Mästerkocks-Mischa: Så väljer du rätt vin
VAD BJUDER DU PÅ?
– Bubblande fördrink med matiga tilltugg som skagenröra och rårakor med löjrom. Till varmrätt hel ugnsbakad piggvar med makens gräddiga sherrysås och rotfrukter. Avslutningsvis en mycket generös ostbricka.
VINPROVARTIPS?
– Lita på ditt första intryck. Känn efter vilken känsla vinet ger: glad, upprymd, eftertänksam. Tänk genast när du vill dricka det och vad du vill äta till.
VEM VILL DU DELA EN FLASKA VIN MED?
– Min avlidna mormor som var kalaskokerska. Det hade varit underbart att få snicksnacka med henne över ett glas.
STOLT ÖVER?
– Mitt huvud, inklusive näsan.
GÅBORTPRESENT?
– En flaska champagne.
BÄSTA BUBBEL?
– Det beror helt på tillfället, men Pol Roger, Roederer, Taittinger, Henriot, Bollinger och Deutz hör till favoriterna.
BUDGET-RÖTT?
– Côtes-du-Rhône, Saint-Esprit, Frankrike (71832) 95 kr.
OM DU INTE VORE SOMMELIER?
– Då vore jag nog trädgårdsmästare, eftersom jag älskar att vara ute i ur och skur, jag älskar att hugga och få vara svettigt skitig.
AV NADJA JÖNSSON
FOTO PETER JÖNSSON
Läs mer:
Champagne hjälper dig att hålla vikten
Nu kan du köpa det blå vinet i Sverige
9 snygga och smarta sätt att förvara vin