Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier

10 baktips som ger godare och saftigare bullar

15 maj, 2018
AvHelena Sjögren
Inget går upp mot nygräddade bullar, men det är inte helt lätt att lyckas med bullbaket. Slipp torra, hårda och smaklösa bullar med dessa smarta baktips!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Godisätare lever längreBrand logo
Godisätare lever längre

Så bakar du saftiga och smakrika bullar varje gång – 10 smarta knep!

1. Använd inte för mycket mjöl

Mjöl en är en av de viktigaste delarna i en riktigt bra bulldeg. Men en mjöltung deg blir också lätt tung och tråkig. Det är därför en god idé att inte stirra sig blind på måttangivelsen i receptet utan tillsätta lite mjöl i taget. När degen är stadig men fortfarande lite kladdig är den helt perfekt.

Bagare bakar ut deg så att mjölet blir ett moln.
Tillsätt hellre för lite än för mycket mjöl. Bild: Shutterstock/IBL

I många gamla recept står det att degen ska släppa från kanterna, men det är inte nödvändigt. Använd i stället en degskrapa för att lättare hantera degen och skrapa bort degrester som fastnar när du kavlar den.

Annons

2. Använd rumstempererat smör

I många äldre recept står det också att du ska smälta smöret, men det kan du strunta i. Tillsätt i stället samma mängd rumstempererat smör i bitar, det ger ett luftigare bröd. Om du använder ett recept där det står att du ska smälta smöret kan du byta det rakt av. Blanda då det tärnade smöret med socker, salt och kryddor innan du börjar jobba in mjölet i degen.

3. Använd kall degvätska

En gammal bakmyt är att du måste värma degvätskan för att få igång jäsningsprocessen. Det är minst sagt en sanning med modifikation. Om du har extremt bråttom kan du värma degvätskan, men det bästa är att använda den kall. Jäsningsprocessen kommer visserligen ta längre tid, men bullarna kommer ofta bli godare.

4. Ha grädde i bullarna

Kocken och bakmästaren Leila Lindholm har gärna grädde i sina bullar för att göra dem extra saftiga. Byt helt enkelt ut en del av smöret och mjölken mot grädde.

Annons

5. Mortla kardemumma för mer smak

Använder du kardemumma i dina bullar gör du bäst att köpa hela kärnor som du sedan mortlar. Det kommer att ge mycket mer smak än färdigmalen kardemumma.

6. Använd riktig vaniljstång

I många bullrecept står det att du ska använda vaniljsocker, men för riktigt bra smak är det mycket bättre att använda riktig vanilj. Antingen väljer du att använda en hel vaniljstång eller pulveriserad vaniljstång. Dina smaklökar kommer att tacka dig.

7. Kör degen i maskin

För att degen ska bli riktigt bra måste du arbeta ihop den ordentligt. Tanken är att degen ska bli smidig och elastisk så att glutentrådarna inte går sönder under jäsning eller när den gräddas. Bäst resultat får du som hemmabagare oftast om du kör degen i maskin.

Mjöl hälls ner i bakmaskin.
Tillsätt lite mjöl i taget. Bild: Shutterstock/IBL

Börja med att köra degen på låg hastighet i ungefär fem minuter. Gör därefter ett glutenprov: ta en liten bit deg mellan fingrarna och dra. Om du kan spänna degen så den är riktigt tunn utan att spricka är den klar. I annat fall kör en liten stund till och upprepa processen.

Annons

8. Slarva inte med jäsningen

Jäsningsprocessen är viktig och inget att slarva med. Precis som mjölmängden bör du inte stirra dig blind på jästiden i receptet. Låt degen växa till sig dubbla storlek oavsett hur lång tid det tar. Bli inte förvånad om en deg med kall degvätska behöver tre eller fyra timmar i rumstemperatur.

Var också noga med att låta degen jäsa på en plats där det inte drar. Använd hellre plastfolie än en bakduk.

Du kan också kalljäsa degen i kylskåpet under natten. Låt den övertäckta degen stå i kylen i ungefär tolv timmar. Ta sedan fram den ungefär en timme innan det är dags att baka ut degen eftersom den är för hård för att kavla direkt. Den längre jästiden kommer också se till att det utvecklas mer smak.

9. Snåla inte med fyllningen

Gör ordentligt med fyllning, ofta behövs det mer än vad som står i receptet. Använd riktigt rumstempererat smör. Bakbloggaren Frida Skattberg brukar öka ingredienserna ”nästan till det dubbla”. Även matprofilen Johan ”Matgeek” Hedberg förordar att inte snåla.

Bulldeg med fyllning som rullas.
Bild: Shutterstock/IBL

”Fyllningen är smaken, är fettet som sjuder bullarna inifrån och fukten som gör dem saftiga. Det är bullens hjärta och själ i ett”, skriver han.

Annons

10. Pensla med sockerlag för saftigare bullar

Ett gammalt konditortrick är att pensla gräddade bullar med sockerlag. Dels får bullarna en vackert glansig yta, dels förhindrar sockerlösningen att fukten avdunstar vilket gör att bullarna håller sig saftigare länge. Pensla bullarna direkt när de kommer ut ur ugnen.

Kanelbullar på fat med rutig bakrut under.
Bild: Helena Sjögren

Sockerlag gör du enkelt genom att koka upp 0,5 dl vatten tillsammans med 0,5 dl strösocker. Om du vill kan du även låta en vaniljstång koka med.

Testa något av Diadonnas goda recept:

Kanelbullar med choklad

Saffransbullar med mandelmassa och vit choklad

Semlor med egen mandelmassa

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Annons