Victorias vän dog – stora sorgen drabbade en av Sveriges rikaste familjer
Det är den 31 januari 2011. Kronprinsessan Victoria är på uppdrag på Örsundsbroskolan i Enköping för att dela ut Bertil Hults pris. Priset, på 500 000 kronor, delas årligen ut till en svensk grundskola som arbetar föredömligt för att hjälpa elever med dyslexi. Hon är klädd i vit klänning, brun mockakappa och höga pumps med ormskinnsprint. Hon ler, men många på plats tycker sig se att kronprinsessan inte riktigt är sig lik. Hon verkar lätt sorgsen, ögonen är ibland tårade.
Kort tidigare har beskedet kommit. Hennes vän, sedan flera år tillbaka, Jon Spendrup är död. 34-åringen avled på ett sjukhus i New York efter ett hjärtstillestånd. Senare ska familjen berätta att drogerna tog hans liv. Efter spekulationer kring Jons ”mystiska död” väljer Ulf Spendrup att skriva ett brev, främst till sina anställda, men brevet når därefter pressen. I brevet skriver han om sonen som kämpade för sin reklambyrå i New York och levde för sina barn, tvillingpojkarna som fötts tre år tidigare. Men, trots att han var nybliven far och hade mycket gott i livet, tampades han med ett kokainmissbruk. Till följd av det drabbades han av infektioner och fick, hösten innan sin död, vårdas på sjukhus. Till slut orkade inte hjärtat mer.
Dog efter att ha tagit kokain
– Förra söndagen dog Jon efter att ha tagit kokain. Hans hjärta orkade inte med alla belastningar. Alla som stod Jon närmast var hos honom under hans sista timmar, meddelade Ulf Spendrup i brevet som publicerades i först Aftonbladet och därefter de största svenska medierna.
Kronprinsessan Victoria och Jon kände varandra väl. Hon var, exempelvis, med vid båda Jons bröllop. Jon var gift två gånger. Först med Camilla Modin, från 1999, och därefter med Cecilia Nordström, från 2005.
– Han var avgudad av sina tvillingpojkar Mark och Lukas som bara någon dag efter hans död konstaterade att ”pappa hann inte bygga färdigt kojan i trädet”, skrev Ulf i det öppna brevet.
– Kronprinssesan var självklart väldigt berörd när hon fick veta vad som hänt. Hon sa direkt att hon ville vända sig till familjen med sina kondoleanser, sa Bertil Ternert, dåvarande presschef vid Kungliga hovstaterna, i en kommentar till Expressen.
Historien om familjen Spendrup
Spendrups-imperiet föddes i Danmark 1735, där anfadern var brännvinsbrännare. Senare bosatte sig familjen i Sverige. I dag drivs företaget Spendrup i fjärde generationen med flera familjemedlemmar. Man har omkring 1 100 medarbetare, som arbetar i Grängesberg, Hällefors, Visby, Stockholm och på alla våra terminaler och säljkontor runt om i Sverige. Spendrups sysslar inte bara med öl utan har också läsk och vatten på flaska. Trocadero har exempelvis tillverkats av Spendrups sedan 1953.
Omsättningen har ökat från 3 miljarder kronor 2011 till 5 miljarder kronor 2023. I dag är Spendrup en av Sveriges rikaste familjer.
Efter 13 som vd för bolaget, lämnade Fredrik Spendrup hösten 2024 vidare ledarfacklan till den dåvarande vice-vdn Henrik Åström.
Fredriks pappa, Jens Spendrup lämnade vd-posten 2011.
– Jag och min bror Ulf hade en överenskommelse att inte jobba aktivt i företaget efter 70, har han sagt till Dagens Nyheter.
Men, kanske är det ändå primärt Jens och Ulf man förknippar med Spendrups. De har, under många år, figurerat i både dagspress och veckotidningar. De har inte bara blivit kända för ledarskap, miljardsuccéer och affärsverksamhet utan också för sina äktenskap – och sina skilsmässor. I dag är närapå alla barnen, Jens och Ulfs (från olika äktenskap), involverade i Spendrups – på olika sätt.
Så, hur ser då relationerna ut, i de fyra generationerna: Louis Herbert Spendrup köpte Grängesbergs Bryggeri 1923. Jens Fredrik, kallad ”Po”, Spendrup tog sedan över bryggeriet 1950. Sönerna Jens och Ulf Spendrup fick därefter ta över ledningen 1976 – då Po avled. Fredrik Spendrup, son till Jens, blev därefter vd men lämnade sedan över till Henrik Åström. Jens har ytterligare fyra barn: Johan, Anna, Sebastian och Oscar. Ulf Spendrup fick, också han, fyra barn: Sara, Jon (som alltså gick bort 2011), Axel och Hedda.
För Spendrups är identiteten som familjeföretag högst central. Det finns ett så kallat ägarråd, dit är familjemedlemmarna välkomna efter att de fyllt 23. De ses några gånger per år för att tala om företagets utveckling – och dess framtid. Relationerna är viktiga, har Fredrik Spendrup konstaterat i en intervju med DN.
– Vi är nio kusiner, och vi är rätt tajta. Men vad händer i nästa generation, då är vi ju det dubbla – om inte fler – och blodsbanden är ännu mer uttunnade. Hur skapar man en vi-känsla då? Ingenting är gratis, vi måste investera i familjerelationen – i en företagskontext.