Äppelkaka med calvados
Av Anna-Lena Bjarneberg och Lotta Bäckström
300 g vit blockchoklad
300 g smör
4 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
2–3 tsk vaniljsocker
1–2 msk calvados
3 ägg
2–3 äpplen
2 msk kanel
2 msk strösocker
skal av 1 citron
Till garnering:
ev färska blommor och citronskivor
Beredning:
Smält choklad och smör i vattenbad. (Låt vattnet i vattenbadet endast sjuda och passa noga – vit choklad bränner väldigt lätt.) Blanda socker, mjöl och vaniljsocker. Vänd ner i chokladen tillsammans med calvadosen. Tillsätt äggen och rör om till en slät smet. Skär äpplena i halvmåneformar och doppa dem i en blandning av kanel och socker. Smörj och bröa en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diam). Häll i smeten och lägg på äpplena i ett vackert mönster. Strö över det rivna citronskalet. Grädda i 175° varm ugn i ca 30 min. Kakan ska vara kladdig. Garnera med färska blommor och tunt skurna citronskivor.