Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

3 goda varianter av den klassiska drinken irish coffee

30 dec, 2016
AvThowe Wagner Larsson
Irish Coffee är en klassisk drink som många tycker om. Den är enkel att göra och har bara fyra ingredienser; grädde, whiskey, socker och kaffe. Varför inte testa en variant på den gamla klassikern?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Irish Coffee uppkom under 1940-talet av köksmästaren Joseph Sheridan på restaurangen Foynes på en flygplats i Irland. Passagerare som anlände med flyg från Amerika var ofta väldigt frusna och ville beställa något varmt att värma sig med. Sheridan uppfann då den speciella drinken som fått sitt namn efter att någon av gästerna frågade om det som serverades var brasilianskt kaffe och han sa ”No, it’s Irish Coffee”.

Originalreceptet av en Irish Coffee är följande:

Vispgrädde

Hett kaffe

4 cl Jameson Irish

2 tsk farinsocker

Blanda farinsocker och Jameson Irish i ett högt glas på fot. Häll över hett kaffe och lämna 1-2 centimeter upp till glasets kant. Toppa med vispad grädde.

Här är 3 varianter på en klassisk Irish Coffee:

1. Jamaican Coffee

irish coffee recept1

Du behöver:

1 kopp starkt svart kaffe

2 sockerbitar

4 cl jamaicansk rom

Vispad grädde

Gör så här:

1. Häll kaffe i glaset och lägg i sockerbitar och rom.

Annons

2. Lägg vispgrädden på toppen och servera direkt (rör inte om!).

2. Irish Cappuccino

Du behöver:

4 cl irländsk whiskey

1 tsk socker

1 dubbel espresso

1,5 dl värmd mjölk 3%

1 dl mjölkskum

Gör så här:

1. Blanda socker och whiskey i ett avlångt glas.

2. Gör en dubbel espresso och häll i glaset.

3. Värm mjölken tills den börjar ryka. Blås med ångan i en espressmaskin eller vispa upp så att hälften blir skum.

4. Häll varm mjölk och sedan skum i glaset.

5. Pudra gärna över kanel.

3. Irish Iced Coffee

Du behöver:

4 cl Tullamore Dew Irish whiskey

1 msk espressopulver

1 msk farinsocker

7 cl kallt kaffe

1 msk hett vatten

Vispad grädde

Is

Gör så här:

1. Häll whiskey och espressopulver i en liten skål och låt stå i 15 minuter. Filtrera vätskan genom ett kaffefilter och häll den filtrerade vätskan i en shaker.

2. Häll farinsocker och 1 msk hett vatten i en liten skål och rör om tills sockret har löst upp sig.

Annons

3. Häll sockerblandningen i samma shaker som whiskeyblandningen och fyll på med is. Skaka tills shakern är kall, cirka 30 sekunder.

4. Häll upp i glas och toppa med vispad grädde.

Läs även!

Så gör du en iskall och god glöggdrink

Fördrink med blåbärsglögg och prosecco

Annons