Mammans bakterier kan förklara barnets allergi
Allt fler människor drabbas av allergier och uppemot 30 procent av vuxna uppskattas vara känsliga mot olika typer av pollen. Siffror från World Allergy Organization visar en tydlig ökning av utvecklingen av allergier och astma, bland barn under fyra år har ökningen varit 50-procentig de senaste 15 åren.
Forskare tittar nu på om allergier kan bero på hur mammor exponeras för bakterier under graviditeten. Maria Jenmalm är professor i experimentell allergologi vid Linköpings universitet och för SVT Nyheter berättar hon om en pågående studie som utförs med kvinnor som är 20 veckor in i graviditeten.
Läs även: 5 naturliga sätt att lindra din pollenallergi
Mammorna i studien får ta ett bakterietillskott, probiotika, två gånger om dagen. Enligt ny forskning skulle vissa av mammans mag- och tarmbakterier nämligen kunna överföras till fostret och påverka hur känsligt immunsystemet blir, hur det utvecklas samt på så vis i förlängningen även påverka allergier. Forskning tyder även på att det framförallt kan påverka de celler som reglerar immunsystemet. Studien och svaret på vilken betydelse bakterierna har kommer dock att dröja några år till.
Väl i livet finns det flera andra faktorer som kan påverka utvecklingen av allergier hos ett barn och en av dem kallas för ”hygien-hypotesen”. Den innebär att barn som utsätts för bakterier kan ha en mindre risk för att utveckla allergi. Vilken som är den främsta faktorn till allergier är fortfarande oklart.
Läs även: Därför är det bra för hälsan att ditt barn suger på tummen
– Det finns förstås också genetiska faktorer som spelar in. Även hygien-hypotesen är rimlig eftersom vi har betydligt fler människor som är allergiska idag än vad som fanns när vi människor levde närmare naturen. I dagsläget kan vi helt enkelt inte säga vad som spelar störst roll, säger Maria Jenmalm till SVT Nyheter.
Läs även:
7 tecken på att du kan vara glutenintolerant
Glutenintolerans kan bero på ett virus
5 saker du aldrig ska säga till ditt barn