Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Black friday 2024 Kriminalserier

Cecilia Blankens släpper ny kokbok: "Hela mitt matlagningsliv har förändrats!"

31 aug, 2018
AvMalin Karlberg
Cecilia Blankens släpper nya kokboken Nyfiken grönare
Sugen på att äta grönare – i både vegetarisk och klimatsmart bemärkelse? Nu släpper Cecilia Blankens och Kristin Johansson kokboken Nyfiken grönare – en uppföljare till succén Nyfiken grön.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För två år sedan släppte Feminas bloggare, entreprenören Cecilia Blankens, kokboken Nyfiken grön ihop med kostekonomen Kristin Johansson – en receptbok för folk som vill äta mer vegetariskt, men saknar inspiration och inte vet hur de ska komma igång. Nu släpper de uppföljaren Nyfiken grönare, med ännu fler goda vegorecept och extra fokus på att minska matsvinnet genom att återanvända rester och ta tillvara på mat som passerat bäst-före-datumet.

Det här är raw foodBrand logo
Det här är raw food

– I vår första bok Nyfiken Grön gjorde vi en kokbok för alla oss som VILL äta mer vegetariskt men inte riktigt visste hur. En bok som hjälper dig att lätt skapa vegetariska rutiner i köket. Nyfiken Grönare tar de här tankarna vidare. Här får vi inte bara vegetarisk inspiration utan lär oss också att använda rester på smarta sätt, bygga upp vår vegetariska veckomatlagning så att vi spar tid och pengar och inte minst resurser. Visste ni att omkring 50 % av all tjänlig mat i Sverige slängs? Så KAN det bara inte få fortsätta. Nyfiken Grönare visar hur vi använder allt i kylskåpet och gör morgondagens middag på våra rester, berättar Cecilia Blankens.

Annons

Hur tycker du att intresset för vegetarisk mat har förändras sedan ni släppte den första boken?

– Det är kul, för jag kan verkligen känna att vegetarisk mat har blivit mer självklart, mindre konstigt liksom. På bara några år har det gått från nästan provocerande att se sig som flexitarian till det självklara sättet att leva för många så pass att ordet knappt behövs längre. Ändå finns det förstås mer mark att hämta. I min värld finns det egentligen ingen mening med att äta kött, om man nu prompt måste, mer än max någon gång i veckan.

Cecilia Blankens och Kristin Johansson

Hur äter du en normal dag?

– Kaffe och avokadomacka till frukost, en vegetarisk wrap med grönsaker, hummus och andra rester som finns hemma till lunch, middag med familjen blir inte sällan en god pastasås på hackade och sedan mixade grönsaker och örter som fått koka länge med vin och mycket vitlök!

Annons

Vilket är ditt favoritrecept i nya boken?

– Mitt favoritrecept är inte ett recept, utan tanken på att laga mat av det som finns hemma. Hela mitt matlagningsliv har förändrats sedan jag började tänka så. Innan stressade jag redan på morgonen över kvällens middag. Nu ser jag till att alltid ha skafferi och kylskåp utrustat och fyllt med grönsaker, gryn och annat jag gillar, och sedan får maten bli något ihopsvängt av det som fanns hemma. Igår gjorde jag mos på sötpotatis, blomkål och potatis med ”köttbullar” av morötter, hasselnötter och kikärtor till. Är jag lat äter vi kanske bara färska grönsaker och stekta ägg till middag, men man blir mätt och ordentligt uppfylld av nyttigheter på det viset också!

Vilka tycker du är de främsta anledningarna att äta mer vegetariskt?

– Det finns så många anledningar att ju mer man tänker på det, desto mer verkar köttätandet vara rena tokerierna. För miljön skull, inte minst. För hälsan. För ekonomin! Bara plus med mindre kött!

Annons

Vad tror du hindrar folk från att dra ner på köttet?

– Gammal vana. Inget annat.

Ni pratar en del om matsvinn i boken, kan du berätta mer om det?

– Vi slänger enorma mängder mat, och det är bara inte rimligt. Det är ju fantastiskt att vi börjar måna om att handla ekologiskt och närodlat, men vad gör det om hälften ändå ska slängas iväg? En skrumpen morot kan hackas upp och puttra med i en gryta och behöver absolut inte kastas, gårdagens kalla pasta är en perfekt start på dagens middag, kanske att den hackas upp och blandas ned i en omelett, där den lila skvätten sås som också blev kvar kan vara smaksättare?

Receptbilder ur boken Nyfiken grönare
Får det lov att vara en helbakad blomkål med glaze – eller kanske en smakrik och mättande linssoppa med kokos?

Har du några tips på vegetarisk mat som barn gillar?

– Barn gillar det vi säger åt dem att gilla. Kanske inte direkt, men det gäller att vi vuxna äger den där frågan. Säkra kort brukar ju annars vara pastasåser. I dem kan man smuggla ner massor av grönsaker och nyttigheter, och när allt mixas ihop behöver inget barn veta att de äter både palsternacka och lök!

Många tycker att det är svårt att hitta vegetariska recept till festligare tillfällen. Vad lagar du för vegetariskt när det vankas fest – till exempel på nyårsafton?

– En buffé är alltid kul och välkommet! Grillade grönsaker, bröd, såser, ostar, en vegetarisk chili som toppas med koriander och något krämigt, en gratäng på rotsaker, friterade vegetariska köttbullar – att äta vegetariskt handlar inte om att ta bort smaker, utan om att öppna sin värld för nya! Det gäller även barn!

Annons