger att vi konsumenter generellt sett inte beter oss särskilt rationellt när det kommer till just reor och utförsäljningar.
– Vi gillar prissänkningar och tanken på att vi skulle kunna ”tjäna pengar” på att handla. Själva nedsättningen i pris kan faktiskt vara mycket mer lockande än ett lågt pris från början, säger hon.
Men ska man ge sig ut i rean så kan det vara smart att värdera varan för vad den är och bedöma priset utifrån det – inte stirra sig blind på röda prislappar.
– Se på ursprungspriset och jämför. Är det värt pengarna? I vissa fall är varorna väldigt lite nedsatta. Det kan stå ”upp till” 50 eller 70 procent, utan att den lägre gränsen anges. Personligen så tycker jag att det ska vara minst 30 procent nedsatt, säger Tatjana Eriksson, avdelningschef för Personlig shoppingservice på Åhléns City i Stockholm.
Butikerna är förstås mycket väl med-vetna om hur vi kunder agerar i trängseln, och anpassar sina prisnivåer utifrån efterfrågan och lagerhållningen.
Vill du göra fynd på rean gäller det att ha is i magen, men också att vara beredd på att det du haft siktet inställt på kanske inte finns kvar när det väl blir rea. Priset är inte heller det enda som avgör om du gör ett klipp. Ett par byxor som kostat 1 500 kronor och är nedsatta med 500 kronor kan absolut vara en smart affär. Förutsatt att du gillar dem, att storleken är rätt och att de passar i din övriga garderob. Blir de hängande och samlar damm så är de ju tvärtom – ett dyrt felköp.
Enligt Tatjana Eriksson kan man dela in reashopparna i två generella huvudtyper.
– Det finns kunder som är pålästa, som har sina älsklingsmärken och ser ut plagg under säsongen och sparar pengar till rean för att fynda. Och så är det de många andra. De som handlar lite mer planlöst, som impulsivt slår till och där risken är stor att de kommer hem med ett gäng onödiga saker.
När stämningen är hög och ha-begäret stort är det lätt att ryckas med. Därför är det klokt att ta reda på om köpet är definitivt eller om det går att byta eller få pengarna tillbaka.
Rusta dig för rean
● Det finns ingen lag som ger dig rätt att lämna tillbaka varor. Det är upp till varje butik att erbjuda sina kunder öppet köp eller bytesrätt – även vid rea.
● Reavaror bytes ej brukar det stå i affärerna, och det kan lätt missförstås. Självklart har du rätt att klaga på en vara som det är något fel på, även om den varit nedsatt. Men du har ingen laglig rätt att byta varan om du ångrar ditt köp.
● Ångerrätt har du bara om du handlar på distans.
Källa: Konsumentverket
AV ANNA BJÖRE
FOTO COLOURBOX