19 prylar som gör att du lyckas i köket
Ja, matlagning ska vara basic och man kommer långt med en stekpanna och en kastrull. Men om du ska göra det där lilla extra i köket eller om du bara vill underlätta matlagningen för dig själv kan det vara bra att göra några investeringar. Kanske hittar du några prylar du kan önska dig i julklapp eller själv ge i present till en foodie i din närhet.
Vi har valt ut 19 prylar som gör det lättare att imponera med din matlagning och som är snygga nog att ha framme jämt!
Pepparkvarn från Le Creuset
En pepparkvarn i din favoritfärg blir perfekt att ställa fram på matbordet. Peppar- och saltkvarnarna från Le Creuset ANNONS kan du köpa här.
Pepparkvarn från Zassenhaus
Hur snyggt är det inte att få mala fram svartpeppar över din pasta carbonara ur den här 35 centimeter höga blankröda pepparkvarnen från Zassenhaus? ANNONS Du kan köpa kvarnen här.
Kött/mat-termometer Instant Read
En termometer som fungerar som en febertermometer och som du sticker ner i köttet som du håller på att tillaga för att få direkt svar på hur varmt det är. Termometern Instant Read ANNONS hittar du här.
Zestjärn från Microplane
Ett zestjärn är mycket lättare att jobba med när du ska just zesta en apelsin, citron eller lime – alltså riva av det yttersta på skalet och undvika att få med det beska vita. Dessutom är det ju roligt att ha ett zestjärn som påminner om en rasp från träslöjden. ANNONS Du hittar zestjärnen från Microplane här.
Sax från Zwilling
I köket behöver du en vass och stark sax som går att diska i diskmaskin. Det duger inte att ha en som antingen är slö eller luktar fisk. En kraftfull universalsax i klassisk design från Zwilling ANNONS hittar du här.
Fågelsax från Fiskars
Om du ska laga en hel kyckling eller annan fågel är det bra att ha en fågelsax som med lätthet klipper igenom ben och skinn. Fågelsaxen från Fiskars ANNONS hittar du här.
Gjutjärnsgryta från Staub
Stekpanna och kastrull i all ära, men en gjutjärnsgryta som du kan flytta från spisen in i ugnen är guld värt! Och en investering som du bara behöver göra en gång i livet. ANNONS Du hittar grytan från Staub här.
Gjutjärnsgryta från Big Green Egg
Den mörkgröna skönheten från Big Green Egg ANNONS hittar du här.
Receptbok från Design Letters
Glöm allt vad urklipp och trötta post-it-lappar heter! Skaffa en snygg bok och för in alla dina goda recept i en mer värdig omgivning. Receptboken kommer från Design Letters och ANNONS du hittar den här.
Rivjärn från Microplane
En handhållet rivjärn för de små mängderna är perfekt att ha i lådan. Men se till att rivjärnet inte ligger och skaver mot andra verktyg så att det blir slött. Du hittar rivjärnet med valnötshandtag ANNONS från Microplane här.
Kockkniv från SAN Tsubame
Köksknivar är en riktig djungel. Men om du bara ska ha en kniv i lådan ska du ha en klassisk kockkniv med ett cirka 24 cm långt blad. Då klarar du de flesta knivrelaterade uppgifterna i köket. Och låt den kosta – en bra kniv har ett mycket långt liv. Kniven från SAN Tsubame av bankat treskiktstål ANNONS hittar du här.
Santokukniv från Victorinox
Om du ska ha en kniv i köket ska det vara en kockkniv. Om du ska ha två knivar ska du komplettera med en santokukniv, en lite mindre grönsakskniv med ett högt blad som gör att du kan hacka utan att slå i knogarna. Kniven Grand Maître från Victorinox ANNONS hittar du här.
Köksvåg Ib Laursen
Mått kan vara ett trubbigt redskap, framför allt om du bakar. Då är en köksvåg ett bättre val. Vill du ha en analog våg med retrodesign kan du välja den här från Ib Laursen. ANNONS Du hittar den här.
Köksvåg från ADE
Vill du hellre ha en digital våg kan du strunta i plasten och köra på den här snyggingen i bambu från ADE. ANNONS Du hittar den här.
Mandolin från Kyocera
Ska du skiva grönsaker finns det bara ett redskap som duger, mandolinen. Den här från Kyocera finns i flera färger och har ett ställbart keramiskt blad så att du kan ändra skivtjockleken mellan 1,5 och 3 mm. Ett varningens ord bara! Akta fingrarna! Bladet är sylvasst och det är fler än en som har skivat ner en handfull fingertoppar i salladen. ANNONS Du kan köpa mandolinen här.
Mortel från Le Creuset
En kock är inte en kock utan sin mortel! Om du ska krossa färska örter, torkade kryddor eller göra eget kryddsalt kommer du ingenstans utan en robust mortel. Ja, det kostar en del, men du lär inte slita ut den. Morteln från Le Creuset ANNONS hittar du här.
Mortel från Royal Copenhagen
Vill du hellre ha en mortel i trä ska du satsa på en i ek som är hårt nog att stå emot de hårdaste kardemummakärnor. Den här kommer från Royal Copenhagen och ANNONS du hittar den här.
Gjutjärnspanna Skeppshult
En stor gjutjärnspanna med stålhandtag som du kan använda både på spisen och i ugnen – dyrt, men oj så värt! Skeppshultspannan har också ett stödhandtag där fram för att man ska kunna underlätta när man lyfter den. Det här är en rejäl pjäs som kan behöva tvåhandsfattning. Sköt om den och håll den långt borta från diskmedel så kommer den att bli din bästa vän i köket. ANNONS Du hittar gjutjärnspannan här.
Gjutjärnspanna från Gense
Men det är ju inte alltid man vill ta den stora pannan. Komplettera med en liten gjutjärnspanna för det ensamma ägget, blinierna eller den lilla portionen smörstekta kantareller. Pannan kommer från Gense och ANNONS du hittar den här.