Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Titta in i Margareta Hallins badrumsskåp Vintips till höstmiddagen Härliga spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Så bär programledarna säsongens trendfärg Feminas historia

Äppelkaka med calvados

23 sep, 2011
AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Av Anna-Lena Bjarneberg och Lotta Bäckström

300 g vit blockchoklad
300 g smör
4 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
2–3 tsk vaniljsocker
1–2 msk calvados
3 ägg
2–3 äpplen
2 msk kanel
2 msk strösocker
skal av 1 citron

Till garnering:
ev färska blommor och citronskivor

Beredning:

Smält choklad och smör i vattenbad. (Låt vattnet i vattenbadet endast sjuda och passa noga – vit choklad bränner väldigt lätt.) Blanda socker, mjöl och vaniljsocker. Vänd ner i chokladen tillsammans med calvadosen. Tillsätt äggen och rör om till en slät smet. Skär äpplena i halvmåneformar och doppa dem i en blandning av kanel och socker. Smörj och bröa en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diam). Häll i smeten och lägg på äpplena i ett vackert mönster. Strö över det rivna citronskalet. Grädda i 175° varm ugn i ca 30 min. Kakan ska vara kladdig. Garnera med färska blommor och tunt skurna citronskivor.

Annons