Svenska trebarnsmamman Ulrika fick Alzheimers som 44-åring
I en intervju i Nyhetsmorgon berättar hon om det fruktansvärda beskedet och rädslan för framtiden.
– ”Mamma kommer du glömma oss nu?”, frågade min äldsta dotter, när vi berättade det.
Ulrika Harmsen var en 44-årig trebarnsmamma och lärare, som såg ljust på livet och framtiden.
Men efter en fallolycka för tre år sedan berättade läkarna att det inte fanns några tvivel om att hon hade markörer för Alzheimers, och att symptomen hon hade sökt för inte skulle bli bättre. De skulle bli sämre.
När Ulrika gästade Nyhetsmorgon i dagarna berättade hon om overklighetskänslorna hon kände när hon fick beskedet – och om oron för hennes döttrar som snart inte kommer känna igen sin mamma, då hon inte kommer att känna igen dem.
44-åriga trebarnsmamman Ulrika fick Alzheimers
Det var för tre år sedan som Ulrika Harmsen var med om en fallolycka på jobbet och livet förändrades totalt. Hon hade tidigare arbetat heltid som lärare, hon hade ett rikt socialt liv och var dessutom mamma till tre döttrar i åldrarna 6, 10 och 13 år.
Efter olyckan drabbades Ulrika av kronisk posttraumatisk huvudvärk, hjärntrötthet och dåligt minne. Hon orkade inte duscha, hon ramlade ofta, saker hamnade fel och hon kunde glömma bort att äta.
På en minnesmottagning tar man senare ryggvätskeprov som visar att den då 44-åriga Ulrika inte bara lider av hjärntrötthet – hon har även Alzheimers sjukdom.
– Det var ett fruktansvärt besked. Jag trodde inte på det och började tjafsa emot, säger trebarnsmamman i det känslofyllda inslaget i Nyhetsmorgon.
Berättade om Alzheimerdiagnosen för barnen
Mardrömsbeskedet efterföljdes av en second opinion som gav samma tydliga och dystra besked. Det tog lång tid för Ulrika att greppa det hon betraktade som en dödsdom.
Men de känslorna byttes snart till en ny utmaning, nämligen att berätta för barnen. Ulrika förklarar att hon och hennes make hade fått rådet att säga ”mamma har en sjukdom som gör att minnet långsamt blir sämre”.
– ”Mamma kommer du glömma oss nu?”, frågade min äldsta dotter, när vi berättade det... ”Är det en sjukdom man kan dö av”, frågade min dotter sedan. Då var jag nära att bryta ihop, säger Ulrika när hon minns tillbaka på det smärtsamma ögonblicket.
”Kommer bli ett helvete för familjen”
Sedan diagnosen har Ulrikas och familjens liv förändrats totalt. Hon kan inte längre vara den där socialt utåtriktade mamman som barnen känner igen. I stället tillbringas hennes vakna tid i ett ljudisolerat rum, till följd av hjärntröttheten.
Utöver det orkar hon med korta promenader utomhus. Men det måste alltid vara samma runda, annars finns risken att hon går vilse.
När Ulrika gästar programledaren Anders Pihlblad i den välkända TV4-studion berättar hon gör allt för att försöka hålla modet uppe, men att de mörka tankarna ibland tar över.
– Jag oroar mig jättemycket, inte så mycket för min egen del men jag vet ju att det kommer bli ett helvete för familjen. Det är fruktansvärt. Jag har sagt till min man att han inte ska vänta för länge med att flytta på mig, säger Ulrika.
Ulrika Harmsen: Skrivit en bucket list
I hennes ambition att försöka hantera sjukdomsbeskedet har Ulrika tagit fram en så kallad bucket list, det vill säga en lista på saker hon vill göra eller uppleva innan hon försvinner.
Vandringsresa i Italien, sova i en trädkoja och något hemligt med sina vänner som äger rum i höst.
En sak på listan har Ulrika redan betat av. Hon har skrivit en bok. Boken med den talande titeln Mamma kommer du glömma oss nu? gavs ut i slutet av maj 2023. Hon beskriver den som en bok om att ”få en dödsdom, men också om att hitta lusten att leva igen.”
Femina har sökt Ulrika Harmsen för en intervju.
Olika demenssjukdomar
Demens är inte en sjukdom, utan en diagnos för en rad symtom som kan bero på olika sjukdomar och skador. Man brukar tala om tre huvudgrupper:
Primärdegenerativa sjukdomar
Orsakar demens genom att hjärnceller börjar förtvina och dö i onormal omfattning. Dessa sjukdomar kommer ofta smygande och försämras i takt med att hjärnskadan sprider sig. Symtomen kan i vissa fall lindras men förloppet går inte att hejda. Demenssjukdomar som hör hit är Alzheimers sjukdom, Frontotemporal demens, Lewykroppsdemens och Parkinsons sjukdom med demens.
Vaskulär demenssjukdom
Kallas ibland blodkärlsdemens. Orsakar demens genom att blodproppar eller blödningar stryper syretillförseln till hjärnan. Till skillnad från primärdegenerativa sjukdomar kommer demenssymtomen här ofta plötsligt och märkbart, inte sällan efter en stroke. Tillståndet kan vara stabilt för att sedan försämras igen i perioder.
Sekundära sjukdomar
Det finns omkring ett sjuttiotal sjukdomar och skador som kan, men inte behöver, leda till demens. Könssjukdomar som syfilis och HIV tillhör denna grupp, liksom alkoholmissbruk. Även långvarig exponering för vissa lösningsmedel kan framkalla demens.
Blanddemens
Det är vanligt att personer har mer än en demenssjukdom. Särskilt i de högre åldersgrupperna kan det vara svårt att avgöra om det är primärdegenerativa eller vaskulära orsaker som ligger bakom. Studier har visat att en majoritet av personer med diagnosen vaskulär demens haft alzheimerförändringar i hjärnan.
Källa: Svenskt Demenscentrum