Psykologens 5 tips: Så pratar du med en anhörig som dricker för mycket
Att prata med en partner, förälder eller en vän om personens alkoholvanor kan vara jobbigt och känslor, speciellt om det finns en misstanke om skadligt bruk eller beroende. Vi har pratat med legitimerade psykologen, författaren och föreläsaren Liria Ortiz om hur du kan ta upp ämnet på bästa sätt. Hon menar att det bästa är att undvika konflikt och ta upp ämnet på ett mjukt och förklarade sett.
Psykologens 5 tips för att prata med en anhörig om alkohol
- Undvik att säga orden ”för mycket”.
- Börja mjukt och förklara konsekvenserna av drickandet på kort sikt.
- Undvik ordduelL.
- Undvik att konfrontera och övertyga.
- Fundera över: Vad gör jag om jag inte når fram?.
Undvik att säga ˝för mycket”
– Det första är att ta bort ordet ”för mycket”, för det kan väcka motstånd. Förklara i stället ”När du dricker så händer det här och det här” och berätta om vad du tänker och känner kring det, säger hon.
Börja mjukt och förklara konsekvenserna av drickandet på kort sikt
– Det kan väcka motstånd genom att bara säga ”du dricker”. Så börja mjukt om det går. Förklara till exempel ”det oroar mig att du har blivit lite otrevlig mot vissa”. Välj dina ord rätt för att undvika motstånd.
Undvik ordduell
– Om personen säger ”nej, jag dricker inte för mycket” så är det lätt att man hamnar i någon slags ordduell. Och i stället för att ha en konstruktiv dialog så kan det fördjupa konflikten. Så undvik det!
Undvik att konfrontera och övertyga
– Om personen börjar säga ”det är inte så” – släpp taget. För då är personen inte redo att prata om det just då. Om man inte fördjupar konflikten då så kanske man kan komma tillbaka en annan dag. Så undvik att konfrontera och övertyga. På kort sikt kan personen säga: ”Ja, jag ska förändra mig”, med syfte att få dig att sluta prata. Men generellt sett leder det oftast inte till någon verklig förändring.
Vad gör jag om jag inte når fram?
– Många rekommenderar att bryta kontakten, men enligt forskning vill inte folk göra det. Jag rekommenderar att ha en strategi för situationer där drickandet kan uppstå. ”Ska jag ta distans? Ska jag lämna situationen?”. Ha en sorts plan över det. Och om situationen blir allvarlig och personen blir våldsam, för tyvärr finns det ett starkt samband mellan våld och drickande, så måste du tänka på din säkerhet och sen ta ett avgörande beslut.
Så stöttar du någon som har problem
Liria tipsar om att själv avstå alkohol om du är runt en person som har problem med alkohol. Dels för att hjälpa personen i fråga, dels för att inte sätta dig själv i en jobbig situation.
– Hitta på aktiviteter där alkoholen inte finns med. Då signalerar du att det går att göra roliga saker utan att man dricker alkohol, säger hon och tillägger:
– Precis som det jag nämnde tidigare, ha en strategi för när och om det händer, säger hon.
Om en person har valt att sluta dricka alkohol helt så är risken för återfall stor.
– Risk för återfall är väldigt stor när man är kring människor som dricker, speciellt i början, säger hon och påpekar att det kan vara en bra erfarenhet för en själv att avstå från drickandet.
– Många tycker det är orättvist att man själv ska avstå från alkohol, men om man verkligen bryr sig om den andra och själv inte har problem med alkohol så är det bra att göra det. Det kanske kan vara en bra erfarenhet att se hur man fungerar utan alkohol på krogen, säger hon.